Elvárás

Ha kell, éjszaka is tanul Hódi Pamela kislánya: "Meg akar felelni nekem és magának is"

2023. február 2. csütörtök 03:00

Minden szülő büszkén osztja meg az ismerőseivel, ha gyermeke jól teljesít az iskolában. Hódi Pamela is így érez, ám médiaszemélyiségként komolyan veszi a kislánya privát szféráját és nagyon meggondolja, mikor és milyen formában említi őt.

Pamela a napokban az Instagram-oldalán kérdezz-felelek formájában válaszolt a követői kérdéseire, többek között arra, Natinak hogy megy a suli. 

Natkó iszonyat lelkiismeretes. Van, hogy félálomból felkel, mert épp a fejében számol egy feladatot, de nem megy neki, úgyhogy képes felkelni, szólni nekünk, hogy hadd csinálja meg a mágnestáblán. Utána nyugodtan alszik. De ugyanez van, ha verset kell tanulni, szabályt, szavakat, bármit.

Pamela nagyon büszke arra, hogy Nati milyen lelkiismeretes és kötelességtudó  Fotó: Vadnai Szabolcs

Szorgalom vagy megfelelési kényszer?

A gyerekekre nagy nyomás nehezedik az iskolai követelményeket illetően, ezért Pamelának feltettük a kérdést: kislánya önszorgalomból tanul ilyen kitartóan vagy esetleg szeretne megfelelni az elvárásoknak?

Szerintem egyébként megfelelés, saját magának és nekünk is, illetve szeretne az osztályban jól teljesíteni. 

Nem érzi jól magát azokban a helyzetekben, amikor olyan eredményt diktál be a tanár, akár neki, akár másnak, ami nem annyira jó. Iszonyatosan büszke vagyok rá és örülök neki, amiért így áll a tanuláshoz. Az első osztálytól azt neveltem belé, hogy igenis teljesíteni kell. Nálunk egy szabály van: ha egy tananyagra azt mondja, hogy érti és arra nem kell külön tanulni, de mégsem lesz ötös, akkor pontosan tudja, hogy annak nem fogok örülni. Viszont, ha van egy anyag, amire sokat készülünk és nem sikerül, akkor én egyáltalán nem haragszom, mert úgy vagyok vele, hogy mindent megtettünk. A következőre többet készülünk majd – kezdte a Borsnak Pamela.

Nati nyelvvizsgára készül

A kétgyermekes édesanyát arról is megkérdeztük, fontosnak tartja-e, hogy amikor a kislánya jó jegyeket visz haza az iskolából, akkor megjutalmazza.

– Alapvetően a félévi miatt nagyon sok témazárót írtak. Meglepiből most vettem neki egy banános csokis kalendáriumot. Nem tudja előre, hogy ajándékot kap érte, de mindig kimutatom, hogy mennyire örülök mindamellett, hogy rommá dicsérjük és a félévi bizonyítványnál is ugráltunk és örömtáncot jártunk. Most kézilabdázni kezdett, kell, hogy sportoljon, egészséges, gyönyörű a teste, jók az adottságai. Ezen kívül az angol nyelvet iskolán kívül is tanulja, bízom benne, hogy rövid időn belül el tud menni nyelvvizsgázni is – tette hozzá bizakodva a kétgyermekes édesanya, aki mindent megtesz azért, hogy Nati a lehető legjobb esélyekkel indulhasson majd az életben.

Ne büntessünk, jutalmazzunk!

A Bors megkereste Drelyó Ágnes pszichológust, hogy segíthessünk azoknak a szülőknek, akik esetleg a szorongás jeleit tapasztalják a gyermekeiken. A szakember elmondta, milyen hosszútávú következményei lehetnek annak, ha a kicsi úgy érzi, túl nagy nyomás nehezedik rá az iskolában. 

– Ha nagyon szigorúan akarom megközelíteni a témát, akkor az éjszakai ébredés és az, hogy nem tud aludni a kötelességtudattól, szorongásra is utalhat. 

Amikor kötelességtudóvá neveljük, a részéről felmerülhet a büntetés elkerülésének a célja. Büntetés az is, ha haragszik, megsértődik, neheztel rám az anyukám. Ennél sokkal jobb a jutalmazásos módszer.

 Ha állandóan ezzel a „hiányszemüveggel” kínálom meg a gyereket, akkor egy örök elégedetlenség alakul ki a lelkében. Ez egy olyan deficitet halmoz fel, amit egy idő után a teljes maximalizmussal sem lehet egyensúlyba hozni – mondta Ágnes, s elárulta: mit lehet tenni, ha már kialakult az önértékelési probléma. 

– Van az úgynevezett 10 pontos módszer, este végiggondolom a napomat és keresek 10 dolgot, amiért megdicsértem magamat. Egy gyermek esetében az is előfordulhat, hogy milyen szépen bekötötte a cipőfűzőjét vagy bepakolt az iskolatáskájába – magyarázta a szakember.

Berki Krisztián a celebvilág egyik legmegosztóbb személyisége volt, az emberek vagy példaképként tekintettek rá, vagy nem szívlelték. A végzetes nap előtt azon dolgozott, hogy a róla kialakult botrányhős képet megváltoztassa. Ehhez pszichológus segítségét kérte és jó úton haladt afelé, hogy elérje a célját, amikor megtörtént a tragédia. A szakember elmondta, Krisztián megrekedt egy kisgyerek szintjén, aki csak szeretetre vágyott. „Én egy kilencéves kisfiút láttam benne, aki folyton kereste a visszaigazolást, hogy szeretik-e”– mondta akkor Roboz Zsóka, arra utalva, hogy Krisztiánnak erős megfelelési kényszere volt. 

https://cdn.borsonline.hu/2023/01/TtzHYIm4GGGzZJI6pATlyoIKgGEfOMBmL1eOZNtLqGM/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc2OTdhNDg3MzE0MDRiMGE5MTI2YTJlMWI4MWNlYmM4.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Ilyen öregkort szeretne Hódi Pamela is: nagypapája ma is szerelmet vall a feleségének

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15834073_auto_resized.jpg
origo.hu

A pszichológus szerint ez fog történni Tóth Andival a botrányos szakítás után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13370_resized.jpg?avcount=1680381609
origo.hu

Itt van Molnár Anikó eddigi legvadabb OnlyFans-képe

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15834947_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez az öt szám jelentett 3,8 milliárdot – vajon elvitte valaki?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15835142_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kijev száz új Rozsomákra tart igényt Varsótól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15833301_auto_resized.jpg
metropol.hu

Gyászhír: elhunyt a népszerű magyar énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15833268_auto_resized.jpg
vg.hu

A munkehelyeinkre pályázik a mesterséges intelligencia - Ezek a szakmákban már érdemes résen lenni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13375_resized.jpg?avcount=1680381609
origo.hu

Kísérteties a hasonlóság Tóth Andi mostani és korábbi szakítása között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15832638_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Finom fogások ebédre a nagyszombat előtti hajrá hétvégéjére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15834651_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Már fél éve is állt a bál Tóth Andi és Marics Peti között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15833002_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rossz hírt kaptunk Tóth Gabiról, itt fotózták le a kislányát

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/04/Az8Zrvmi3TrLIYU3XAdR6AXqt1vjlQUeRA_1KDEEf8E/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzcyMTMxNjcwNDY4NTQxOWZiYWE1OTc0NzYxYmRjZDEx.jpg
Szakítás

Már fél éve is állt a bál Tóth Andi és Marics Peti között

https://cdn.borsonline.hu/2023/04/HvCn_B5SdAhZ2x_PN6bfGktqe2zwI3D3zbrDUydSJIw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZlOWE5OGYwYjExMjRmNGM5ZjVjOWY5NWI0YWE4ZmIx.jpg
Fájdalom

Pokoli fájdalmak kínozták Gáspár Zsoltit! Kórházba került