A mongol nagykövet a Csík Zenekar koncertjén énekel

Különleges vendég áll színpadra a Csík Zenekar év végi koncertjén: a budapesti mongol nagykövet magyar népdalt ad elő.
Különleges vendég áll színpadra a Csík Zenekar év végi koncertjén: a budapesti mongol nagykövet magyar népdalt ad elő.

Másfél éve tartózkodik Magyarországon dr. Batbayar Zeneemyadar budapesti mongol nagykövetként, hazánkat azonban jóval régebben ismeri. Fiatal­emberként ugyanis az ELTE jogi karán tanult, ekkor szeretett bele a magyar zenébe. Ma már nemcsak Mongólia nagykövete, hanem a magyar muzsikáé is.

Mobilozó nomádok

Dr. Batbayar Zeneemyadar, akinek a fia is itt jár egyetemre, érdekességként elmondta: Mongólia különlegessége, hogy egyszerre vannak modern és ezer évvel elmaradott területei, mobiltelefont azonban mindenhol használnak. Egyáltalán nem ritka például, hogy a pusztában lovagló pásztorok ügetés közben mobiloznak.

– Az egyetemi évek alatt Koncz Zsuzsát, Bródy Jánost és az Omegát is nagyon szerettem, azóta viszont eltelt húsz év, és már inkább népzenét hallgatok, legyen az mongol vagy magyar. Martonvásáron, a Magyar Dal Napján ismerkedett össze a Csík Zenekar tagjaival. – A zenekar koncertjén is egy magyar népdalt adok elő. A zenei tudásom elmarad a Csík tagjai­nak képzettségétől, de bátorkodom felmenni a színpadra, mert közelebb szeretném hozni a ma­gyar és a mongol népet. Nagykövetként ez a feladatom, hiszen a mai modern világban a diplomáciai kapcsolatok nem csak arról szólnak, hogy a nagyfő­nökök beszélgetnek, kezet ráznak és kész. A sportot, a kultúrát is fel lehet használni a közeledésre. A nagykövet képezi magát: az éneklés mellett íjászattal is foglalkozik, valamint régi magyar költőket olvas

– A költészetben nem elég érteni a magyar szöveg tartalmát, a mondanivalót érezni kell, az sokkal magasabb tudást igényel. A magyar és a mongol nyelvben egyébként több olyan szó is van, amely minimális kiejtésbeli különbséggel ugyanazt jelenti, sőt a népdalainkban is sok a hasonlóság, többek közt ezért is hiszek abban, hogy a két nép valahol közös múltra tekint vissza – osztotta meg a Borssal gondolatait a diplo­mata.

Dr. Batbayar Zeneemyadar rajong Koncz Zsuzsáért és Bródy Jánosért

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors