PR Cikkek

Neten is igényelhető a diákhitel (x)

Címkék
hiteldiák

Bors

2019. augusztus 30. péntek 02:00

Idén is nagy könnyebbséget jelentenek a diákoknak a Diákhitel lehetőségei. A pótfelvételezők, és a külföldön tanulók sem maradnak ki a lehetőségből. A konstrukciókról Magyar Péter a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója beszélt.

Kik igényelhetik a diákhiteleket?

Mind a szabadfelhasználású Diákhitel1 mind a felsőoktatási képzési díjakra felvehető Diákhitel2 igényléséhez elegendő az érvényes hallgatói jogviszony, sem hitelbírálat sem fedezet nem szükséges. Fontos, hogy a Diákhitel 1-et külföldi tanulmányok esetén is lehet igényelni és a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyar diákok is élhetnek vele akár erdélyi, akár délvidéki tanulmányok esetén is. A Diákhitel1 egy szabad felhasználású hitel, amit bármire, akár lakhatásra, akár informatikai eszközökre, akár a tanulmányok során felmerülő egyéb költségek finanszírozására költhet a hallgató. Jó hír a felsőoktatási hallgatóknak, hogy 2019. július 1-től a 1,99%-ra (történelmi mélypontra) csökkentettük a Diákhitel1 kamatát. Ezen konstrukció keretében havi 15 és 70 ezer forint közötti összeget igényelhetnek a hallgatók egy félévben, legfeljebb öt hónapra, amely az igénylés után a hallgató bankszámlájára érkezik. Ez 11 félév alatt akár 3.850.000,- Ft-ot is jelenthet. Külföldi felsőoktatási tanulmányok esetén egy éven dupla összegű, havi 140.000,- Ft-os Diákhitel1 felvételére nyílik lehetőség. 

A másik fő termékünk, az önköltséges képzésre fordítható Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően továbbra kamatmentesen vehető fel. A Diákhitel2 összege nincsen maximalizálva, így a legdrágább, szemeszterenként akár 1 millió forint feletti képzések is finanszírozhatóvá válnak a kamatmentes hitel segítségével. Tavaly már minden negyedik önköltséges hallgató élt ezzel a kiemelten kedvező lehetőséggel. 2019. október 1-től elérhető lesz a Nyelvtanulási Diákhitel is, amit azok az aktív és passzív státuszú hallgatók vehetnek igénybe, akik még nem rendelkeznek a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgával vagy már záróvizsgát tettek, de a nyelvvizsga hiánya miatt nem szerezték meg a diplomájukat.A nyelvvizsga megszerzését támogató termék kamata megegyezik a Diákhitel1-ével, azonban a nyelvvizsga letétele után 0 százalékossá válik, ezzel is motiválni próbáljuk a hallgatókat a nyelvtanulásra Mivel szintén szabadon felhasználható hitel, nemcsak tanfolyamokra vagy nyelvvizsgára lehet költeni a maximum félmillió forintot, hanem akár külföldi nyelvtanulásra is.

Melyek a legfőbb termékeik? Hogyan igényelhető?

Nem kell ahhoz sem sorban állni, sem egy egész napot rááldozni, hogy valaki felvegye ezt a fajta hitelt. A Diákhitel Központ termékei személyes megjelenés nélkül, akár egy fotelből, online is igényelhetők. A felsőoktatási intézmények tanulmányi rendszeréből indított igénylések esetén, az ügyfélkapun keresztül történő azonosítás segítségével elkerülhető a személyes megjelenés és a papíralapú ügyintézés. A hiteligénylés a felsőoktatási intézmények Neptun tanulmányi rendszeréből indítható, majd a megfelelő menüpont kiválasztása után a Diákhitel Direkt felületen folytatódik. Elektronikus ügyintézés esetén a hallgató személyes adatai automatikusan betöltődnek a tanulmányi rendszerből, így a diákoknak már csak a hitelfelvétellel összefüggő adatokat kell megadniuk.

Az elektronikus szerződés népszerűségét jól mutatja, hogy ma már minden második hitelfelvevő hallgató él ezzel a lehetőséggel. Ezek mellett természetesen a Diákhitel Központ termékei az eddig megszokott módon is igényelhetők.

Miben rejlik a hallgatói hitelek vonzereje? Minek köszönhető, hogy évről évre többen élnek a Diákhitel Központ által nyújtott lehetőségekkel?

A diákhitelt számos tényező teszi vonzóvá a hallgatók körében: a hallgatói hitelekre jellemző, a kereskedelmi banki hitelekhez képest nagyságrendekkel alacsonyabb kamat, a rugalmas, rendkívül ügyfélbarát törlesztési feltételek, valamint a második és harmadik gyermek utáni 50%-os és 100%-os hitelelengedés. Ha egy családban 2018. január 1. után megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének 50%-át, ha megszületik a harmadik gyermek, akkor a teljes diákhitelt elengedjük. Ez egy önköltséges orvostanhallgató esetében akár 14 millió forint hitel elengedését is jelentheti. 2018. január 1. óta már több mint 2500 édesanya részesült részleges vagy teljes diákhitel-elengedésben. Összességében egyre több diák és család ismeri fel, hogy a jelenlegi feltételekkel a Diákhitel termékei inkább támogatásnak minősülnek semmint egyszerű hitelnek. Ezt jól bizonyítja az is, hogy legnagyobb arányban a pénzügyi- és gazdasági ismereteket tanuló hallgatók élnek a diákhitelek nyújtotta lehetőséggel.

Mikor és milyen formában kapják meg a pénzt a hallgatók?

Azok a diákok, akik 2019. szeptember 16-ig igénylik a hallgatói hiteleket, már október 15-én hozzájuthatnak a megigényelt összeghez, mely a Diákhitel1 esetében a hallgató bankszámlájára, a Diákhitel2 esetében közvetlenül a felsőoktatási intézményhez érkezik.

Hogyan kell visszafizetni?

A diploma megszerzését követő negyedik hónapban kell megkezdeni a törlesztést rendkívül rugalmas módon. Az adott minimum felett mindenki a saját körülményeihez igazíthatja a törlesztőrészlet nagyságát, de lehetséges a díjmentes előtörlesztés is. Egyre gyorsabban, átlagosan 7 év alatt fizetik vissza a felvett hitelt a fiatalok, amiben nagy szerepet játszik az utóbbi három évben tapasztalt több mint 30%-os bruttó béremelkedés is. A törlesztés során könnyebbséget jelent, hogy már a várandósság 90. napjától kérhető a diákhitel-tartozás kamatmentessé tétele és a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztése legfeljebb három évig. Összességben elmondható, hogy a diákoknak nem okoz nehézséget a hallgatói hitelek visszafizetése, ami abból is látszik, hogy átlagosan az előírt minimum törlesztőrészlet másfélszeresét törlesztik a Diákhitel Központ felé.

További cikkek

PR Cikkek

A kapcsolati erőszak ne legyen többé tabutéma! (x)

PR Cikkek

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM (x)

Ez is érdekelhet

kemma.hu

Rendőrt gázolt egy férfi menekülés közben Tatabányán

888.hu

Gyurcsány lejáratta a vita műfaját a hazugságaival

magyarnemzet.hu

Kétnapos hajtóvadászat után elfogták a budapesti gyilkost

szon.hu

"Felszólított, hogy költözzünk ki, de hova? Már nincs is kedvem élni, de tudom, a fiamnak szüksége van rám..."

origo.hu

Megleltek egy 4500 éves, látványos és elveszettnek hitt úthálózatot

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

vg.hu

Magyarországnak még sohasem volt ekkora értékű aranytartaléka

vg.hu

Gigafelvásárlást hajt végre a Microsoft

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Meglepő fordulat a benzinkutakon, így tankoltak tavaly a magyar autósok