Aktuális

Városi legenda – Elrabolták és rabszolgaként tartották fogva az indiánok a 14 éves lányt: arcát bosszúból tetoválták

D. G.

Létrehozva: 2020.10.12.

Mitikus törzsi ábrákkal csúfították el az indiánok azt a fiatal lányt, akit 14 évesen ragadtak el, miután végeztek a családjával.

Forrás: Northfoto

Olive Oatman mindössze 14 éves volt, amikor a szeme láttára apacs indiánok lemészárolták családja nagy részét. Őt azonban a törzs magával vitte, befogadásuk jeleként kitetoválták az arcát. Öt évig élt rabszolgaként, mire ki tudott szabadulni a bennszülöttek fogságából. A fiatal mormon lány hiába próbált később normális életet élni, az őt ért traumák miatt képtelen volt. Bátorságáról, az indiánok között töltött évekről számtalan legenda született.

Végignézte a családja halálát

Olive Oatman szülei egy szakadár szekta hívei voltak, vezetőjük látomása miatt indultak el Kaliforniába, hogy ott majd békében letelepedhetnek. A karaván Új-Mexikóban két részre szakadt, a mormon lány családjával Tucsonon keresztül indult tovább. Egy Maricopa Wells nevű település közelében pihenőt tartottak, itt kapták azt az információt, hogy a környék bennszülöttei igen barátságtalanok, és nem ajánlották a csoportnak, hogy folytassák útjukat. Nagy részük hallgatott a figyelmeztetésre, de az Oatman család ragaszkodott az eredeti tervhez, hogy később csatlakozhassanak a többiekhez. A döntés az életükbe került. Apacs indiánok támadták meg őket dohányért és élelemért. Amikor ezt nem kapták meg, kegyetlen mészárlásba kezdtek. Olive szeme láttára ölték meg kilenctagú családjának hat tagját, majd őt és húgát, Mary Annt magukkal vitték rabszolgának. Vizet hordtak, fát gyűjtöttek, etették az állatokat a táborban, miközben el kellett viselniük az indiánok szexuális és fizikai bántalmazását. 

Egy életre megbélyegezték

A testileg-lelkileg megviselt lányok sorsa akkor fordult jobbra, amikor egy évvel később egy mohave törzsnek adták el őket, lovakért cserébe. A törzsfőnök és felesége adoptálta őket, családtagként kezelték őket. Még arcukat is kitetoválták, befogadásuk jeléül. Igaz, szabadulása után a mormon lány azt mondta, teljesen mást jelentenek a törzsi motívumok, bosszú volt ez: az idegenek megbélyegzése. Arról is ellentmondásosan emlékezett vissza szabadulása után Olive, hogyan szabadult meg fogva tartóitól. 1854-ben fehérek vendégeskedtek egy hétig a mohave törzsnél.

A két testvér elmehetett volna velük vissza a telepesek közé, de össze voltak zavarodva, és azt mondták, már teljesen beilleszkedtek a törzsi családjukba, nem akarnak elmenni. Ez a döntés is tragédiát szült, Mary Ann sok mohavéval együtt éhen halt a száraz évszak miatt rossz termés következtében. Olive ezt is túlélte, és pár évvel később, amikor 19 éves lehetett, a hatóságok felfedezték, hogy a törzs tagjai közt él egy fehér lány. Ezután a hatóságok a falu elpusztításával fenyegetőztek, ha a mohavék nem szolgálnak magyarázattal. Rengeteg tárgyalás után az a döntés született, hogy Olive-nak távoznia kell, és Fort Yumában vissza kell térnie a fehérek közé.

Kísértette szomorú múltja a törzs tagjait

Hatalmas éljenzés közepette fogadták a városban a lányt, aki túlélte a bennszülöttek fogságát. Olive pillanatok alatt sztár lett, mindenki látni, hallani akarta őt. Előadásokat tartott szerte az országban, milyen volt indiánok közt élni. A kívülálló szemével gyorsan alkalmazkodott az új élethelyzethez, de a lelke forrongott. Több történet szól arról, hogy végül egy vad férfival esett szerelembe, vagy egy marhatenyésztővel. De az biztos, hogy családja lett, férjével örökbe fogadtak egy gyermeket. De boldogsága illékony volt, poszt-  traumás betegség uralkodott el rajta, sosem tudta feldogozni, hogy szeme láttára végezték ki a családját. Boldogtalan életet élt, végül szívrohamban halt meg. Állítólag tragikus élete máig kísért az indiánok között…

Ha ötlete van vagy témát javasol, írjon! Várjuk levelét erre az e-mail címre: [email protected]

Rovatunk következő anyagát csütörtökön olvashatja.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27424_resized.jpg?avcount=1714041910
origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27421_resized.jpg?avcount=1714041910
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160167_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Váratlan helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27419_resized.jpg?avcount=1714041910
origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159499_auto_resized.jpg
travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161481_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal