A sok sajt rákot okozhat

daganat
PUBLIKÁLÁS: 2011. február 17. 15:18
Kutatók szerint míg a húsokban és tejtermékekben megtalálható telített zsírsavak megnövelik a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét, az olyan egészséges zsiradékok, mint amelyek például az olivaolajban találhatóak, valamilyen szintű védelmet nyújtanak. A vizsgálathoz kétszáz olyan embert kérdeztek meg, akik húgyhólyagrákban szenvedtek, és az adataikat összehasonlították olyanokéval, akiket nem támadott meg a tumor.

Napi 53 grammnál több sajt másfélszeresére növeli, a mindennapos olivaolaj-fogyasztás viszont felére csökkenti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.

Kutatók szerint míg a húsokban és tejtermékekben megtalálható telített zsírsavak megnövelik a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét, az olyan egészséges zsiradékok, mint amelyek például az olivaolajban találhatóak, valamilyen szintű védelmet nyújtanak. A vizsgálathoz kétszáz olyan embert kérdeztek meg, akik húgyhólyagrákban szenvedtek, és az adataikat összehasonlították olyanokéval, akiket nem támadott meg a tumor.

Az eredmények szerint a kismértékű sajtfogyasztás nem volt hatással a betegségre, a kialakulás valószínűsége azonban ötven százalékkal nőtt akkor, ha a napi mennyiség elérte az 53 grammot. A belga és holland kutatók az eredmények ellére túl szűknek találtálták a megfigyelt csoportot, és további vizsgálatokat kezdeményeztek. Egyéb ételek, mint a margarin, hal, csirke vagy tojás nem játszottak nagy szerepet a daganatos megbetegedésekben.

shutterstock_12529306

Azt azonban eddig is tudtuk, hogy a telített zsírokban gazdag étrend a felelős azért, hogy a nyugati országok lakossága körében a legnagyobb a húgyhólyagrákban szenvedők aránya. Noha az olivaolajban és növényekben gazdag mediterrán étrend megvédene a betegségből, az ott élők a sok dohányzás miatt vannak hasonló veszélynek kitéve. Nagy-Britanniában, ahol az elmúlt évtizedben 13 százalékkal nőtt a sajtfogyasztás, évente tízezer áldozatot szed a húgyhólyagrák, és a dohányosok négyszer gyakrabban betegszenek meg benne, mint a többiek.

Egyéb kockázati tényezők még az egyes munkahelyeken fellelhető veszélyes kémiai anyagok, és az is, ha valaki már szenvedett egyszer ebben a betegségben. Különböző tanulmányok eddig egymásnak ellentmondó eredményeket mutattak ki arról, hogy a különböző fajta zsírok mennyiben tehetőek felelőssé a rákért. E legutóbbi kutatásról így nyilatkoztak a szakemberek: „Úgy találtuk, hogy az olivaolajnak kimondottan pozitív hatásai vannak, és eredményeink alapján a sajtfogyasztás növeli a daganat kialakulásának kockázatát, ennek megerősítésére azonban további kutatások szükségesek.”

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.