Szívelégtelenség állhat a kiugró pulzus mögött

A lassan – hónapok, évek alatt – emelkedő pulzusérték szinte semmilyen tünetet nem okoz, azonban a hirtelen kiugró pulzus sokakat megijeszthet.
A lassan – hónapok, évek alatt – emelkedő pulzusérték szinte semmilyen tünetet nem okoz, azonban a hirtelen kiugró pulzus sokakat megijeszthet.

A szívverés hirtelen felgyorsulásának lehetséges okairól és a kivizsgálás szükségességéről dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa beszélt.

A hirtelen magas pulzus megjelenésének alapvető oka a megnövekedett oxigénszükséglet, ami miatt a szívnek többször kell összehúzódnia egy perc alatt. Amikor valamilyen intenzív mozgást végzünk, viszonylag gyorsan emelkedik a pulzus.

Ha hirtelen megemelkedik a pulzusszám, érdemes orvoshoz fordulni © shutterstock

Ha már kisebb megterhelés is erős szívdobogásérzést okoz, emögött éppúgy állhat vashiány, mint szívelégtelenség. Akkor is megemelkedhet a pulzus, ha egy pszichésen intenzív helyzettel találkozunk. Ez nemcsak izgalom lehet, de egy rossz hír vagy akár nagy öröm is.

A cukros, finomítottszénhidrát-tartalmú élelmiszerek is felgyorsíthatják a pulzust. Ugyanez igaz a szeszes italokra is, amelyek nemcsak az alkohol-, de a cukortartalmuk miatt is okozhatnak hirtelen magas pulzust, és a drognak, valamint bizonyos gyógyszereknek is lehet ez a mellékhatása.

Akinél többször tapasztalható a hirtelen magas pulzus, ajánlott orvoshoz fordulnia. A kivizsgálásnak elsősorban a pulzusemelkedést kiváltó okokat kell világossá tennie. Ennek ismeretében dönthetjük el, hogy a kezelés célja csupán a pulzus szabályozása vagy az adott betegség kezelése is.

9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors