Előnye, hogy tápanyagokban igen gazdag, és a többi káposztaféléhez képest könnyebben emészthető. Kalória-és zsírtartalma elhanyagolható, viszont jelentős kálium, magnézium, nátrium, vas, cink és foszfortartalommal bír, emellett gazdag C-, B-vitaminokban. Kutatások szerint rákmegelőző, méregtelenítő hatása van, amely leginkább nyersen történő fogyasztása esetén hasznosul.
Ezek a hatások nagyon kedvezőek, de még jobb, hogy – szerintem – finom is, a lányommal a vastagabb szárrészeket szívesen rágcsáljuk nyersen is, de salátába is tehető. Krumplipürét is szoktam vele dúsítani, köretnek megfőzve, vajban megforgatva nagyon finom. Készülhet belőle leves, kenyérre való krém, rakott brokkoli, egytálétel, azaz gyakorlatilag bármi. Elég gyakran esszük tésztával, ilyenkor tejszínes mártásba kerül sonkával, gombával, esetleg mindkettővel. Az alábbi receptekkel mindenkit arra buzdítanék, hogy fogyasszon belőle többet.
Sajtos brokkoli krémleves
70 deka friss brokkoli
1.2 liter húsleves
3 gerezd fokhagyma
5 deka reszelt edami sajt
8 deka reszelt parmezán
fél deci sör/fehérbor (elmaradhat)
só, szerecsendió, tarkabors frissen őrölve
a tálaláshoz pár csepp tejszín és parmezán
A levest felforralom, beledobom a megtisztított, egészben hagyott fokhagymát és a rózsáira szedett brokkolit puhára főzöm benne. Leveszem a tűzről, és botmixerrel egyneművé mixelem. Beleteszem a sajtokat, sózom, borsozom, ízesítem szerecsendióval, majd visszateszem a lángra, beleöntöm a sört/bort és még egyszer felforralom, hogy a sajt elolvadhasson. Tálalásnál tejszínnel csepegtetem meg a tetejét és reszelt parmezánnal megszórom. Általában vajas pirítóssal szoktuk enni. Ha gyerek is eszik belőle, az alkohol természetesen kimarad.
Brokkolis tepsis csirke
Brokkolikrém
30 dkg brokkoli (rózsa, vagy zsengébb szár)
3-4 főtt tojás sárgája
10 dkg krémsajt
só, bors
csipet szerecsendió
kevés citromlé vagy egy kis kanál mustár
egy kisebb csokor petrezselyem
A brokkolit megfőzöm, jól lecsepegtetem, kihűtöm és a többi hozzávalóval együtt villával pürésítem. Aprított petrezselyemmel összekeverem. Ha nem annyira kenhető, egy-két kanál tejföllel lehet lazítani. Kenyérre kenve fogyasztjuk, de a megmarad tojásfehérjékbe is vissza lehet tölteni.
Jövő héttől a posztokat igyekszem a karácsonyi ünnepnek szentelni, ehhez várom az ötleteket, kívánságokat.
Zsuzsi főz
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.