Celeb

Damunak nem kegyelmezett meg a Kúria

Bors

Létrehozva: 2013.01.08.

A Kúria január 8-án úgy döntött, a színész rács mögött marad. A másodfokú ítéletet helybenhagyták, fellebbezésnek helye nincs. Damu Roland rezignáltan hallgatta az indoklást, úgy tűnt, öszetört az ítélet hallatán.

14:00

A tanácselnök hosszasan indokolja az ítéletet, a védelem minden kifogására reagál. "Az eljárás során nem történt olyan hiba, ami miatt az ítéletet hatályon kívül kellene helyezni" - mondta. Vége.

13:48

A színész rezignáltan, fejét csóválva hallgatja az indoklást.

13:43

A Kúria helyben hagyta a másodfokú ítéletet, így Damu Roland büntetése nem csökkent, a perújrafelvétel sem jött össze neki. Fellebbezésnek helye nincs. 

13:35

Folytatódik a tárgyalás. Egyelőre az érdeklődők és a sajtó képviselői nem lehetnek jelen. Damu már bent van, ahogy Palácsik Tímea ügyvédje, dr. Zamecsnik Péter is.

11:22

Szünet

11:20

Ruttner szerint ügyfele tiszteli a női nemet. "Nyilván nagyon súlyos bűncselekményben született ítélet, és egy nő élete fontos, és egy ilyen cselekményt nem lehet elbaggatelizálni, de ugyanilyen fontos egy férfié élete is" - mondta az ügyvéd. Úgy tűnik, ezek az utolsó szavai, mert a Kúria felfüggeszti a nyilvános ülést a határozat hirdetésig, azaz 13.30-ig.
 

11:18

A színész azt kéri, engedje meg neki a Kúria, hogy bizonyíthassa ártatlanságát, hiszen olyan miatt kell börtönben ülnie, amit nem követett el. Ezzel vége is a beszédének.

11:17

Mikor az embercsempészetet szóba hozza Damu, a tanácselnök őt is rendre utasítja. 

11:12

A színész szinte mindent cáfol, és arról beszél, Palácsik Tímea, amikor ő már előzetesben volt, és az események rekonstruálásakor arról írt üzenetet neki, hogy látta az új barátnője kis piros papucsát. Damu szerint ilyennel egy megerőszakolt nő nem foglalkozik. Az is kiemelte, embert csempészet Palácsik, amit mindenki hajlamos elfelejteni. 

11:06

Damu Roland azt mondja, sokt gondolt arra, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor megpecsételődik a sorsa, és akkor mit fog mondani. "Azért jöttem ide ,hogy segítséget kérjek önöktől, mert nem követtem el azokat a bűncselekményeket, amikkel vádolnak." 

11:04

Visszahozzák a színészt, és leveszik róla a bilincset, és úgy tűnik, fel fog szólalni.

11:00

Összefoglaljuk, amit az ügyész mondott: álláspontjuk szerint minden tekintetben alaptalan a felülvizsgálati indítvány, ezért indítványozza, hogy a tisztelt Kúria ne adjon helyt annak.

Damu Roland egyelőre nem kíván megszólalni, azonban mosdóba szeretne menni, a bírónő megadja ehhez az engedélyt.

10:51

Már rendre is kellett utasítani két embert, mert hangosan beszélgetni kezdtek.

10:46 

Kezdenek fáradni a sajtó munkatársai és az érdeklődők is, ami nem csoda, hiszen 9 óra óta mindenki a teremben van. Damu Roland érdeklődve figyeli az ügyészt, illetve hallgatja. 

10:45

A vád képviselője most minden eljárásjogi kifogásra reagál.

10:35

A védőbeszéd véget ért, a Legfőbb Ügyészség képviselője veszi át a szót.

10:33

Ruttner: a vádolott felmentését akarja, valamennyi vádpont alól, illetve az ügyvéd indítványozza, hogy helyezze hatályon kívül a kúria az ítéletet, és utasítsa az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására.  védőbeszédét, most a legfőbb ügyészség képviselőjét illeti a szó.

10:25

A tanácselnöke rendre utasította Damu ügyvédjét, mert hosszan beszélt arról, ami nem tartozik a felülvizsgálatra. 

10:15

Az ügyvéd tovább sorolja az ügy során felmerült eljárási és jogi hibákat.

Van elég levegő, mert csak félig van a tárgyalóterem. Körülbelül harmincan vannak jelen, Damu barátnője nem jött el a tárgyalásra, a sajtó munkatársain kívül csupán néhány érdeklődőt vonzott ez az ügy. 

10:12

"A mai napig nem tudjuk, hogy volt-e alapja annak a bejelentésnek, ami ebben az ügyben megtörtént, és annak az elfogultsági indítványnak, amit a védelem benyújtott" - ezzel utalt Ruttner arra, hogy a bírónőt azzal "vádolták", hogy Palácsik Tímea rokona, ezért kérte a védelem az elfogultság megállapítását. Az említett bírónő az elsőfokú eljárásban hat év börtönre ítélte a színészt.

10:10

Ruttner szerint az is egy lényeges eleme ennek az ügynek, hogy az egyik eljárt bíró néhány nappal az ítélethozatal után megszűnt bírói minőségében ténykedni, és új életpályát alakított ki magának.

10:00

Ruttner György szerint lényegében nem tudni, történt-e közösülés vagy sem. Eközben Damu Roland összehúzott vállal figyeli, Ruttner hogyan harcol érte. 

9:45

Ruttner szerint fontos érvként használta a másodfokú bíróság, hogy Palácsik Tímea sérüléseit látták a ház biztonsági őrei. Holott az őrök azt mondták, nem láttak. 

Az ügyvéd továbbá azt is hangsúlyozta, a sértett vallomás nyolcféleképpen van rögzítve. Palácsik egyszer azt mondja állva, máskor pedig azt állítja, fekvő helyzetben történt az aktusra való kényszerítés. A másodfokú bíróság ezt az ellenmondást pedig úgy oldotta fel, a rendőri jelentésekbe ez egy félreértés során kerülhetett be, de maga a sértett nem beszélt fekvő közösülésről.

9:40

A következő pont, amire a védelem hivatkozik: az iratellenesség. Ruttner szerint ez az első-és másodfokú ítéletnél is előfordult. Az iratellenesség leglényegesebb pontja az ügyvéd szerint az, hogy a ráckevei esetnél hogyan jutott ki a szobából a sértett, milyen volt az ajtónak a zárszerkezete. Ennek állítólag azért van jelentősége, mert a vád szerint a személyi szabadság megsértése is megvalósult.

9:30

Dr. Ruttner György arra helyezi a hangsúlyt a beszédében, hogy megtudja, egy ember (nő) vallomása alapján - amelyet semmilyen bizonyíték nem támaszt alá - megállapítható-e egy igen súlyos bűncselekmény. "Elegendő-e csupán egy nőnek az állítása, hogy őt egy férfi megerőszakolta, miközben a férfi ezt konzekvensen tagadja?" - kérdezte. "Ha igen, akkor ez katasztrófa ennek az országnak." Az ügyvéd szerint ennek alapján bármelyik férfit meg lehet bilincselni, el lehet vinni, és be lehet börtönözni. Ruttner szerint Damu az eljárás alatt nem ismerhette meg a vádíratot, így vitatható, hogy a törvényes vád fogalma megvalósult-e.

9:22 

Vége az ismertetésnek, a felszólalások következnek. Elsőként Damu Roland ügyvédje szólal fel.

9:20

Ezt követően dr. Ruttner György álláspontját ismertetik. Az ügyvéd többek között arra hivatkozik, hogy több ponton tisztázatlanok Palácsik Tímea állításai, és nem történt helyszíni megtekintés, illetve egyoldalú a sértettre vonatkozó szakértői vélemények értékelése. A bűnösség ígs megalapozatlan, logikátlan és ellentmond a szakértői véleményeknek.

9:10

A másik esetet szintén összefoglalja a bíró. A nemi erőszakkal vádolt színész és ügyvédje most kénytelen végighallgatni ismét, hogy mi történt 2010. november 17-én. Palácsik Tímea megerőszakolásának minden pillanatát felidézik. 

9:05

Először ismertetik a vádiratot. Még 2009 júliusában Ráckevén egy hotelben egy veszekedés során Damu Roland arcon ütötte a fürdőkádban ülő Palácsikot, aki ezután távozni akart a helyszínről, de ebben megakadályozta a színész. Végül mégis sikerült kiszöknie a szobából. 

9:00

Kinyitják az ajtót, a sajtó képviselői pedig bemehetenek a tárgyalásra. Jelen van Ruttner György (Damu ügyvédje), és Palácsik Tímea ügyvédje is. 

8:50

Damu Roland kéz-és lábbilincsben, mosolyogva érkezett a tárgyalásra. Egyelőre a sajtó képviselői nem mehetnek be a terembe, kint várakoznak. 

Az ügy előzménye

Damu Rolandot a bíróság márciusban ítélte négy és fél év börtönbüntetésre, mert mert megerőszakolta és bántalmazta volt menyasszonyát, Palácsik Tímeát. A színész sosem tagadta, felülvizsgálati kérelmet fog benyújtani, mert úgy gondolja, összeesküvés áldozata lett. Minden lehetséges fórumon hangsúlyozta, ártatlan, vagyis nem erőszakolta meg Palácsik Tímeát.

A Kúria háromféleképpen dönthet: helybenhagyják a másodfokú döntést, vagy ha a minősítést tévesnek találják, és ehhez képest a büntetés törvénysértő, akkor kevesebbet állapítanak meg. De az is lehetséges, hogy hatályon kívül helyezik az ítéletet, és újraindul az egész tárgyalás. A tárgyalás menete a követkző lesz: az iratismertetés után az ügyészség és a védelem is elmondja a perbeszédet, utána pedig döntenek.

Damu Rolandot hétfőn a tiszalöki börtönből egy rabszállító hozta fel Budapestre. Állítólag keményen edzett az elmúlt hónapokban, a börtönkoszttól lefogyott, és börtönkonyhán dolgozik.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166619_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161123_auto_resized.jpg
life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166528_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714169112
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164113_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714169112
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714169112
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714169112
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/dbaw8KNPg_2vUdFnbOi8c9t4Aep8z7HUspDpQX2FvNI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZTg2MGYyMDE0ZDRlZWM4ZmMyMWE4Yzc1OTU3ZTdh.webp
Hűvös

Semmi sem pótolhatja, amiről lemaradt a rácsok mögött: ma egy éve ül börtönben Galambos Lajos

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/QOq45uW6HsT_7SSJr-xBHV6kHK3VJ8ONZ3CrIWz9_XE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMmJmYjBhZjJhMTQxNzRiODkyZDRhNDRkNDJhNjE3.webp
Vallomás

„Az Árpád híd közepén sírtam el magam” – így tudta meg Király Viktor, hogy a testvére rákos