Az ötven országra kiterjedő vizsgálat szerint azoknál a tizenéveseknél, akik egészségtelen, tápanyagban szegény, de kalóriában gazdag ételeket - az elterjedt angol elnevezéssel junk foodot - vesznek magukhoz háromszor vagy többször egy héten, 39 százalékkal magasabb a kockázata annak, hogy súlyos asztma fejlődik ki náluk. Fiatalabb gyerekeknél 27 százalékos a veszély növekedésének mértéke.
Az érintett fiatalok az átlagnál hajlamosabbak kötőhártya-gyulladásra és bőrkiütésekre is.
Az Aucklandi Egyetem kutatói 181 ezer hat-hétéves, valamint 319 ezer 13-14 éves gyerek étrendjét vették szemügyre, majd megkérdezték őket, vannak-e allergiás tüneteik.
"A magas zsírtartalmú ételek fokozottan hozzájárulhatnak az asztma, a kötőhártya-gyulladás és az ekcéma megjelenéséhez" - vonták le a következtetést a tudósok a British Medical Journal című szakfolyóiratban részletesen ismertetett tanulmányukban.
Egyidejűleg arra a véleményre jutottak, hogy friss gyümölcsök és zöldségfélék heti háromszori fogyasztása a fiatalabb korcsoportban 14, az idősebbeknél 11 százalékkal csökkentheti az allergiás tünetek kialakulásának kockázatát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.