Barátja szerint Jimmy nem lehetett öngyilkos

Máig nem tudja senki, hogy készült-e a halálra vagy egy baleset vetett véget Zámbó Jimmy életének. Egyesek szerint depressziós volt, mások szerint a tűzzel játszott.
Máig nem tudja senki, hogy készült-e a halálra vagy egy baleset vetett véget Zámbó Jimmy életének. Egyesek szerint depressziós volt, mások szerint a tűzzel játszott.

Az igazságot a sírba vitte a szemtanú, Hulé Éva? Talán valaki más húzta meg a ravaszt? Megannyi tisztázatlan kérdés, ami titokzatossá teszi Zámbó Jimmy 16 évvel ezelőtti halálát. Lapunknak egyik legjobb barátja, Schmuck Andor segített eloszlatni néhány félreértést.

– Az csak egy városi pletyka volt, hogy Jimmy depressziós volt, számos ilyen fikció látott napvilágot azóta is – mondja a politikus, közéleti szereplő, aki Jimmynek nemcsak barátja, segítője is volt.

Büszke volt a családjára, már csak miattuk is élni akart

– Van, aki azt hiszi, hogy a mene­dzsere voltam, de ez nem igaz. A barátja voltam, aki önzetlenül segített neki, amikor szüksége volt rám. Fásy Ádám szépségkirálynő-választásán ismertük meg egymást, mindketten zsűriztünk. Ott derült ki, hogy gyerekkorunkban egy házban laktunk. Az első beszélgetésünktől kezdve jó barátok lettünk. Schmuck Andor és Jimmy számtalan buliban voltak együtt, szinte mindent megbeszéltek egymással. A szóbeszéd szerint Andor tudhatja a legtöbbet a Király ha­láláról.

Nem volt depressziós, tele volt tervekkel

– Rendkívül méltatlan, hogy Jimmyre tizenhat év után is úgy akarunk emlékezni, mint egy botrányhősre. Jó és őszinte ember volt, tele szeretettel. Ezért volt képes annyi emberhez szólni: orvosprofesszortól a hentesig mindenki vásárolta a kazettáit. A dalai olyan érzésekről szóltak, amelyeket mindenki megélt már – magyarázza Schmuck.

Schmuck nem menedzselte, de segítette az énekest © MTI

– Nem volt depressziós, tele volt tervekkel. Épp 2001-ben volt vége az RTL-es műsorának, és egy újabb giga projektrôl tárgyalt. Azt is hallottam, hogy kiégett, elege volt az életből. Nos, erre azt tudom válaszolni, hogy amíg egy művész alkot, addig nem lehet fáradt. Jimmy szeretett élni, azon az estén sajnos nem volt szerencséje. Andor szavainak gyökeresen ellentmondanak az egyetlen szemtanú – az azóta elhunyt – Hulé Éva nyilatkozatai. A rajongóból lett barát eskü alatt azt vallotta, hogy nem Jimmy kezében volt a fegyver, ami elsült, tehát valaki más a felelős a haláláért. A szobában rajta kívül Jimmy felesége, Edit tartózkodott, így nem nehéz kitalálni, kit vádolt meg. Vallomásának hitelét megkérdőjelezi, hogy a tragédia után kilenc évvel tette. Bár a rendőrség meghallgatta, új nyomozást nem rendelt el az ügyben. Maradt tehát a hivatalos verzió, a baleset, amiben Jimmy fia, Krisztián is hisz.

A tragédia óta Krisztián nem szereti a karácsonyt és a szilvesztert, ha teheti, elmenekül az országból © Vadnai Szabolcs

– Számtalanszor átbeszéltük, átgondoltuk a dolgot, de semmi sem változott azóta a borzalmas nap óta – mondja a Borsnak Zámbó Krisztián.

– Az édesapám meghalt, és szörnyű halála volt. Ezen már nem tudunk változtatni. Valószínűleg kísérteni fog, amíg élek, élünk a testvéreimmel. Apám halála óta nem szeretem a karácsonyt és a szilvesztert sem, ha tehetem, elmenekülök az országból, mert bármerre megyek, mindenki ismeri apámat, és lépten-nyomon emlékeztetnek a tragédiára. Gyertyát sem gyújtok a halála napján, én a születésnapjára emlékezem. Tizenhat éve nem voltam boldog karácsonykor, talán ez majd megváltozik, ha lesz saját gyermekem.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors