Az ükapa óta minden fiú sámfakészítő lesz a családban

örökség
PUBLIKÁLÁS: 2023. április 02. 13:12
Ti hogyan óvjátok a cipőtöket? Tesztek bele fából készült sámfát? Ha netán nem, olvassátok el a Berta család történetét, melynek tagjai több mint 150 éve űzik a sámfakészítés mesterségét, és mindent tudnak arról, hogyan lehet megnövelni egy jó lábbeli élettartamát. 

Amikor 1867-ben, a kiegyezés idején egy húszéves fiatalember az egyik német tartományba indul, hogy megtanulja a bognár mesterséget, maga sem sejti, hogy végül olyan tudást hoz haza, amivel több generáción át biztosítja örököseinek a megélhetést. Pláne, hogy az eredeti szakma mellett Weimarban egy másikat is eltanul, kaptafa- és sámfakészítő lesz.

Forrás: Fanni magazin

Amikor pedig Pápára visszatérve 1870-ben idősebb Berta Márton megnyitja a műhelyét, és az itthoniak meglátják a munkáit, sorra adják le a cipészek és a csizmadiák a rendeléseiket - készítsen már nekik is sámfát és kaptafát.

Forrás: ©Danielberndt

Egészen 1911-ig kézzel készült minden az ükapám műhelyében - mondta Ferenc, Barta Márton ükunokája. A család féfitagjai mind továbbvitték a mesterséget. Akkoriban három hétig folyt a gyártás, egy hétig pedig vitték az árut eladni: Csorna, Győr, Szombathely irányába szekérrel, vesszőkosárban vagy csalánzsákban, ennyi idő alatt 3-4 zsákkal készültek el.

Kemény fából faragták

Akkoriban a kaptafa, amivel a suszter dolgozott kemény fából készült: bükkfa, gyertyán kellett hozzá. A sámfa viszont, amivel a cipőket kitámasztották, puhábból: égerre, fűzre, nyárra volt szükség a jó minőséghez.

Forrás: ©Danielberndt

Az ükapám idejében még csak egylábas cipők voltak - meséli Ferenc. Nem volt jobbos, balos, méretből sem kellett ennyiféle, az emberek kisebb lábon éltek. Na és persze a cipők orrformája sem volt változatos, mint manapság, amikor szögletes, kerek, búbos vagy hegyes sámfát is keresnek. A sámfa feladata viszont az idők alatt nem változott, a lépésráncokat volt hivatott kisimítani, a széttiport cipő ugyanis elformátlanodik és tönkremegy. Tisztításnál is fontos: ha csak újságpapírral tömjük ki a polírozásnál, megroggyan. Minden cipő tovább él és szebb marad, ha a levétel után sámfázzuk!

A fűrészporban nőttünk fel

Ferenc még jól emlékszik, hogy már 5-6 évesen a műhelyben téblábolt, és adogatta az édesapjának a sámfákat további megmunkálásra. A kézimunkából akkorra már gépesítés lett, kisebb szériák is készültek, 10-20 pár egyszerre.

Forrás: Danielberndt

A fűrészporban nőttünk fel, ott játszottunk az apám mellett" - mesélte Ferenc. "Az államosítás alatt azonban a gépeket be kellett adni a közösbe, ott meg aztán az enyészeté lettek. Egy idő után viszont észbe kaptak, mert hiányszakma lett a sámfakészítés. Ezért engedték meg apámnak, hogy privát folytassa, de a gépeket újra kellett neki venni. Lassan eltűnt azonban a kaptafa-, és csak a sámfakészítés maradt. Régen a fát rönkökben szállították ide, daraboltuk majd elszeleteltük, aztán egy tortaszeletet kivágva munkáltuk tovább. A fiam azonban ezen is újított: hasábburgonya formára vágatja a rönköt, így egyedül is tudja mozgatni és kevesebb hulladékfa keletkezik.

Forrás: Danielberndt

Hogy került-e híres ember gardróbjába Berta sámfa? Erre igen nehéz válaszolni. Főleg azért, - vette át a szót a legfiatalabb generáció, Berta Áron - mert a sámfa sokáig a cipésznél kötött ki, ő adta cipőtartozékként a vásárlónak. Nem tudtuk nyomon követni, kihez is került. A nagyapám csizmasámfájáról azonban megtudtuk, hogy a sorszámozott, egyedi lovaglócsizma, amit Ausztriában készítettek, Ronald Reagan felesége megrendelése volt, így a nagyapám kezemunkája, a csizmában lévő sámfa az USA-ba is kikerült.

Zöld, barna a legnépszerűbb

A LaBerta márkanevet is Áron találta ki, nem titkolt szándéka, hogy világmárka legyen a munkájukból, úgy ismerjék külföldön, mint a herendi porcelánt.

Forrás: Danielberndt

Színezzük is őket, ami mondjuk már az utolsó műveletek egyike. Lehet zöld, okkersárga, kék, barna vagy natúr – lakkozva vagy lakkozás nélkül - avatott be a részletekbe a fiatalember. A legnépszerűbb a zöld és a barna, és ma már arra is rákérdeznek a vásárlók, hogy környezetbarát módon dolgozunk-e.

Hogy mit szeretek a munkámban? Az égetett tempót, amikor egy óra alatt húsz párat csiszolok meg, ebből néha sportot űzök, de annyira igénybe veszi a csuklómat, hogy utána pihennem kell. A legkevésbé pedig a méretet beleütni, mert az lassú munka, azt szívesen hagyom apu türelmére és tudására.

Forrás: Fanny magazin

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.