Aktuális

Szenzációs fejlesztéssel mutatkozott be Dubajban egy magyar startup cég

Címkék
friss

Bors

Létrehozva: 2021.11.19.

Egyedülálló fejlesztéssel mutatkozott be a Dubaji Világkiállításon egy magyar startup cég. Az okosotthont az okostársasházzal és okosvárossal összekapcsoló alkalmazás óriási sikert aratott és nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki.

Forrás: Facebook

Megint arat a magyar találékonyság és ész! Magyar cég lehet a zászlóshajója az okorotthonok, okostársasházak és okosvárosok fejlesztésének. A szenzációs megoldásról Szarvas Pétert, a Chameleon Smart Home Zrt. vezérigazgatóját kérdezte a Ripost7.

„A Chameleon felhő alapú applikációja világelsőként köti össze a smart home – smart buliding – smart city hármasát, vagyis az okosotthont, az okostársasházat és az okosvárost. Eddig mindegyik szolgáltatás csak külön alkalmazással volt elérhető„ – mondta el lapunknak Szarvas Péter.

A fejlesztés társasházi megoldásaival lehetővé válik a lakások és a társasház közös tereinek összehangolt működése, sőt az okosváros nyújtotta lehetőséghez is hozzákapcsolják a felhasználókat egyetlen kezelőfelülettel.

„Dubajban előadásokat is tartottunk az új megoldásokról, a Chameleon a Dubaji Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében rendezett Város- és vidékfejlesztés tematikus héten a Technológia és Innováció szekcióban prezentálta okostársasház megoldását jelentős iparági szereplőknek” – fogalmazott a vezérigazgató.

Nemcsak a lakás lehet okos

Az már nem újdonság, hogy távolról, akár egy mobilról lehet vezérelni a redőnyt, a fűtést, a világítást, vagy akár a csaptelepet, hogy mire fáradtan hazaér a lakó, egy kád forró víz várja. Ma már arra is képes egy ilyen rendszer, hogy csőtörés esetén elzárja a vizet. De mitől okos egy társasház?

„A felhő alapú szolgáltatással ugyanabból az alkalmazásból, amiről az okosotthonunkat vezéreljük, időpontot lehet foglalni a társasházban működő fodrászatba, liftet lehet hívni, ki lehet fizetni a közös költséget, vagy meg lehet osztani a társasház elektromos autó használatát a lakók között„ – sorolta a példákat Szarvas Péter.

Nem folyik ki a víz, ha megszakad az internet

Azt mondják ami elromolhat, az el is romlik. Mi történik, ha üzemzavar miatt épp folyik a víz vagy izzik a tűzhely?

„Kétrétegű védelemmel van ellátva a rendszer, sőt még szünetmentes áramforrás is csatlakozik hozzá” – nyugtat meg a cégvezető. „Emellett a hagyományos funkciók is megmaradnak, például kulccsal is nyitható a kulcs nélküli zár. Ha otthon elmegy az internet, az automatizáció akkor is működik, úgyhogy nem folyik ki a kádból a víz és nem gyullad fel a lakás.„

Az újdonságnak számító kezelőfelület iránt már a nagy nemzetközi smarthome-gyártók is érdeklődnek.

Az okosotthon csökkenti a rezsit

„Az okosotthon-rendszerek azzal, hogy optimalizálják a fogyasztást, sokat tesznek a klímavédelemért is” – mondta Szarvas Péter. És aki azt hiszi, hogy a beépítése elérhetetlenül drága, az téved.

A kormány lakásfelújítási támogatása lendületet adott

Sokan otthonuk okosítására is felhasználják az igénybe vehető lakásfelújítási támogatást, a Chameleonnál idén a megrendelések 15 százaléka ilyen. A koronavírus-járvány miatt is nőtt az igény az automatizáció iránt.„A legnagyobb kihívás az okosotthon területén a fűtéssel és a gépészettel való integráció. Ezért is döntött úgy a cég, hogy oktatással erősíti a szakember utánpótlást. Eddig 120 villanyszerelőt képeztünk ki, az oktatást továbbfejlesztettük és a villanyszerelők számára értékesítési tréninget is indítottunk„ – mondta a vezérigazgató, hozzátéve: várják újabb szakemberek jelentkezését.

10 éven belül minden új otthon okos lesz

Magyarországon is egyre több házban és lakásban használják ezt az új technológiát. A beruházók az új lakások építésekor élnek az okosmegoldásokkal, ami alig 1 százalékos költségnövekedést jelent, a lakók viszont akár lépésről lépésre, több év alatt bővíthetik az elérhető funkciók számát. A technológia megállíthatatlan, ami ma még különlegesnek számít, az holnap az alapfelszereltség része lesz. Az előzetes becslések szerint 10 éven belül minden új otthon valamilyen szinten okos lesz, pár éven belül pedig elvárás lesz, hogy minden újonnan épülő és felújításra kerülő lakás okosotthon legyen.

2020-ban világszerte a háztartások 9 százaléka, Magyarországon 4 százaléka okosotthon valamilyen szinten. Ez az arány világszerte 19 százalékra, hazánkban 14 százalékra nőhet 2024-re.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy a költségek hány százaléka takarítható meg egy okosotthon kialakításával, illetve egy kisebb társasházi lakás egyszerűbb okosítása – világítás, fűtés, redőnyvezérlés, alapfokú biztonságtechnika – mennyibe is kerül, keresd az újságosoknál és az egyéb árusítóhelyeken a Ripost7 november 23-án megjelenő számát!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165103_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166423_auto_resized.jpg
ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164686_auto_resized.png
hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714175709
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714175709
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714175709
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714175709
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai