Az étvágy és a telítettségérzet szabályozása komplex folyamat, melynek során először a gyomor- és bélrendszer küld jelzést az agynak, majd ez utóbbi az egész testnek.
Ez a folyamat határozza meg a táplálékbevitelt. Néha tudtunkon kívül olyan tanult magatartásformák, külső hatások is befolyásolják az étvágyat, mint az étel látványa, az otthoni vagy munkahelyi környezet, illetve a személyes kapcsolatok.
Az idegi és hormonális jelzések hatására telítettséget, megvonást, örömöt vagy jutalmazást érezhetünk egy-egy táplálék elfogyasztása után, az étvágy pedig ehhez igazodik. Ha az ételek okozta érzeteket tekintjük, a jó illatú és ízletesnek látszó ételek képesek a test telítettség érzetének jeleit felülírni.
Bárki, aki megevett már egyszerre egy egész tábla csokoládét, megerősítheti, hogy ilyenkor a telítettségérzetet szabályozó mechanizmusok egész egyszerűen nem működnek. Aktuális kutatások arra mutattak rá, hogy a zsírban és cukorban gazdag ételek növelik az éhségérzetet, tompítják a telítettséget jelző rendszert és aktiválják a jutalmazási mechanizmust, amely az étkezés örömének alapja.
Az elhízás elkerülésének egyik formája, a testünk által diktált éhség/telítettség jelek figyelembe vétele, amivel elkerülhető a fogyókúrák ciklikus ördögi köre.Nem csupán túlsúly
Világossá vált, hogy az elhízás nem csupán a túlsúlyt jelenti, hisz a zsírsejtek nemcsak zsírt raktároznak. Erős hatású bioaktív molekulákat választanak ki, többek között azokat a proteineket, amelyek a szív és érrendszeri betegségeket okozó gyulladásért felelősek.
Kutatási területek
A Nestlé kutatásai során arra törekszik, hogy magas telítőértékű, de mérsékelt energiatartalmú élelmiszereket fejlesszen ki. A nem kiegyensúlyozott tápanyag-összetételű, vagyis túlzottan magas fehérje, zsír vagy szénhidrát tartalmú étrendek fogyasztása esetében azt figyelték meg, hogy nőtt az energiafogyasztás, az ilyen típusú menük ugyanis kisebb befolyással bírtak a telítettségérzet szabályozására. Ezzel szemben fokozott rost és folyadékbevitellel e téren is eredmények érhetők el.
Az energia-felhasználás fokozására alapuló súlykontroll tudományos szempontból a legelfogadottabb megközelítés. A telítődés és a telítettség közötti különbségen alapuló megközelítés az étrend magas rost és folyadéktartalmával csökkenti az elfogyasztott táplálék energia-sűrűségét.
Szakember ellenőrzése mellett ez a módszer sikeresen alkalmazható az elhízás kezelésére. Az egyetlen probléma ezzel a módszerrel a lemondás. Az ízekhez és az étkezéshez kötődő élményekhez szokottak nehezen bírják tartani a zöldséglevesen, ásványvízen és alacsony zsírtartalmú tejtermékeken alapuló étrendet és szívesen jutalmazzák magukat ? korábbi táplálkozási szokásaikhoz híven ? magas zsír és cukor tartalmú ételekkel.
A kutatások ezért az ízek (és az ezek által nyújtott élmény) megtartását is szorgalmazzák a telítettség és telítődés szabályozása mellett. Orvosi felügyelet mellett például a fehérjebevitel megemelése ? a szénhidrát fogyasztás fenntartása mellett ? hatékonynak bizonyult a túlsúly csökkentésében.A tartós fogyáshoz huzamosabb ideig napi kb. 500 kcal-val kevesebb energia-bevitel szükséges. Ahhoz, hogy az elért súlyt megtartsuk, napi rendszerességgel végzett, mérsékelt intenzitású mozgás is szükséges. A súlygyarapodás elkerülhető, hiszen nagyban függ életvitelünktől.
A test felépítése akkor is változik idős korra, ha a testtömeg nem változik, egyre több lesz a zsír és egyre kevesebb az izom. Az izomtömeg elvesztését, amely az öregedés alatt lép fel, sarcopeniának nevezzük, ezt a folyamatot a fizikai működés visszaesésével és az elhalálozás esélyének növekedésével hozzák összefüggésbe.
Az elhízás gyakorisága 60-69 éves korra megnő, majd csökken. Az idősebb korosztálynál ezért a zsíreloszlás mutatói, mint például a csípő körfogata, fontosabbak lehetnek, mint a testtömeg-index vizsgálata az elhízás egészségügyi kockázatai szempontjából.
Az idősebbeknél és a fiatalabbaknálegyaránt a testtömeg karbantartás kedvező élettani változásokat vonhat maga után. Az idősebb korosztály esetében ritkán vizsgálják a súlykontroll hatásait, de már kisebb - 5-10% közötti - súlyvesztés is jótékony lehet egészségükre nézve.A fogyókúra során figyelnünk kell arra, hogy elkerüljük a csontritkulás kockázatának növekedését, vagy hogy az izomtömegből túlzott mértékben veszítsünk.
A nem szándékos fogyás minden esetben figyelemfelkeltő jel, mely minden esetben kórházi vizsgálatokat követel, annak érdekében, hogy a megbújó okokra fény derüljön.
(Az International Journal of Obesity-ben megjelent M. Zamboni által írt cikk következtetései alapján)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.