Őszi gyógynövénytár: csillapítja a lázat a hársfa- és a bodzatea

A hideg közeledtével sorra dőlnek ki a felnőttek és a gyerekek az ilyen-olyan megbetegedések miatt. Gyógynövényekkel is felvértezheti szervezetét a kórokozók ellen!
A hideg közeledtével sorra dőlnek ki a felnőttek és a gyerekek az ilyen-olyan megbetegedések miatt. Gyógynövényekkel is felvértezheti szervezetét a kórokozók ellen!

Helyes tárolással évekig eláll

Nyugodtan beszerezhet egyszerre több teát, mert ha jól tárolja, akkor akár 2 évet is kibírnak. A gyógyteáknak fontos, hogy száraz helyen legyenek, ne nedvesedjenek be, mivel ha a vizet magukba szívják, akkor bepenészednek. Egy jól záródó üvegben, vagy fémdobozban a kártevők ellen is biztonságban van a szárított növény, fontos azonban, hogy ne közvetlenül ebbe tegye, hanem először egy papírzacskóba, majd úgy a zárható tárolóba.

© Pixabay

Gyógyítás

Torokra menta

A menták egyes fajtái kifejezetten jók a toroknak, ugyanis fertőtlenítik azt. Ilyen például a fürtös menta, azaz a mentha longifolia. Ebből naponta egy-két csésze csodákat művel a szervezettel, és megszűnik a kellemetlen fájdalom és a kaparó érzés a torokban. A legjobb, hogy a csecsemőknek is lehet belőle adni.

© Pixabay

Rendszert hoz a kakukkfű

Gyuri bácsi szerint mindenféleképpen kellene kakukkfűteát is inni, lehetőség szerint rendszeresen. Ez főleg azokra érvényes, akiknek autoimmun betegsége van, ugyanis a kakukkfű segít abban, hogy a rendszertelenül működő immunrendszert segítse. Természetesen az egészséges embereknek is sokat segít ez a tea, hogy a szervezet ellenálló legyen a betegségekkel szemben.

Köhögésre bodza

Ha nátha, vagy influenza miatt lesz lázas valaki, akkor arra a legjobb a bodza, a kamilla vagy a hársfa. Utóbbit nem szabad sokáig inni, maximum 8 napig, gyerekeknek és szívbetegeknek pedig egyáltalán nem szabad adni. A hársfa és a bodza enyhíti a köhögést, csillapítja a lázat és izzaszt is, ami segíti a szervezetet, hogy minél előbb túl legyen a betegségen.

© Pixabay

Megelőzés

Tisztít a csalán

Itt van az ideje az őszi nagytakarításnak, amire a szervezetnek is szüksége van. A csalánlevél teakeverék pont erre jó. Ebben az időszakban ezt a teát két hét helyett négy héten át kellene inni, mert ősszel mindig erősebb a megfázás, mint tavasszal. A csalán azokat a szennyeződéseket is képes kimosni a szervezetből, amelyek nyáron kerültek bele. Ezek lehetnek baktériumok, és egyéb kórokozók is. A csalántea abban is segít, hogy tiszták legyenek a vérerek és a nyirokerek, emellett a májat és a vesét is kitisztítja.

© Pixabay

Erősít a csipkebogyó

Ahhoz, hogy a szervezet ellenállóképessége megmaradjon, szükséges a C-vitamin. Ehhez a legjobb a csipketea, ugyanis ebben tízszer több a vitamin, mint a citromban. Naponta egy csésze csipketeát kellene meginni, de nem egyszerre! Legjobb, ha kortyolgatva fogyasztja el az ember, így fejti ki legjobban a hatását. Reggel, délelőtt, délben, délután és este kell pár korty ebből a teából, hogy meglegyen a megfelelő C-vitamin-bevitel.

© Pixabay

Vérnyomásra galagonya

Gyuri bácsi szerint nagyon fontos lenne a szívet is védeni, de erről sokan megfeledkeznek. Magas vérnyomásra a galagonya a legjobb, míg ingadozóra fehér fagyöngytea kell. Utóbbinál nagyon fontos, hogy csak hideg vízben szabad áztatni, és ebben 12 órán keresztül benne is kell hagyni, hogy a lehető legjobban ki tudja fejteni a hatását majd a

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors