Zsuzsi főz: Vaspótló ételek kismamáknak

Zsuzsi főz: Vaspótló ételek kismamáknak

kismama
PUBLIKÁLÁS: 2011. január 28. 11:30
Most egy kifejezetten terheseknek szóló poszt következik, ahol már megint magamból indultam ki. A terhesség alatti vaspótlásról lesz szó, hiszen a babavárás alatti vashiányos állapot sokaknak – köztük nekem is – okoz problémát.

A második trimeszterre ugyanis gyakori, hogy kialakul a vashiányos vérszegénység, a szervezet nem kap elég vasat, és ez a magzatra sincs jó hatással, persze emellett a kismama közérzete sem túl rózsás: aluszékonyság, állandó kimerültség-érzés, szédülés léphet fel, az ember lánya gyakorlatilag rendesen agyilag zokninak érzi magát. Ennek az állapotnak a kialakulását segíthet megelőzni a vasban gazdag táplálkozás, ám ha a vashiány kialakult, vaspótló készítmények adásával lehet visszaállítani a megfelelő vasszintet.

Vasban gazdag táplálékok a következők:

- máj, vörös húsok

- mák

- cékla

- babfélék

- gomba

- teljes kiőrlésű gabonafélék, különösképpen a zabpehely

- zöld levélzöldségek (spenót, sóska, mángold)

- aszalt gyümölcsök, mazsola

- napraforgó-és tökmag, pisztácia

Fontos megjegyezni, hogy a vastartalmú táplálékot célszerű magas C- és B-vitamin tartalmú ételekkel együtt fogyasztani, mert ezek segítik a felszívódását, viszont a kalcium egyidejű fogyasztása gátolhatja azt. A vas egyébként az állati eredetű élelmiszerekből hatékonyabban szívódik fel, ráadásul a spenót, sóska oxálsav tartalma nem segíti elő a vas kinyerését. Fentiek alapján következzen most pár recept a vaspótláshoz.

Kacsamáj paprikával

50 dkg pecsenye kacsamáj
két közepes fej hagyma
egy kápia paprika
3-4 gerezd fokhagyma
egy ág rozmaring
só, bors
olaj

Először is minden hozzávalót megfelelő méretűre vágok, mert a főzés ideje annyira rövid, hogy közben erre nincs idő: a májat két-három darabba vágom, a hagymát, fokhagymát nem túl vékony karikákra szeletelem, a paprikát pedig nagyobb darabokra aprítom.
Serpenyőben kevés olajat hevítek nagyon forróra, ebben egy-két perc alatt megsütöm a hagymát, fokhagymát és a paprikát. Beledobom az egészben hagyott rozmaringágat – jó lesz majd a díszítéshez –, és ezzel is átforgatom. Ekkor kerül bele a máj, ami további két-három perc alatt át is sül. Sózom, tekerek rá kevés feketeborsot és az étel ezzel kész is van. Petrezselymes krumplival tálalom. Néha úgy is készítem, hogy a hagyma és paprika megsütésekor öntök bele egy-két evőkanál szójaszószt és balzsamecetet is, ezek nagyon pikánssá teszik. Máskor sült krumplival keverem össze, mint a brassóit. Igazán csak frissen jó.

Chilis bab, ahogy én készítem

80 dkg-1 kg darált marhahús (most sovány sertéshús)
50 dkg száraz vörösbab
2 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db 400 grammos hámozott paradicsom konzerv
2 kisebb babérlevél
kakukkfű
késhegynyi fahéj
egy mokkáskanál római kömény
2-3 méregerős piros chili
olaj
a tálaláshoz tejföl és reszelt sajt

A babot a készítést megelőző este beáztatom, a főzés napján leöntöm a levét, megmosom, hideg vízben puhulásig főzöm. A levében hagyom. A hagymát felaprítom, kevés olajon megfonnyasztom. Rádobom a darált húst, fehéredésig pirítom, ekkor hozzáadom a felaprított fokhagymát, chilit és a fűszereket, jól összekeverem, majd a húshoz adom a hámozott paradicsomot. Beleteszem a babot és annyi babfőzőlevet, hogy se túl sűrű, se túl híg ne legyen, majd a legkisebb lángon kb. 1-1,5 óra alatt sűrű raguvá főzöm.
Tálaláskor tejfölt, reszelt sajtot és jó friss kenyeret adok mellé.

Sajttal sült spenótos-gombás palacsinta

palacsinta (két tojásból, fél liter folyadékkal,ami ásványvíz és tej felesben, 20 dkg rétesliszttel)

kb. 30 dkg fagyasztott leveles spenót
15 dkg gomba
kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
olaj, vaj
tejföl
reszelt sajt

A töltelékhez az olajon megpárolom a hagymát, rádobom a felszeletelt gombát, a felaprított fokhagymát és a spenótot. Addig főzöm, amíg kiolvad, a kevés levet, amit enged, elforralom. Fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval. Leveszem a tűzről, belekeverek 3-4 dkg reszelt sajtot, és megtöltöm vele a palacsintákat. Úgy szoktam hajtogatni, mintha hortobágyi húsos palacsintát csinálnék. Kivajazok egy tűzálló tálat, belefektetem a palacsintákat, megkenem a tetejét tejföllel, megszórom reszelt sajttal, vajdarabkákat morzsolok rá, és sütőben addig sütöm, amíg a sajt ráolvad. Így önmagában is finom, de jó ha valamilyen salátával, pl.: hagymás paradicsom tálaljuk. Ezzel a mennyiséggel hét palacsintát tudtam megtölteni.

Spenótos töltött gomba

50 dkg közepes méretű barna csiperke
egy kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
30 dkg leveles spenót
2 szelet házi kenyér
25 dkg tehéntúró
10 dkg reszelt trappista
3 dkg reszelt parmezán
egy golyó mozzarella
5 dkg vaj
olaj

A gombákat megtisztítom, a tönkjüket óvatosan kiveszem, az így kapott üreget enyhén sózom, és a kalapokat olajjal kikent tűzálló tálba sorakoztatom. Ezután elkészítem a tölteléket.
A vajat megolvasztom, rádobom a felaprított hagymát, és egy-két percig párolom. Ekkor hozzáadom a gombák felaprított tönkjeit, sózom, borsozom, belereszelem a fokhagymát és majdnem puhára párolom. Ha a gomba már majdnem kész, beleszórom a megtisztított spenótot, és addig kevergetem, amíg a levelek a hő hatására összeesnek. A lábost leveszem a tűzről, várok, amíg a keverék kicsit lehűl, ekkor adom hozzá a robotgéppel morzsává aprított házi kenyeret és a kétféle reszelt sajtot meg a túrót. A keveréket a gombakalapokba púpozom, és mindegyik töltött gomba tetejére teszek egy kocka mozzarellát. A sütőt 200 fokra előmelegítem, a gombák alá féldeci vizet öntök, majd kb. 15 percig sütöm. Ennyi idő alatt a gomba megpuhul, a töltelék pedig aranybarnára sül. Krumplipürével és salátával tálalom.

Liszt nélküli máktorta

4 tojás
12 dkg puha vaj
fél bögre porcukor
negyed bögre kristálycukor
2 evőkanál keserű kakaópor
egy citrom reszelt héja
17 dkg darált mák

A tojások sárgáját a porcukorral, a citromhéjjal és a vajjal sűrű, egynemű masszává keverem robotgéppel. (A recept szerint ez öt percig tart, hát szerintem meg egy-két perc alatt is elérhető a megfelelő állag.) Ezután hozzáadom a kakaót és azzal is jól kikeverem, majd hozzákeverem a mákot is. A tojásfehérjét elkezdem közepes fokozaton habbá verni, majd amikor már félig kész vagyok, növelem a habverő sebességét és közben beleszórom a fehérjébe a kristálycukrot is. Tovább verem, amíg a hab sűrű fényes masszát képez. A habot óvatosan a mákos masszába forgatom, majd az egészet kivajazott tortaformába öntöm.
A sütőt 170 fokra előmelegítem, a süteményt - az eredeti recept szerint 70 percig – tűpróbáig sütöm, nálam 55 perc sütés elegendő volt. A süteményt a formában hagyom kihűlni, majd magában, vagy lekvárral, sodóval, tejszínhabbal tálalom.

Nem felejtettem el a gyermekágyas ételeket, igyekszem jövő héten erről írni, remélem, most már időm is lesz, mert ez a mai volt az utolsó munkanapom.

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.