A dió mindig is drága volt. És jönnek az ünnepek, rengeteg süteményhez szükséges. Ezért most talán még fontosabbá vált a dió helyes tárolása, mutatjuk, hogyan érdemes eltenni télire.
Ha nem károsította meg a termést a dióburok-fúrólégy, akkor a pucolatlan diót szüret után ki kell szárítanunk, amelynek legjobb módja, ha kiterítjük száraz, szellős helyen - mondjuk egy padláson vagy csapadéktól védett teraszon, garázsban. A száradás kb. 2 hónapig tart, közben néha forgassuk meg, majd akasszuk fel lyukacsos zsákba.
A héjas dió Hűvös helyen akár 1-2 évig is tárolható, de érdemes mielőbb megtörni. A kiszárított és megpucolt diót ezután tegyük egy légmentesen zárodó befőttes üvegbe vagy csatos üvegbe. Ha van helyünk a fagyasztóban, akkor oda is berakhatjuk.
A dió buroklégy miatt az idei diótermés nagyrészén is megfeketedett a héj, amit nem olyan könnyű lefejteni. Mutatjuk, hogyan kell egyszerűen!
Hafekete dióval van dolgunk, akkor a legegyszerűbb, azonnal szedés megtörni, hogy minél többet meg tudjunk menteni a termésből. Mivel ebben az esetben a termésnek esélye sincsen a száradásra, ezért a pucolt vagy darált diót pedig tegyük a fagyasztóba, és csak közvetlen sütés előtt vegyük ki. Ellenkező esetben könnyen megavasodhat. Ha tudjuk, másnap szükségünk lesz rá, akkor érdemes előző este kivenni a fagyasztóból és szépen lassan kienged.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.