Tejfehérje-mentes étrend

Allergia
PUBLIKÁLÁS: 2010. július 23. 00:00
A betegség oka:

A betegség oka:

A táplálékkal felvett tejcukrot a bélnyálkahártya enzimei (a laktáz-1 és a laktáz-2) hasítják. A tejcukorbontó enzim hiánya vagy csökkent aktivitása esetén a tejcukor hasítása és felszívódá­sa elmarad, s bontatlanul kerül a vékonybél alsóbb szakaszába.

Itt a tejcukor egyrészt ozmoti­kus hatása révén vizet szív magához, s a béltartalmat növelve vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul, aminek következtében savanyú bomlástermékek és gázok sza­porodnak fel. A savanyú béltartalom fokozza, a perisztartikát (bélmozgást) és a hasmenést, a keletkező gázok pedig hasi görcsöket és puffadást okoznak.

A tejcukor-érzékenység kezelése:

Abból áll, hogy a tejcukrot elvonjuk a táplálékokból.

- Enzimpótlás: Galarnáse (fogyasztás előtt 50°C-nál nem melegebb tejhez deciliteren­ként egy lesimított mokkáskanál Galantáse-t keverünk.

- Tejcukormentes gyógytápszerek adása.

- Laktózmentes bébiételek fogyasztása (Kecskeméti Konzervgyár tejmentes készít­ményei).

- Laktózszegény (Laktózmentes) tejkészítmények alkalmazása (Dela Milk, Magicmilk).9781A savanyú tejtermékekben mindig van kevés (3-4%) tejcukor, ám a legtöbb beteg ezt jól tűri. Ugyanez vonatkozik a tejsavót tartalmazó margarinokra (pl. a RAMA margarinra) is, mert a tejcukortartalma 1 %-nál kisebb. A savanyú tejtermékek és a tejes margarinok fogyasztása a be­teg egyéni érzékenységének függvénye: az orvos a vizsgálati eredmények alapján engedélyezi vagy törli az étrendből.

Szigorú laktózmentes diéta esetén a LIGA és más laktózmentes margarinok fo­gyasztása javasolt. Tejföl helyett laktózmentes tápszer, túró helyett TOFU-t (szójatúró) ehet a beteg. A sajtok közül, pl. a trapista laktózmentes. A húskészítmények is tartalmazhatnak ada­lékanyagként tejcukrot: a PICK Szeged Rt. Termékei garantáltan laktózmentesek.

Az édesipari termékek közül a tejbevonattal készültek nem fogyaszthatók. Mindig figyeljünk a csomagoláson feltüntetett összetételre, és problémáinkat jelezzük a gondozó orvosnak és a dietetikusnak.

Tünetek:

A laktóz-intolerancia a tejcukrot tartalmazó étel elfogyasztását követően 10-30 perc múltán, el­sősorban gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jelentkezik. A tünetek erőssége rohamosan foko­zódik, a teltségérzést puffadás, görcs, meteorizmus, híg, vízszerű széklet követi. A tünetegyüt­tes órákon át tart, majd visszafejlődik.

A laktóz-intolerancia típusai:

- Veleszületett laktóz-elégtelenség: Bármilyen tejjel táplált csecsemőkőn sülyos tüne­tekkel járó, teljes leromláshoz vezető állapot.

- Primer felnőttkori laktóz-elégtelenség: Tizenéves korban és fiatal felnőtteknél jelent­kezik. Évezredes táplálkozási szokások következtében alakult ki. Gyakorisága 1-2%­-tól akár 100%-ig is terjedhet, földrajzi, etnikai megoszlás szerint.

- Szekunder felnőttkori laktóz-elégtelenség: A legkülönbözőbb bélrendszeri folyamatok, amelyek a bélnyálkahártyát károsítják szekunder laktóz-elégtelenséghez vezetnek.9782A) Patomechanizmus

A vékonybél-nyálkahártya kefeszegélyében található aktáz enzimszintje valamilyen okból ki­folyólag bizonyos érték alá csökken, így megfelelő mennyiségű tej fogyasztása esetén létrejön­nek a laktóz-intolerancia jellegzetes tünetei. Laktóz hiányában a táplálékban lévő tejcukor nem bomlik le monoszacharidokra, lejut a vékonybél alsóbb szakaszába és a vastagbélbe.

Ozmoti­kus hatása révén megnöveli a béltartalmat, másrészt tápanyagul szolgál a bélbaktériumok szá­mára. A bakteriális erjedés következtében nagy mennyiségű gáz (H2, CO2, metán stb.) keletke­zik kis molekulatömegű szerves savak mellett. Ez utóbbiak erős ozmotikus hatásuknál fogva tovább növelik a béltartalmat és fokozzák a bélműködést.

B) Tünetek:

A laktóz-intolerancia a tejcukrot tartalmazó étel elfogyasztását követően 10-30 perc múltán, el­sősorban gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jelentkezik. A tünetek erőssége rohamosan foko­zódik, a teltségérzést puffadás, görcs, meteorizmus, híg, vízszerű széklet követi. A tünetegyüt­tes órákon át tart, majd visszafejlődik.

C) Diagnózis:

- Táplálkozási anamnézis (kórelőzmény).

- Laktóz terheléses teszt vércukorszint méréssel: Kóros esetben a vércukorszint emel­kedése egy biztos határ alatt marad és szubjektív tünetek is jelentkezhetnek.

- Kilégzett CO2 -próba: C-vel jelzett laktózt adnak a betegnek, majd a kilégzett levegő CO2-tartalmát mérik.

- H2-próba: Laktóz-intoleranciában a táplálékban lévő tejcukor nem bomlik le mono­szacharidokra, ezáltal képtelen felszívódni és a bélben lévő H2-t termelő baktériumok számára tápanyagul szolgál. A bakteriális erjedés következtében nagy mennyiségű gáz (közöttük H2) keletkezik.

A H2 átjut a bélfalon a vérkeringésbe onnan a tüdőbe és egy része a kilélegzett levegővel távozik a tüdőből. A kilélegezett levegő H2-tartalma jól tükrözi a bél H2 termelését és így az esetlegesen fennálló laktóz-intoleranciát.

D) Kezelés:

a, Laktózszegény diéta: Bizonyos mennyiségű tejet panaszok nélkül el lehet fogyaszta­ni, s csak magasabb tejcukormennyiség esetén jelentkeznek a laktóz-intoleranciára utaló tünetek. Minden embernek van saját tejfogyasztási tűrőképessége. Laktózsze­gény tejtermékek: laktózmentes tej, savanyú tejtermékek.

b, ? galaktozidáz (Galantase por) tejtermékekhez való hozzáadása

A szekunder laktóz-intolerancia a bélnyálkahártya gyógyulásával megszűnik, mig a primer tej­cukor-érzékenység általában csökkenő mértékben ugyan, de egész életre szólóan megmarad.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.