A dió fogyasztása, beleértve a földimogyorót és a mogyoróvajat is, segíthet abban, hogy hosszabb ideig éljünk – állítja egy új tanulmány.
Egy tanulmány szerint jól járnak azok, akik sokat esznek a dióból, a földimogyoróból és a mogyoróvajból. A kutatók több mint 200 ezer ember étrendjét vizsgálták az Egyesült Államokban és Kínában. Felfedezték, hogy a diófogyasztás összefüggésben van a korai halál kisebb kockázatával, mely a szívbetegséghez és egyéb okokhoz köthető.
A felfedezés alátámasztja azt a korábbi bizonyítékot is, mely megállapította a dió jótékony hatását a szívre nézve – mondta el a tanulmány vezetője, Dr. Xiao-Ou Shu, a Tennessee-állambeli Nashville-ben levő Vanderbilt egyetem globális egészségüggyel foglalkozó orvosprofesszora. Hozzátette azonban, hogy a felfedezés megfigyeléses tanulmányon alapszik.
Tehát a kutatók nem bizonyíthatnak ok-okozati összefüggést teljes biztonsággal. „Az összes rendelkezésre álló bizonyíték alapján, melyek a táplálkozási- és egészségügyi kutatásokból származnak, azt sugallják: a dió és a földimogyoró fogyasztás egészséges választásnak tekinthető” – fogalmazott a szakember.
A tanulmányt a JAMA Internal Medicine közölte. Shu csapata nőket és férfiakat egyaránt megkérdezett diófogyasztási szokásaikról, beleértve a földimogyorót és a mogyoróvajat. A földimogyoró általában kevésbé drága, mint egyéb diófélék, ezért jó alternatíva volt a tanulmányozott kisebb jövedelműek számára – mondta el Dr. Xiao-Ou Shu.
A csoport, aki a legtöbb diót, földimogyorót és mogyoróvajat fogyasztotta, 20 százalékkal csökkentette a szívbetegség miatt és minden egyéb okból bekövetkező korai halál kockázatát, összehasonlítva őket azzal a csoporttal, mely a legkevesebbet ette ezekből az ételekből.
„Mivel a földimogyoró (ami nem fán terem) jóval olcsóbb, mint a dió, ráadásul széles körben elérhető minden emberi faj és társadalmi réteg számára, tanulmányunk azt sugallja, hogy a diófogyasztás növelése potenciálisan költséghatékony hozzájutást biztosít a szív-és érrendszer javításához” – hangsúlyozta Dr. Shu.
A kérdés már csak az, pontosan mekkora mennyiségben fogyasztottak diót a tanulmányban résztvevők. Az amerikai csoport, amelynek fogyasztása 20 százalékkal csökkentette a betegségek valószínűségét, több mint 18 grammot evett naponta – durván 2 evőkanálnyi hámozott mogyorót.
A kutatók különböző időszakokban követték nyomon ezen nők és férfiak szokásait, változóan 5,4 évtől 12 éven is túl. Vizsgálták, milyen hatás lehet a dióbevitel és a cukorbetegség vagy rák miatti elhalálozás között, de nem találtak semmit.
A mogyoróvajugyanolyan jól „működik”, mint egyéb diók – tette hozzá Dr. Shu. A tanulmány arról nem tartalmazott információt, hogy ezek meg voltak-e sózva, ám a szakember kiemeli, azt valóban számításba kell venni a fogyasztásnál, hogy mennyire sós a dió, hiszen a magas sófogyasztásnak magas a kockázata is.
No de mi is áll az előnyök mögött? „A diófélék tápanyagokban gazdagok, elsősorban telítetlen zsírsavban, rostban, vitaminokban, fenolos antioxidánsokban, argininben és egyéb fitokemikáliákban. Mindegyik arról ismert, hogy támogatja a szív egészségét és csökkenti a gyulladást.
Sonya Angelone San Franciso-i dietetikus, az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője kiemeli, hogy a tanulmány támogatja a dió étrendbe való beiktatását, mivel az része az egészséges étkezésnek, érdemes minden nap fogyasztani belőle.
Mindenkinek javasolja ezt, hozzátéve, hogy a dió egy egyébként is egészséges étrendet egészítsen ki, ne pedig olyat, melyben a cukornak, az édességeknek nagy szerepe van vagy éppen telített zsírban gazdag, mogyorós szósz a fő fogás. Ha ugyanis ilyen formában fogyasztjuk a dióféléket, aligha érzékelhetjük azok előnyeit… Érdemes egyébként a dióféléből is többfélét enni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.