Vadászrepülő csalogat a kertészetbe

Aki Budapestről a 2-es főúton Vác külső szegletébe ér, meglepő látvány fogadja. Az út mentén található ugyanis a Hanga Kertészet, amelynek udvarában a növényeken túl elképesztő látványosságok is rejlenek. Egészen konkrétan egy MiG–15-ös vadászgép és egy T–34-es tank.

– A rendszerváltáskor a leselejtezett orosz haditechnika elérhetővé vált a magánemberek számára. Nagyon szerettem volna szerezni egy Mi–2-es helikoptert. Bár ez nem jött össze, végül hívtak, hogy Ajkáról elhozható egy MiG–15-ös. A helyszínen aztán a négyéves kisfiam, aki velem tartott, rámutatott a T–34-esre is, hogy apa, ezt is vigyük el.

A MiG-15-ös 1953-ban került hazánkba. Végül 1976-ig szolgált, 1945 órát töltött levegőben – mondta Szentiványi András (balra)

Mivel arra is volt lehetőség, rábólintottam – mesélte a Borsnak Szentiványi András tulajdonos. Mivel a leselejtezett járművek fémhulladéknak számítanak, így az áruk is ennek megfelelôen alakult. Akkoriban a tankot kilónként 2 forintért, a repülőt pedig 17-ért adták. – A kettő összesen 109 ezer forintot ért, azonban a T–34 szállítása komoly logisztikát igényelt, konkrétan százhúszezerért sikerült megoldani – vallotta be András.

A Mi–2-es helikopter a házuk kertjében parkol

A gépek először a család egyik dunakeszi éttermének udvarán álltak, ez azonban a szomszédoknak nem nagyon tetszett. – Állandóan panaszkodtak, hogy a tank csöve feléjük néz, fordítsuk el. Az akkori polgármester meg szerette volna, ha elvisszük onnan, mert félt, hogy az amerikaiak radaron át katonai bázisnak nézik a környéket és megszórják az egészet bombákkal – mesélte nevetve a tulajdonos.

A tulajdonos úgy tudja, övé az egyetlen magánkézben levő T–34-es Magyarországon

A repülőt később kölcsönadták egy édességgyártó cégnek is, amely több eseményére elvitte. Emiatt pirosra festették és még egy angyalka is rákerült. Ez azonban már a múlt, a MiG–15-ös és a T–34-es immár nagyjából nyolc esztendeje áll a kertészetben. – A nők többségének fel sem tűnik a repülő, legtöbbször a férfiak állnak meg, hogy megcsodálják. De ez így is van rendjén, hisz amíg az asszony vásárol, addig legalább a férj sem unatkozik – fogalmazott zárásként Szentiványi András, aki nemrégiben végül sikeresen beszerzett egy Mi–2-es helikoptert is.