Anhalt: Zsazsa fájdalom nélkül távozott

Zsazsa Bel Air-i fényűző otthonukban, helyi idő szerint vasárnap reggel kapott szívrohamot, ami férje szerint rendkívül gyorsan, és fájdalom nélkül végzett vele. – A személyzet reggel 9-kor szokott érkezni, ilyenkor mindig bementem hozzá és elköszöntem, mielőtt elindultam a napi teendőimre – mondta Los Angeles-i sajtótájékoztatóján Anhalt. – Így volt ez aznap is. Megfogtam a kezét, amit ijesztően hidegnek éreztem, főleg, hogy a szoba hőmérséklete 23 fok volt. Hívtam egy ápolót, aki megmérte a vérnyomását: aggasztóan alacsony volt. Kértem, hogy ismételje meg a mérést.

Az eredmény ugyanaz volt, így a kétségbeesett férj azonnal tárcsázta a 911-et: a telefonon kapott instrukciók szerint Anhalt lehúzta az ágyról, és a földre fektette haldokló feleségét, majd szívmasszázzsal megkezdte az újraélesztést, míg meg nem érkezett a se­gítség.

– A mentőben legalább tízen küzdöttek az életéért, a doktorok már várták a kórházban. Mikor beértünk, műtőbe vitték, de az orvos fél perc múlva kijött és így szólt: nem tehetünk semmit, meghalt.

– Szenvedés nélkül távozott. Itt volt az idő, hogy elmenjen. Menni is akart – vallotta be Anhalt, aki nyilvános beszéd alatt napszemüveg mögé rejtette kialvatlan szemét. – Attól a pillanattól kezdve, hogy lefektettem a földre, nem kiáltott, nem panaszkodott: nem voltak fájdalmai. De nem is volt fájdalomcsillapító a házban, évek óta nem fájt semmije, csak a vérnyomása rosszalkodott.

Valószínűleg Zsazsa már a mentősök kiérkezésekor sem élt, az utolsó utáni pillanatig küzdöttek az életéért. Úgy halt meg, ahogyan élt: a középpontban, férfiakkal és szeretettel körülvéve. Utolsó óráit is abban a házban élte meg, amit még 1974-ben vásárolt, s amit azóta is az otthonának nevezett. A 2500 négyzetméteres, huszonhat szobás palotát Howard Hughs építette 1955-ben, később Elvis Presley-é volt.

Zsazsa 280 ezer dollárt fizette érte, de a mai becsült értéke mintegy 11 millió dollár. A meglehetősen egyedien dekorált házban minden Zsazsa ízlését tükrözi, de nem sokáig maradhat így. Szorult anyagi helyzetük miatt 2013-ban Anhalt herceg kénytelen volt eladni a villát egy ingatlanos cégnek, ám Zsazsa haszonélvezeti jogát haláláig fenntartották. Az özvegynek most négy hónapja van, hogy kiürítse a házat és kiköltözzön. A tulajdonos cég állítólag lebontja majd a legendás épületet.

Fogadott fia is gyászolja

Gábor Zsazsának egyetlen lánya született, Francesca, tavalyi halálhírét nem is merték megosztani a színésznővel. De volt Zsazsának fogadott fia is, akit, bár pénzért vették férjével a nevükre, nagyon szeretett. Prinz Marcus Németországban ismert közszereplő, luxuséletet él.

– Legutóbb egy éve találkoztunk, de 2005 és 2013 között kint éltem, Bel Air-ben – mondta a Borsnak Prinz Marcus von Anhalt. – Nagyon jó volt a kapcsolatunk mindig, Frederickel már a századik születésnapját szerveztük. Hogy röviddel ezelőtt meghal, erre egyikünk sem számított. De ahogyan Frederic mesélte, nyugodt volt, nem voltak fájdalmai, és talán megváltás ez neki, hiszen az elmúlt években már ki sem tudott kelni az ágyból. Ő volt minden idők legnagyobb magyar dívája. Száz év alatt annyi mindent megélt, hogy öt másik nő öt élet alatt nem élhetett volna ennyit.

Marcus a Bors kérdésére már hétfőn kijelentette: szerinte nem tudják majd Zsazsa kérését teljesíteni, és feltehetően Budapest helyett Los Angelesben helyezik örök nyugalomra.

Gábor Zsazsa magyar unokaöccse, Marci több­ször találkozott a hírességgel. – Négyéves lehettem, amikor először Magyarországra jött – meséli Marci. – Nagyon szeretett engem, márkás ruhákat hozott. Egyszer pedig az az ötlete támadt, hogy kivisz engem magával Los Angelesbe, de anyukám nem engedett el…

Így búcsúzo­tt Vajna Timi

Vajna Tímea közösségi oldalán Gábor Zsazsa, gazdag férfiak kihasználásáról szóló mondásaival emlékezett. Meglepő ez egy olyan fiatal nőtôl, aki egy nála 39 évvel idősebb, dúsgazdag férfihoz, Andy Vajnához ment hozzá. Timi kapott is a kommentelőktől, így törölte a posztját, amiben többek közt ez állt:

RIP Gábor Zsazsa. Néhány híres mondása:

„Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát.”

„Olyan férfit akarok, aki kedves és megértő. Túl nagy elvárás ez egy milliomossal szemben?”

„Annyira sosem gyűlöltem meg férfit, hogy visszaadjam a gyémántokat.”

„Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam.”

„Egy gazdag férfi nem lehet ronda.”

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors