Aktuális

Szakértő: Ne gondolja senki, hogy ha megissza a napi fél deci pálinkáját, kevésbé lesz fogékony a betegségekre!

Bors

Létrehozva: 2020.11.26.

Továbbra is támad a koronavírus-járvány és már az influenza is megjelent. Dr. Bense Tamás orvos abban adott tanácsokat a Bors olvasóinak, hogy milyen ételek és italok fogyasztásával csökkenthetjük jelentősen a megfertőződés veszélyét, illetve rövidíthetjük le a betegség lefutási idejét.

Kiemelt jelentőséggel bír az egészséges táplálkozás. Bár a megállapítás voltaképpen egész évben igaz, télvíz idején hatványozottan az. Főként most, hogy az egész világon tombol a koronavírus-járvány, ráadásul itt van az influenzajárvány is. A két betegségtől azonban fölösleges rettegni, pláne annak ismeretében, hogy az étrend megfelelő összeállításával csökkenthetjük a megfertőződés esélyét.

– Az alapelv, hogy az étrendünk legyen kellően változatos, bővelkedjen nyers zöldségekben, gazdag legyen vitaminokban, ugyanakkor az ételeket könnyen meg tudjuk emészteni. Szerencsés minél több halat enni, és valamivel kevesebb szárnyast, jóval kevesebb disznóhúst, és még kevesebb marhát – kezdte dr. Bense Tamás orvos, és hozzátette: a bevitt szénhidrát mennyiségét is célszerű csökkenteni.

Most különösen vigyázzunk a súlyunkra!

Mindenkinek figyelembe kell vennie a kalóriaszükségletét, amit nyilván az egyének életmódja is befolyásol.

– A túl sok só megemeli a vérnyomást, a cukor pedig elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Célszerű az édesítést nem finomított cukorral megoldani. Ha lehet, fogyasszunk édes vagy aszalt gyümölcsöket! – tanácsolta az orvos.

– Gondoljunk a szívünkre is! – hívja fel a figyelmet dr. Bense, és emlékeztetett rá, hogy a koronavírus a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre és az erős túlsúllyal rendelkezőkre még nagyobb veszélyt jelent. – Ha az eddig felsorolt ételeket esszük, sokkal kisebb az esélyünk arra, hogy például ma­gasvérnyomás-betegségben szenvedjünk – tet­te hozzá.

Vitaminszedés mellett is kell a kézfertőtlenítés

Az orvos kinyilvánította: a népi megfigyeléseknek általában van némi alapjuk. Az egyik sokak által bevett recept szerint egy kimagozott egész citromot frissen pucolt gumós gyömbérrel és jó sok fokhagymával ledarálnak, majd mézet, esetleg fahéjat kevernek hozzá, és ebből a keverékből naponta esznek néhány kanállal. Az ilyen koktélok valóban jótékony hatással bírhatnak, ám nem szabad ezeket csodaszernek tekinteni.

– Attól, hogy valaki bevesz egy vitaminbombát, még ugyanúgy oda kell figyelnie a rendszeres kézfertőtlenítésre és a maszkviselésre. A citrusfélék és a Magyarországon megtermő gyümölcsök a maguk szezonjában mind az egészséges táplálkozást szolgálják, akárcsak a nyers cékla. Mindez növeli a szervezet ellenálló-képességét, de nem szabad megfeledkeznünk a különböző teákról sem – mondta az orvos.

– Én nagyon hiszek a sok C-vitamint tar­talmazó csipkebogyóteában, de a természetgyógyászok és a gyógyszerészek is szívesen segítenek az olyan teakeverékek összeállításá­ban, melyek például feszültségoldó hatással is bírnak. Kiváló nyugtató például a citromfű – magyarázta Bense.

Óvatosan az alkohollal!

Egyesek élénken hiszik, hogy a jó pálinka fogyasztása kedvezően hat a szervezetre. Az orvos szerint ezt is érdemes tisztázni.

– Fontos a mértékletesség! A rendszeres ivás semmiképpen sem jó, de ha valaki néha elfogyaszt egy rövidet, azzal nincs probléma, mint ahogy azzal sem, ha megiszik egy deciliter bort. Lehetőség szerint viszont ne tegye mindennap. Egyes kimutatások szerint egy kevés még a szívnek is jót tesz, de ne gondolja senki, hogy ha megissza a napi fél deci pálinkáját, kevésbé lesz fogékony a betegségekre. Azt már el tudom képzelni, hogy ha valakinek van egy, a trópusihoz hasonló hasmenése, egy kis mennyiségű alkoholos ital segíthet rajta. Ez persze orvosilag nem igazolt, ezért abban az esetben is jobb szívvel ajánlom a recept nélkül kapható ké­szítményeket.     Kóré Károly

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180704_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a magyar hokiszövetség nyilatkozata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714600211
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172732_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174885_auto_resized.png
metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714600211
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714600211
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó