Ha azt gondolja, hogy a rakott krumplin nem lehet sokat variálni, akkor téved. A jól bevált recepten változtasson egy kicsit, így mindig meg tudja lepni a ház népét.
Széll Tamás igazi újító, nem véletlenül lett tavaly a Bocuse d’Or lyoni döntőjének negyedik helyezettje.
– A burgonya nem a klasszikus formában készül, tehát nem főzöm meg előre, hanem nyersen teszem a tálba. Tejföl helyett pedig tejszínt használok. Ennek egyszerű oka van: a rakott burgonyát körülbelül 110 fokon sütöm két-három órán keresztül, amitől a tejföl kicsomósodik, kitúrósodik, elválik a savótól, ezért jobb a tejszín. A burgonyát pucolás után nem teszem vízbe, hanem inkább konyharuhába szeletelem, hogy minél szárazabb legyen. Amíg a ruhában pihennek a karikák, addig a tejszínbe belereszelek 1 gerezd fokhagymát, és fűszerezem egy kis kakukkfűvel. Ha már elég sósnak gondolom, akkor még teszek bele sót, mivel a burgonya és a tojás is sokat vesz fel. Ha ez kész, akkor már csak össze kell állítani az ebédet. Az edény aljára mehet a tejszín, majd rá a rétegezett burgonya, tojás, és kolbász, amit nem pirítok meg előre. Erre jöhet még egy adag tejszín, majd egy újabb réteg burgonya. A végén annyi tejszínt öntök rá, hogy szinte teljesen ellepje, ezután mehet majd az egész a sütőbe. Így garantáltan nem lesz száraz.
3 perc bőven elég a tojásnak
Széll Tamás elárulta a tökéletes állagú tojás titkát is: erősen sós vízben kb. három percig főzzük, majd lehúzzuk a tûzrôl, és további hét percig hagyjuk a forró vízben. Hét perc elteltével pedig azonnal hideg vízben lehűtjük. Ezáltal el tudjuk érni az optimális állagot: nem fô túl, a sárgája sem lesz bántóan morzsalékos, valamint szürke a széle. A lehûlt tojásokat megtisztítjuk.
Besamelmártást rá!
Akár a rakott ételek kiegészítője is lehet a besamelmártás, így a krumplihoz is kipróbálhatjuk, de akkor hígabbra kell készítenünk. Az arányokat tekintve 1 dkg vajhoz 1 evőkanál lisztre és 1 dl tejre van szükség, így könnyű számolni. Olvasszuk meg a vajat, majd tegyük bele a lisztet és pirítsuk meg. Hogy ne legyen csomós a végeredmény, a tejet forraljuk fel mielőtt beleöntenénk a lisztes vajba, majd gyors mozdulatokkal kevergessük.
Sonkával is próbálja ki!
Az elkészítése hasonló a hagyományos rakott krumplihoz, csak a kolbász helyett sonkát teszünk bele, ami lehet füstölt is. Ebben még az is a különbség, hogy az első krumpli-tojás-sonka réteg után nem csak tejföllel öntjük le, sajtot is reszelhetünk rá, a tetejére pedig gazdagon tehetünk mindkét tejtermékből.
Kizsírozom a tepsit
Bede Róbert szakács úgy véli, ha a legjobb alapanyagokkal dolgozunk, akkor nagyon finom rakott krumplit készíthetünk mindenféle cicoma nélkül is. – A tökéletes burgonya elengedhetetlen, a nem szétfôvő erre a célra a legjobb, amit héjában meg kell főzni. Körülbelül 50-60 százalék burgonyával, 20-20 százalék keményre főzött tojással és jó minőségű lángolt, vékonyra vágott kolbásszal szoktam készíteni. Egy enyhén zsírozott tepsibe szépen egymásra rétegezem a burgonyát, a kolbászt, a tojást, amíg a hozzávalók elfogynak. Majd a végén kikevert tejföllel bőven leöntöm. Szerintem a jó minőségű hozzávalókkal nagyon finom lesz, de ha úgy gondoljuk, akkor a tejfölt egy kis őrölt borssal, nagyon kevés fűszerpaprikával és egy kicsi zúzott fokhagymával is megspékelhetjük, ennél több nem kell a jó ételhez.
Melyiket vegyem?
Az A betűvel jelölt krumplit keresse, mert ez a főzés után is egyben marad, anyaga finom, szemcsés. Ha igazán a látványra hajtunk, akkor ez a tökéletes, mert bírja a többórás sütést. Főbb fajták: Cherie, Agata, somogyi sárga kifli
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.