Megérkezett a Nébih részletes jelentése a november elején történt, csaknem 600 embert érintő XIII. kerületi fertőzésről. A járvány napok alatt söpört végig a kerületi óvodákon és iskolákon: gyerekek tucatjai kerültek kórházba hányásos-hasmenéses, kiszáradásos tünetekkel. Akkor tömeges ételmérgezésre gyanakodtak, mostanra azonban kiderült, pontosan mi történt: a norovírus állt a fertőzés hátterében.

Laboratóriumi vizsgálatok igazolták: a tömeges megbetegedést norovírus – egészen pontosan a GII.4 Sydney variánsa – okozta. A kórokozó nyers élelmiszerrel kerülhetett be a közétkeztetésbe, majd a konyhai környezetben és a dolgozókon keresztül terjedhetett tovább. A hatóságok a dolgozók és a betegek mintáiban is ugyanazt a vírustörzset mutatták ki.
A járványban összesen 19 tálalókonyha volt érintett, és 594 ember betegedett meg, köztük 541 óvodás és 53 dolgozó.
A vizsgálatok szerint több konyhai és személyes higiéniai hiányosság is hozzájárulhatott a gyors terjedéshez.
Több felületen olyan kórokozók jelenlétére derült fény – például staphylococcusra és Bacillus cereusra –, amelyek ugyan nem okozhatták a járványt, de megmutatják a higiéniai problémákat.
A főzőkonyha tevékenységét azonnal felfüggesztették, teljes körű fertőtlenítést, nagytakarítást és soron kívüli oktatást rendeltek el, majd a negatív dolgozói minták és a tisztaságot igazoló eredmények után nyithatott csak újra. A konyhát üzemeltető céggel szemben eljárás indult.
A norovírus világszerte az egyik leggyakoribb, heveny gyomor- és bélfertőzésért felelős kórokozó. Rendkívüli ellenállóképessége miatt szinte minden környezetben túlél, akár felületeken, élelmiszerekben vagy vízben is.
Már 10–100 víruspartikula elegendő a fertőzéshez, ezért, ha bekerül egy közösségbe, gyorsan járványt okoz.
A most azonosított GII.4 Sydney variáns az elmúlt években világszerte számos járványért felelt. Gyakran változik, így a szervezet nehezen ismeri fel.
A vírus:
A lappangási idő rövid: 12–48 óra, a tünetek pedig hirtelen törnek rá a betegre. A betegeknél többnyire az alábbi panaszok jelentkeztek:
A legtöbben 1–3 napon belül meggyógyulnak, ám kisgyerekeknél és időseknél nagyon gyorsan kialakulhat a kiszáradás.

„Elég lehetett egy kisebb hiba: például a nyers zöldség vagy hús előkészítése után nem fertőtlenítették megfelelően a felületet, majd ugyanoda kerültek a kanalak, tányérok. De az is lehet, hogy egy fertőzött dolgozó adta tovább kézzel az ételt” – mondta lapunknak Dr. Mangó Gabriella háziorvos, aki elárulta, mennyire veszélyes a norovírus.
A norovírusnál hatalmas folyadékmennyiséget veszíthet a szervezet nagyon rövid idő alatt
– mondta a doktornő, aki szerint az időseknél sokszor nem is a hasmenést vagy hányást veszik észre, hanem azt, hogy zavarttá válnak. Ilyenkor nem sztrókra kell gondolni elsőként, hanem arra, hogy folyadékra van szüksége.
A norovírus akár fél nap alatt is képes végigsöpörni egy közösségen. Van, aki egy nap alatt átesik rajta, másnál akár 4–5 napig is tarthat a fertőzés
– állítja a doktornő. Hozzátette azonban, hogy ez az immunrendszer állapotától is függ.
„A norovírus kárt tehet a bélbolyhokban, és hónapokkal később akár tejfehérje- vagy gluténintolerancia is jelentkezhet. Ha a gyermek hosszú ideig panaszos, erre is gondolni kell” – beszélt fertőzés a hosszabb távú hatásairól.
De eleve beteg, idős vagy folyadékpótlásra képtelen embereknél a norovírus akár életveszélyes is lehet a kiszáradás miatt
– zárta szavait Dr. Mangó Gabriella.
A norovírus számos hagyományos tisztítószernek ellenáll. Csak vírusölő fertőtlenítőszerek hatnak ellene.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.