Hajnalban kezd a piacon - így keresi kenyerét a Neoton sztárja

A feje fölött már nem diszkógömb, hanem fáradt neoncső fénye vibrál. A flitteres ruhát fehér köténykére cserélte, abban dolgozik a csepeli bolt pultja mögött Pál Éva, a Neoton hajdani énekesnője.

A feje fölött már nem diszkógömb, hanem fáradt neoncső fénye vibrál. A flitteres ruhát fehér köténykére cserélte, abban dolgozik a csepeli bolt pultja mögött Pál Éva, a Neoton hajdani énekesnője.

Heti háromszor 17 órát dolgozik a csepeli piac kisboltjában a Neoton és a Kócbabák egykori sztárja. Pál Éva a Borsnak elmondta, eleinte tartott attól, hogy egy-két vevő beleköt, kákán is csomót keres majd. Az sem lepte volna meg, ha kárörvendő, kaján megjegyzéseket tesznek a kuncsaftok a rivaldafényből piaci boltba került énekesnőre, aki manapság párizsit szeletel, tejeskannát cipel. Néhány nap alatt azonban kiderült: a piacon nagyon szeretik.

Gyakran láthatják takarítani is az egykori popsztárt

Évát a Bors munkakezdéskor kereste fel a kisboltban. Az énekesnőnek azért kellett elvállania ezt a szakmájába nem igazán vágó munkát, mert súlyos anyagi gondokkal küzd. Svájci frankos hitele miatt adósságcsapdába került, és a bank bármikor eladhatja a házát, amelyben fiával, Tamással él. Mivel énekesnőként nem jutott munkához, elhatározta, bármilyen munkát elvállal, hogy az otthonát ne árverezzék el. Szerencsére Tamás anyagilag segíti, és barátnője, Niki is a segítségére sietett. Éva az ő kis üzletében dolgozik a csepeli piacon.

Néha többet, néha kevesebbet vág, de a mérleg mindig kisegíti © Végh István

– Nem magas az órabérem, de amikor be kell fizetni a sárga csekkeket, igenis jól jön ez a pénz. Én olyan vagyok, hogy bármilyen munkát tudok szeretni. Van olyan vevő, aki azóta jár ide, amióta én itt vagyok – mesélte nevetve a Borsnak a diszkókorszak egyik kedvence. – Az úr azt mondja, miattam jön a piacra. Egy másik alkalommal épp kenyeret szeleteltem, amikor egy fiatalember váratlanul rám szólt: Évike énekeljünk egyet! Azt válaszoltam, szó sem lehet róla, most kenyeret vágunk. Egy másik úr, amikor reggel vagyok, mindig beköszön: Jó reggelt művésznő!

Van olyan vevő, ami az egykori Neoton-énekes miatt jár a csepeli üzletbe © Végh István

Éva már belejött a munkába, de néhány dolgot nem képes megszokni.

– Ha reggel hétre kell jönnöm, már vasárnap stresszelek, hogy miként fogok felkelni másnap hatkor. Estére sokszor megfájdul a lábam az állástól, de a harmincliteres tejeskanna cipelése sem a kedvencem. A párizsiszeletelés például a könnyebb munkák közé tartozik, ám előfordul, hogy hol a bolt, hol a vevő javára tévedek egy-két dekát, de ellenőrzésre ott a mérleg. Szerencsére ebből még sosem volt baj.

Évának egyébként van gyakorlata a kereskedelemben, mivel több boltot is vezetett már.

Éva több boltot is vezetett már © Végh István

– Dolgoztam bioboltban is, de az megszűnt. Megvettem volna, ha lett volna rá félretett pénzem. Arra azonban én sem gondoltam, hogy egyszer párizsiszeletelésből kell megélnem – folytatta Éva, akinek édesapja, Pál József Kossuth-díjas feltaláló volt.

Az énekesnő még nem tudja, elárverezik-e a házát, de nem vesztette el a re­ményt, hogy fiával maradhat az ingatlanban.

– Két lehetőség van. Eladhatjuk a fél házrészt a telekkel, akkor jobban járnánk, kevesebb tartozás maradna. Ha a részletfizetés mellett döntünk, akkor tízmilliós tartozás marad a házon, és az rengeteg.

30 literes tejeskannát emelget a Neoton volt énekesnője © Végh István