Az vagy amit megeszel! Így befolyásolja étkezésünk egészségi állapotunkat

Az vagy amit megeszel! Így befolyásolja étkezésünk egészségi állapotunkat

daganatos betegségek
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 09. 10:00
„Az vagy, amit megeszel” – szól a mondás, és lényegében igaz is, hiszen étkezésünk nagy mértékben befolyásolja egészségi állapotunkat. A különböző diétákról, élelmiszerekről már számtalan tanulmány született, melyek témájában igen gyakori a nagy mennyiségű húsfogyasztás és a húsmentes étkezés előnyeinek és hátrányainak vizsgálata.

Egy, a BMC Medicine folyóiratban nemrég megjelent tanulmány is a húsfogyasztás egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta, a kutatók pontosabban arra voltak kíváncsiak, befolyásolja-e a húsfogyasztás és annak mértéke a daganatok kialakulásának kockázatát.

A tanulmány igen nagy vizsgálati csoport bevonásával zajlott: a kutatók a UK Biobank adatbázisban szereplő 472,377 főt követtek átlagosan 11.4 éven keresztül. A résztvevők 40-70 év közöttiek voltak, a bevonási diőszakban 2006-2010 között pedig egyik résztvevő esetén sem volt ismert daganatos megbetegedés.

A kutatók a húsfogyasztás szempontjából négy csoportot különítettek el. A húsfogyasztók csoportjába azon résztvevők kerültek, akik a hét több, mint 5 napján fogyasztanak húst, ide került a résztvevők 52,4%-a (274,571 fő). A kevés húst fogyasztók a hét kevesebb, mint öt napján fogyasztottak húst, a résztvevők 43,5%-a (205,385 fő) került ebbe a csoportba. A halevők csoportjába azon résztvevők kerültek, akik egyéb húst ugyan nem, de halat fogyasztottak, ők a vizsgált populáció 2,3%-át (10,696 fő) tették ki, míg a húst nem fogyasztó vegetariánusok és vegánok a résztvevők 1,8%-át (8,685 fő) tették ki.

A vizsgálat eredményei alapján azt találták a kutatók, hogy a vegán és vegetariánus csoportban 14%-kal alacsonyabb volt a daganatos betegségek megjelenése, mint a húsevők csoportjában, míg a halevők esetén 10%-kal alacsonyabb kockázatot, a kevés húst fogyasztók esetén pedig 2%-kal csökkent kockázatot figyeltek meg.

A vegetariánus, menopauzán átesett nők esetén 18%-kal alacsonyabb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint húsevő nők esetén, míg a halevő férfiaknak 20%-kal, a vegetariánus férfiaknak pedig 31%-kal figyeltek meg alacsonyabb kockázatot prosztata daganat kialakulására nézve. A kevés húst fogyasztók esetén 9%-kal figyeltek meg alacsonyabb kockázatot végbéldaganat kialakulására nézve, mint húsevőknél, ami egyezik korábbi kutatások eredményeivel.

Az eredmények értékelése, az ok-okozati összefüggések értékelése azonban nem annyira egyszerű. A daganatos betegségek gyakoribb megjelenésének hátterében állhat a húsevőknél megfigyelt magasabb BMI (testtömeg-index) is, amennyiben feltételezzük, hogy ez nem a diéta következménye. Megfigyelhető volt továbbá, hogy a vegetariánus és vegán csoportba tartozók lényegesen többet mozogtak, így az alacsonyabb daganatkockázat hátterében felmerülhet az életmód jótékony hatása is.

A kutatók mindemellett azt is megfigyelték, hogy a halevő és vegetariánus-vegán csoportba tartozók átlag életkora alacsonyabb volt, és kevesebb alkoholt fogyasztottak, valamint ritkább volt esetükben a dohányzás, mint a húsevő csoportban.

Összességében tehát elmondható, hogy a vizsgálat alapján javasolt a húsok, feldolgozott húskészítmények fogyasztásának mérséklése és inkább teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek fogyasztása, valamint a rendszeres testmozgás beiktatásával a normál testsúly fenntartása, hogy minél inkább csökkenteni tudjuk a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-eating-less-meat-linked-to-a-lower-risk-of-cancer

Fotó: pixabay.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.