A betegség oka:
A táplálékkal felvett tejcukrot a bélnyálkahártya enzimei (a laktáz-1 és a laktáz-2) hasítják. A tejcukorbontó enzim hiánya vagy csökkent aktivitása esetén a tejcukor hasítása és felszívódása elmarad, s bontatlanul kerül a vékonybél alsóbb szakaszába.
Itt a tejcukor egyrészt ozmotikus hatása révén vizet szív magához, s a béltartalmat növelve vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul, aminek következtében savanyú bomlástermékek és gázok szaporodnak fel. A savanyú béltartalom fokozza, a perisztartikát (bélmozgást) és a hasmenést, a keletkező gázok pedig hasi görcsöket és puffadást okoznak.
A tejcukor-érzékenység kezelése:
Abból áll, hogy a tejcukrot elvonjuk a táplálékokból.
- Enzimpótlás: Galarnáse (fogyasztás előtt 50°C-nál nem melegebb tejhez deciliterenként egy lesimított mokkáskanál Galantáse-t keverünk.
- Tejcukormentes gyógytápszerek adása.
- Laktózmentes bébiételek fogyasztása (Kecskeméti Konzervgyár tejmentes készítményei).
- Laktózszegény (Laktózmentes) tejkészítmények alkalmazása (Dela Milk, Magicmilk).A savanyú tejtermékekben mindig van kevés (3-4%) tejcukor, ám a legtöbb beteg ezt jól tűri. Ugyanez vonatkozik a tejsavót tartalmazó margarinokra (pl. a RAMA margarinra) is, mert a tejcukortartalma 1 %-nál kisebb. A savanyú tejtermékek és a tejes margarinok fogyasztása a beteg egyéni érzékenységének függvénye: az orvos a vizsgálati eredmények alapján engedélyezi vagy törli az étrendből.
Szigorú laktózmentes diéta esetén a LIGA és más laktózmentes margarinok fogyasztása javasolt. Tejföl helyett laktózmentes tápszer, túró helyett TOFU-t (szójatúró) ehet a beteg. A sajtok közül, pl. a trapista laktózmentes. A húskészítmények is tartalmazhatnak adalékanyagként tejcukrot: a PICK Szeged Rt. Termékei garantáltan laktózmentesek.
Az édesipari termékek közül a tejbevonattal készültek nem fogyaszthatók. Mindig figyeljünk a csomagoláson feltüntetett összetételre, és problémáinkat jelezzük a gondozó orvosnak és a dietetikusnak.
Tünetek:
A laktóz-intolerancia a tejcukrot tartalmazó étel elfogyasztását követően 10-30 perc múltán, elsősorban gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jelentkezik. A tünetek erőssége rohamosan fokozódik, a teltségérzést puffadás, görcs, meteorizmus, híg, vízszerű széklet követi. A tünetegyüttes órákon át tart, majd visszafejlődik.
A laktóz-intolerancia típusai:
- Veleszületett laktóz-elégtelenség: Bármilyen tejjel táplált csecsemőkőn sülyos tünetekkel járó, teljes leromláshoz vezető állapot.
- Primer felnőttkori laktóz-elégtelenség: Tizenéves korban és fiatal felnőtteknél jelentkezik. Évezredes táplálkozási szokások következtében alakult ki. Gyakorisága 1-2%-tól akár 100%-ig is terjedhet, földrajzi, etnikai megoszlás szerint.
- Szekunder felnőttkori laktóz-elégtelenség: A legkülönbözőbb bélrendszeri folyamatok, amelyek a bélnyálkahártyát károsítják szekunder laktóz-elégtelenséghez vezetnek.A) Patomechanizmus
A vékonybél-nyálkahártya kefeszegélyében található aktáz enzimszintje valamilyen okból kifolyólag bizonyos érték alá csökken, így megfelelő mennyiségű tej fogyasztása esetén létrejönnek a laktóz-intolerancia jellegzetes tünetei. Laktóz hiányában a táplálékban lévő tejcukor nem bomlik le monoszacharidokra, lejut a vékonybél alsóbb szakaszába és a vastagbélbe.
Ozmotikus hatása révén megnöveli a béltartalmat, másrészt tápanyagul szolgál a bélbaktériumok számára. A bakteriális erjedés következtében nagy mennyiségű gáz (H2, CO2, metán stb.) keletkezik kis molekulatömegű szerves savak mellett. Ez utóbbiak erős ozmotikus hatásuknál fogva tovább növelik a béltartalmat és fokozzák a bélműködést.
B) Tünetek:
A laktóz-intolerancia a tejcukrot tartalmazó étel elfogyasztását követően 10-30 perc múltán, elsősorban gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jelentkezik. A tünetek erőssége rohamosan fokozódik, a teltségérzést puffadás, görcs, meteorizmus, híg, vízszerű széklet követi. A tünetegyüttes órákon át tart, majd visszafejlődik.
C) Diagnózis:
- Táplálkozási anamnézis (kórelőzmény).
- Laktóz terheléses teszt vércukorszint méréssel: Kóros esetben a vércukorszint emelkedése egy biztos határ alatt marad és szubjektív tünetek is jelentkezhetnek.
- Kilégzett CO2 -próba: C-vel jelzett laktózt adnak a betegnek, majd a kilégzett levegő CO2-tartalmát mérik.
- H2-próba: Laktóz-intoleranciában a táplálékban lévő tejcukor nem bomlik le monoszacharidokra, ezáltal képtelen felszívódni és a bélben lévő H2-t termelő baktériumok számára tápanyagul szolgál. A bakteriális erjedés következtében nagy mennyiségű gáz (közöttük H2) keletkezik.
A H2 átjut a bélfalon a vérkeringésbe onnan a tüdőbe és egy része a kilélegzett levegővel távozik a tüdőből. A kilélegezett levegő H2-tartalma jól tükrözi a bél H2 termelését és így az esetlegesen fennálló laktóz-intoleranciát.
D) Kezelés:
a, Laktózszegény diéta: Bizonyos mennyiségű tejet panaszok nélkül el lehet fogyasztani, s csak magasabb tejcukormennyiség esetén jelentkeznek a laktóz-intoleranciára utaló tünetek. Minden embernek van saját tejfogyasztási tűrőképessége. Laktózszegény tejtermékek: laktózmentes tej, savanyú tejtermékek.
b, ? galaktozidáz (Galantase por) tejtermékekhez való hozzáadása
A szekunder laktóz-intolerancia a bélnyálkahártya gyógyulásával megszűnik, mig a primer tejcukor-érzékenység általában csökkenő mértékben ugyan, de egész életre szólóan megmarad.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.