Az A-vitamin az immunrendszer szabályozásában, valamint a bőr, nyálkahártya, és az emésztőrendszert bélelő hámréteg egészséges működésének fenntartásában játszik szerepet. A-vitaminban gazdag ételek a tojás, olajos halak, máj, brokkoli, pirospaprika, répa, spenót, édesburgonya, valamint a tej, sajtok és joghurtok.
A B-vitaminok közül elsősorban a B6-, B9- (folsav), és B12-vitaminok játszanak fontos szerepet immunrendszerünk működésében. A B-vitaminok elsősorban az ún. természetes ölő sejtek működését segítik, melyek immunrendszerünk kórokozó észlelése utáni első válaszreakciójában játszanak szerepet.
A B6-vitamin többek között szárnyashúsokban, halakban, tojásban, zöldségekben, tejtermékekben, szójában, teljes kiőrlésű pékárukban és müzlikben található meg. B9-vitamint, vagyis folsavat tartalmaz a brokkoli, spenót, saláta, csicseriborsó, kelbimbó, borsó, máj és az olajos magvak. B12-vitaminban gazdag élelmiszerek a húsfélék, lazac, tojás, sajt és a tej.
A C-vitamin antioxidáns hatása segít a gyulladás okozta oxidatív stressz csökkentésében, segíti az immunsejtek és a kórokozó elleni antitestek termelődését, és fontos szerepet játszik a sebgyógyulás folyamatában is. C-vitaminban gazdag ételek a citrusfélék, például citrom, narancs, mandarin és grapefruit, valamint a paprika, káposzta, paradicsom, brokkoli, kelbimbó és a bogyós gyümölcsök, például eper, áfonya.
Egyes immunsejteknek D-vitaminra van szüksége a kórokozók elpusztításához, valamint egyes források szerint a D-vitamin védelmet nyújthat a felső légúti megbetegedésekkel szemben. A bőrünket érő napfény hatására szervezetünk is képes D-vitamin előállítására, így mindenképp érdemes naponta legalább negyedórát napon tölteni – lehetőleg az erkélyen vagy kertben –.
A D-vitamint táplálkozásunkkal is bevihetjük szervezetünkbe, magas D-vitamin tartalmú ételek az olajos halak, máj, tojás, valamint D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például egyes margarinok.
Az E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően segíti immunrendszerünk hatékony működését. E-vitaminban gazdag ételek az olajos magvak, mint a napraforgó mag, mogyoró, a növényi olajok, például napraforgó olaj, valamint a leveles zöldségek, például saláta.
A nyomelemek közül elsősorban a vas, szelén és cink járulnak hozzá immunrendszerünk megfelelő működéséhez, többek között az immunsejtek növekedésének támogatásával.
A vas az immunsejteken belül olyan folyamatokban játszik szerepet, melyek segítik a sejteket a kórokozók felismerésében, valamint a szabadgyökök mennyiségének növelésén keresztül a kórokozók elpusztításához is hozzájárul. Kiváló vasforrások a vörös- és fehér húsok, a máj, halak, hüvelyesek, leveles zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű pékáruk.
A cink segít a bőr és nyálkahártyák egészséges működésének fenntartásában, szerepet játszik a sebgyógyulásban, valamint antioxidáns hatással is rendelkezik. Cinkben gazdag ételek a húsok, halak, kagyló, bab, olajos magvak, valamint teljes kiőrlésű pékáruk.
A szelén antioxidáns hatásával segíti az immunrendszer megfelelő működését, valamint segít a sejt- és szövetkárosodások megelőzésében. Szelénforrásként szolgáló ételek a halak, húsok, gomba, tojás és az olajos magvak.
Fotó: pixabay.com
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.