Ha azt gondolja, hogy a rakott krumplin nem lehet sokat variálni, akkor téved. A jól bevált recepten változtasson egy kicsit, így mindig meg tudja lepni a ház népét.
Forrás: Thinkstock
Nyersen, szárazon kerül a tálba a krumpli
Széll Tamás igazi újító, nem véletlenül lett tavaly a Bocuse d’Or lyoni döntőjének negyedik helyezettje.
– A burgonya nem a klasszikus formában készül, tehát nem főzöm meg előre, hanem nyersen teszem a tálba. Tejföl helyett pedig tejszínt használok. Ennek egyszerű oka van: a rakott burgonyát körülbelül 110 fokon sütöm két-három órán keresztül, amitől a tejföl kicsomósodik, kitúrósodik, elválik a savótól, ezért jobb a tejszín. A burgonyát pucolás után nem teszem vízbe, hanem inkább konyharuhába szeletelem, hogy minél szárazabb legyen. Amíg a ruhában pihennek a karikák, addig a tejszínbe belereszelek 1 gerezd fokhagymát, és fűszerezem egy kis kakukkfűvel. Ha már elég sósnak gondolom, akkor még teszek bele sót, mivel a burgonya és a tojás is sokat vesz fel. Ha ez kész, akkor már csak össze kell állítani az ebédet. Az edény aljára mehet a tejszín, majd rá a rétegezett burgonya, tojás, és kolbász, amit nem pirítok meg előre. Erre jöhet még egy adag tejszín, majd egy újabb réteg burgonya. A végén annyi tejszínt öntök rá, hogy szinte teljesen ellepje, ezután mehet majd az egész a sütőbe. Így garantáltan nem lesz száraz.