Remény az ételallergiásoknak

Allergia
PUBLIKÁLÁS: 2010. március 29. 00:00
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja új irányelveket adott ki a fogyasztók védelmére.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja új irányelveket adott ki a fogyasztók védelmére.

Ezután világszerte elemző laboratóriumokban vizsgálják az élelmiszerek potenciálisan halálos allergén összetevőit.

Az irányelvek létrehozásában európai, kanadai, amerikai, ausztrál és japán szakemberek vettek részt, a vizsgálatok validált módszerekkel történnek majd. Az ételallergiában szenvedők pedig profitálhatnak az összehangolt és megbízható vizsgálatok adta biztonságból.

A termékek megfelelő címkézése életmentő lehet az ételallergiában szenvedők számára, ez azonban csak akkor megvalósítható, ha rendelkezésre állnak az egységes és megbízható vizsgálati módszerek. A szennyezőanyagok kimutatására már régóta használják az ELISA módszert, de ezeket is össze kell hangolni.5644Az ételallergiát okozó fehérjék nagy és összetett molekulák, a tudósoknak az allergének megbízható kimutatásához a fehérjék megfelelő keverékét kell használniuk, amelyeknek számos kritériumnak kell megfelelniük.

Az ételallergiában szenvedők számára eddig az allergént tartalmazó élelmiszerek kerülése volt az egyetlen megoldás. A Cambridge-i Egyetem kutatói azonban forradalmi új megközelítést alkalmaznak az ételallergiás betegek kezelése során. Immunterápia során egyre nagyobb mennyiségeket adnak az allergénből, hozzászoktatva ezzel a szervezetet az allergiát okozó anyaghoz. Jelenleg 100 mogyoróallergiában szenvedő kisgyermeken próbálják ki a módszert.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.