Kern: a szerelem egy nagy játék

Kern András szívét csupán háromszor-négyszer találta el Ámor nyila. Ezzel együtt a színész számos hódítással büszkélkedhet.
Kern András szívét csupán háromszor-négyszer találta el Ámor nyila. Ezzel együtt a színész számos hódítással büszkélkedhet.

A szerelem egy nagy játék – vallja Kern András, akit a szélesebb nagyközönség alig ismer romantikus oldaláról. Pedig a hatvanhét éves, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész sem csak a világot jelentő deszkákon hódította meg a partnernőit, hanem a való életben is összetört pár szerelmes szívet.

Kern színész kollégájának és egyben barátjának, Papp Jánosnak vallott őszintén ma­gán­éle­té­ről, mikor az óbudai Szent Miklós iskola tá­mo­ga­tá­sá­ra szervezett jótékonysági rendezvénysorozat egyik estjén tabuk nélkül vallott a közönségnek. Kiderült, hogy ifjú korában, ahogy mondani szokás, bizony ő is megérte a pénzét.

– A szexet és a szerelmet ab­szo­lút szét tudom választani – mondta a közönség érdeklődését felcsigázva a művész. – Rengeteg szexuális kapcsolatom volt, aminek semmi köze nem volt a szerelemhez és kevés, aminek volt. Érdekel ez a szerelem nevű izé. Ritkán vagyok az, talán háromszor-négyszer voltam életemben, de azokat nagyon komolyan vettem. Én egy óriási, földöntúli, hatalmas érzelemnek tartom, ami kamaszkoromban ütött meg először. Az első fájdalmas és kicsit egyoldalú volt. Amikor a színpadon a szerelemről játszom, akkor nekem mindig a fiatalkori élményeim jutnak eszembe, úgy tizenhat éves koromtól harmincig bezárólag. Szerintem átlagosan fél évet, egy évet bírnak ki a nagy érzelmek.

Kern azonban mégiscsak is­mer­heti a hosszú párkapcsolat titkát, hisz megközelítőleg negyven esztendeje él harmonikus kapcsolatban élete párjával, Judittal. Papp János nem is hagyta szó nélkül barátja megjegyzését, és azonnal a következő kérdést intézte felé: Azt minek hívjuk, mikor valaki már nagyon hosszú ideje, évtizedek óta együtt él a másikkal? A színész ironikusan válaszolt:

© Olajos Piroska

– Mit tudom én?! Ha most a feleségemről kérdeztél, akkor azt házasságnak hívják. Az se olyan rossz. Van benne egy csomó rossz, egy csomó jó, de az nagyon fennköltnek hangzik, ha azt mondjuk, harminc éve állandóan szerelmesek vagyunk. Talán szeretetnek hívják, és ez ugyanolyan jó, sőt! Ez egy nagy összekötő erő.

A művészek a Miklós-házért következő estje április 17-én lesz, Kovács István színésszel.