Zsuzsi főz: Farsangi fánkok

Zsuzsi főz: Farsangi fánkok

recept
PUBLIKÁLÁS: 2011. január 14. 10:30
Hát, sajnos – vagy szerencsére – ez sem egy alakkímélő téma, de úgy gondoltam, hogy aktualitása miatt érdemes összeszedni a farsangkor oly népszerű fánkkal kapcsolatos recepteket.

A farsang időszaka vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tart, amely a virágvasárnap előtti 40. nap, idén március 9-re esik. Az időszak érdekessége, hogy ugyan két egyházi jeles nap határolja, maga a farsang inkább a néphagyomány ünnepe, nem kapcsolódik hozzá egyházi liturgia. A farsang a párválasztás, a vidám mulatságok és a téltemetés időszaka egyben. Az étkezésben a bőséges eszem-iszom a jellemző, gyakori a disznóvágás ebben az időszakban, ennek megfelelően sok hús, nehezebb téli ételek, zsírban sült édességek kerülnek asztalra, már csak azért is, mert farsang után következik a böjt időszaka, amit valahogy át kell vészelni.

Szokás volt disznófejet, kolbászt enni, a levesbe hosszú tésztát főzni, hogy a termés is hosszúra nőjön, no meg fekete tyúkot vágni, annak érdekében, hogy népes legyen a baromfiudvar. A legismertebb farsangi eledel a fánk, amiből eltettek egy-két darabot, kiszárították, porrá törték és az év folyamán a beteg állatok eleségébe keverték gyógyírként.

A fánk keletkezéséhez egy humoros történet is kapcsolódik. Állítólag Bécsben az egyik neves pékmester elhalálozott, így a pékséget özvegye vette át, akinek rutin híján lassabban ment a munka, ezért az üzletnél gyakran kellett sorba állni. A kuncsaftok türelmetlenségét az özvegy nemigen állhatta, így egy adag kenyértésztát vágott valamelyikük fejéhez. A tészta célt tévesztett, forró olajba esett és fánk lett belőle.

Ha már ennyi szó esett róla, ideje a tettek mezejére lépni, és sütni néhány fánkot, az alábbi receptek alapján.

Klasszikus szalagos fánk

50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
3 tojássárga
egy evőkanál rum
egy evőkanál porcukor
egy citrom leve és reszelt héja
egy evőkanál porcukor
egy csomag vaníliás cukor
3 dkg élesztő (vagy egy csomag szárított)
kb. egy bögre langyos tej
5 dkg vaj felolvasztva
csipet só

Az élesztőt fél bögre langyos, cukros tejben megfuttatom, majd a többi hozzávalóval közepesen kemény kelt tésztává dolgozom. Az olvasztott vajat legutoljára dagasztom bele a tésztába. Ha szárított élesztőt használok, azt nem kell megfuttatni, egyenesen a lisztbe szoktam keverni. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom és pohárral kiszaggatom, majd tiszta konyharuhával letakarva egy-másfél órát hagyom kelni. Utána annyi olajat forrósítok, hogy a fánkok derekáig érjen, és ebben sütöm ki úgy, hogy a tetejüket – melynek közepét ujjal benyomtam – kis lángon fedő alatt, az aljukat pedig fedő nélkül, nagy fokozaton sütöm. Ettől lesz szép szalagos. Papíron lecsepegtetem és baracklekvárral tálalom.

Anyu féle túrófánk

A túrótól könnyebb a tésztája, mint a szalagos fánké, és az az érdekessége, hogy nincs benne cukor, épp ezért bírja el a cukorba forgatást, amit kevés cukorral elkevert kakaóporral is meg lehet oldani. Túró helyett ricottával is készítettem már, az is nagyon finom.

25 dkg túró
25 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 tojás
2 dl tejföl
csipet só
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a forgatáshoz

A túrót villával megtöröm, hozzákeverem a tojásokat, a tejfölt, majd végül a lisztet és nokedli sűrűségű tésztává dolgozom. (Lehet a tésztába tenni vaníliáscukrot vagy citromhéjat, esetleg mindkettőt.)A tésztát kb. egy óráig hűtőben pihentetem. Ha ez az idő eltelt, olajat forrósítok – bő olajat, mint más fánkoknál is szokás –, evőkanállal az olajba szaggatom a masszát, és 4-5 perc alatt aranybarnára sütöm a túrófánkokat. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetem róluk a felesleges olajat és még melegen vaníliás porcukorban megforgatom őket. Lekvárral kínálom, de ha kakaóba forgattam, ez elmaradhat.

Csöröge

A hagyományosra egyáltalán nem hasonlító, ropogós tésztájú fánkféle. Egyes vidékeken kelt tésztából is készítik, akik ezt szokták meg, ebben a receptben csalódhatnak.

25 dkg (rétes)liszt
2 tojás
egy evőkanál rum
egy evőkanál porcukor
csipet só
diónyi vaj
kevés tejföl
olaj a sütéshez
lekvár a tálaláshoz

A lisztet a tojással, sóval, cukorral, rummal, vajjal és kevés (egy-két evőkanál) tejföllel rugalmas tésztává gyúrom. Kinyújtom késfok vastagságúra és tenyérnyi téglalapokra vágom. Minden forma közepén ejtek egy metszést, amelyen a téglalapok rövidebbik oldalait átbújtatom, így kapom meg a jellegzetes csöröge-formát. A fánkokat bő forró olajban aranysárgára sütöm, lecsepegtetem, és frissen, lekvár kíséretében tálalom. Ha áll, már nem olyan jó, de ez nem túl nagy adag ahhoz, hogy maradjon belőle.

3+1 Francia sajtos fánk (gougére)

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy kakukktojás, amit Rick Stein receptje alapján szoktam készíteni. Ez gyakorlatilag egy sós égetett tészta, sós képviselőfánk, a kevésbé édesszájúak legnagyobb örömére.

7,5 dkg vaj
215 ml hideg víz
9,5 dkg átszitált liszt
3 nagy tojás
7,5 dkg reszelt sajt (emmentálit használtam)
egy teáskanál só

A vajat a vízzel lábosba teszem és kis lángon addig melegítem, amíg a vaj felolvad. Utána felforralom, majd hozzáadom a lisztet és a sót. Addig keverem, amíg a hozzávalókból csomómentes massza lesz, amely elválik az edény falától. Ezután langyosra hűtöm, és robotgéppel egyenként beledolgozom a tojásokat. Hozzáadom a reszelt sajt háromnegyedét.
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tésztából kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsire kisebb halmokat adagolok, megszórom őket a maradék sajttal, és 20-25 perc alatt megsütöm.

Várom a fánkreceptjeiteket, és kommatnjeiteket, témajavaslataitokat!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.