TOP7: Ők a világ legjobb fiktív nyomozói

A krimi műfajának népszerűsége valószínűleg sohasem hagy alább, köszönhetően annak, hogy az emberek imádják a rejtélyeket, illetve azokat a figurákat, akik ezeket a különös bűneseteket megoldják.

A krimi műfajának népszerűsége valószínűleg sohasem hagy alább, köszönhetően annak, hogy az emberek imádják a rejtélyeket, illetve azokat a figurákat, akik ezeket a különös bűneseteket megoldják.

7. Ötvös Csöpi

A Balaton környéki bűnügyek felgöngyölítőjének karakterét, Ötvös Csöpit nem titkoltan Bud Spencer Piedonéja ihlette. A Bujtor István által megformált, eszes, kemény öklű, a szabályokat gyakran áthágó nyomozó olyan klasszikus filmekben járt túl a bűnözők eszén, mint A pogány Madonna, a Csak semmi pánik vagy az Elvarázsolt dollár.

6. Kojak

A kopasz, nyalókázó rendőr hadnagy, Theocrates „Theo” Kojak New Yorkban vette fel a harcot a bűn ellen, többnyire sikeresen. A tévésorozat címszerepét Telly Savalas alakította, s hazánkban annyira népszerűek voltak a kalandjai, hogy szinkronhangja, Inke László főszereplésével még egy film is készült Kojak Budapesten címmel.

5. Derrick

Stephan Derrick rendőr-főfelügyelő és Harry Klein rendőrfelügyelő Münchenben és környékén oldottak meg több száz gyilkossági ügyet a tévénézők nagy-nagy örömére. A táskás szemű Derrick kalandjai hatalmas népszerűségnek örvendtek, és több mint száz országban vetítették azokat.

A so­rozat végül amiatt ért véget 1998-ban, mert a címszereplőt játszó, 2008-ban elhunyt Horst Tappert úgy érezte, kiöregedett a szerepből.

4. Miss Marple

Természetesen a krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie nyomozói sem maradhatnak ki a listából. Jane Marple, az idős hölgy bár nem rendelkezik semmilyen hivatalos nyomozói képesítéssel, mégis rendre olyan bűnügyekbe keveredik, ahol briliáns elméjével segít a bajbajutottakon vagy jön rá egy-egy rejtély megoldására.

3. Columbo

Gyűrött ballonkabát, szivarvégcsonk, hajlott hát, idegesítő nyo­mozói módszerek. Columbo hadnagy Los Ange­les­ben oldja meg a furmányosabbnál fur­má­nyosabb gyil­kos­sági ügyeket. A té­vésoro­zat, amelynek epizódjai során a néző már az elején tud­ja, ki a tettes, és azt követheti nyomon, Columbo hogyan jön rá a meg­fejtés­re, páratlan sikerrel futott hazánkban is.

2. Poirot

Agatha Christie másik legendás nyomozója a magándetektívként tevékenykedő, kackiás bajuszt hordó Hercule Poirot. Az alacsony belga figura a XX. század első felében, Angliában tevékenykedve tör borsot a főleg a felső tíz­ezer, illetve a tehetősebb középosztály bűnbe csábult alakjainak orra alá. Egyik legismertebb filmes megformálója David Suchet. A vele készült tévésorozatot a mai napig adják egyes magyar csatornákon.

1. Sherlock Holmes

Minden fiktív nyomozókarakter közül talán az Arthur Conan Doyle által kitalált Sherlock Holmes a legnépszerűbb. Az ópiumfüggő, ugyanakkor páratlan logikával megáldott Holmes és hű társa, Watson doktor párosának kalandjait olvasva és nézve is páratlan élményt nyújtanak.

9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors