Az érett naspolyát (Mespilus germanica) nyersen nem sokan fogyasztják, mert bár ízletesen fanyar, szinte csak héjból és magokból állnak.
Először készítsünk naspolyalekvárt, aztán, ha marad még, és mi is kellőképp belejöttünk a lekvárfőzésbe, felturbózhatjuk almával, csipkebogyóval, naranccsal is anaspolyát!
Ha nincsen a kertben naspolya, akkor érdemes körbenézni a helyi piacokon vagy a Facebookon. A naspolya kilójáért most átlagosan körübelül 500 forintot kérnek.
Főzzük az érett és puha naspolyákat 10 percig annyi vízben, hogy épp ellepje őket. Ha kész, turmixoljuk össze és paszírozzuk le egy gézkendőn, vagy egy szűrőn.
1 liter naspolyaléhez 1 kg cukrot adjunk, majd lassú tűzön főzzük lekvárrá. Ízlés szerint adhatunk még hozzá 1 citrom levét, de a reszelt héját is beletehetjük.
A naspolyalekvár íze nagyon hasonlít a az alma és birs ízére. Finom és süteményekhez is kiváló.
A naspolyát almával, csipkebogyó húsával, vagy más vad gyümölcsökkel együtt is feldolgozhatjuk, és vegyes lekvárt készthetünk belőle. Ehhez készítsünk egy, a zselénél is leírt gyümölcslevet, majd a többi gyümölccsel dolgozzuk össze. Így még ízletesebb lekvárt kapunk, ami ilyenkor télen kiváló kiegészítője a reggelinknek, de süteményekbe is nagyszerű.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.