Aktuális

Orbán: A magyarok választhatnak a vakcinák közül

Bors

Létrehozva: 2020.11.13.

Azért döntött úgy Magyarország, hogy több helyről is beszerez oltóanyagot, hogy a magyarok tudják eldönteni, melyikben bíznak meg a leginkább. A vakcina beadatása ugyanakkor nem lesz kötelező – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Forrás: Facebook

Sikerek Nem aludt sokat Orbán Viktor miniszterelnök, mivel természetesen ő is a magyar labdarúgó-válogatott sikeréért szorított. – Egy harc volt, és vikingeket harcban legyőzni szerintem nagy dolog – mondta az Izland felett aratott, Eb-kijutást érő 2-1-es győzelemről a kormányfő.

90 százalék az esély

– Eddig nem tudtunk elszakadni Ausztriától. Az a tendencia, ami érvényes Ausztriában, az érvényes Magyarországon is. Az egészségügyet felszereltük ággyal, lélegeztetőgéppel, viszont az orvosok és ápolók száma véges. Az pedig nem mindegy, hogy egy-egy beteget hogyan tudnak ellátni, mivel ellátni mindenkit el tudnak, csak a minőség lenne más, ha túlterheltté válna az egészségügy. Ezért is kell betartani a szabályokat, hogy elkerüljük ezt a helyzetet – emelte ki a kormányfő. Orbán Viktor úgy látja, 90 százalék arra az esély, hogy a rendszer működni fog, és egyetlen ember életéről sem kell majd lemondani, mivel az egészségügy nem fog összeomlani. A műszaki egyetem diákjait is mozgósították a védekezéshez. 400 diák segít a medikusok szállításában, akik a családokhoz vonulnak ki, hogy elvégezzék a tesztet. A diákok cserébe szállást és ételt kapnak.

Az orvosok, ápolók átvezénylése nagyon nehéz feladat, de muszáj megoldani annak érdekében, hogy a betegek megfelelő ellátásban részesüljenek – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, hogy az oktatási intézményeket is áttekintették az operatív törzs pénteki ülésén, 208 iskolát zártak be a fertőzések miatt.

Először az egészségügyiek kapják

Az Operatív Törzs a vakcinák behozatalának felgyorsításáról is beszélgetést folytatott. Egyelőre még vita van arról, milyen módon lehet majd hozzájutni az oltóanyaghoz. Továbbra is kérdéses, hogy azt csak a kórházban lehet beadni, kell-e hozzá háziorvosi engedély, vagy éppen a gyógyszertárakban is át lehet-e majd venni. Mindez azért van, mert nem szeretnék, hogy olyan vakcinát kapjanak a magyar embe­rek, amelytől még betegebbek lennének a mellékhatások miatt. Elsőként az egészségügyi dolgozókat kell majd beoltani, mivel ők harcolnak a frontvonalban. Azt is elmondta,hogy a vakcina beadatása nem lesz kötelező.

Adókat fognak csökkenteni

Orbán Viktor a kormány legfrissebb intézkedéseit két csoportra osztotta. A szállodákat úgy támogatják, hogy foglalásaik 80 százalékát kifizetik. A legfrissebb intézkedés, hogy a házhozszállítás áfáját 5 százalékkal csökkentették. Ezek a rövid távú segítések. Ilyenekre szinte naponta lehet majd számítani. A hosszú távú segítségnyújtásban arra koncentrálnak, hogy a munkahelyek ne szűnjenek meg, hiszen „ha munka van, akkor minden van”. Elmondta, hogy az adókat is mindenképp csökkenteni kell, mert ha ez nem történik meg, akkor több munkahely is meg fog szűnni, és mindenképp be akarja tartani az ígéretét, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a járvány tönkretett.

A gazdaságnak működnie kell

A miniszterelnök több levelet is írt az Európai Bizottságnak arról, ha az unió nem áll el a terveitől, akkor Lengyelország és Magyarország kész megvétózni a költségvetést. Kiemelte, a magyar álláspont folyamatosan transzparens volt és stabil:

A magyarok pénzét nem lehet elvenni. A magyar gazdaságnak menni kell, ezért kellenek a beruházások, zöldítések – jelentette ki Orbán Viktor.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186612_auto_resized.jpg
origo.hu

Óriási bajban a kínai nagyvárosok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27731_resized.jpg?avcount=1714805110
origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185836_auto_resized.jpg
vg.hu

Románia és Magyarország – a GDP-n túl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184997_auto_resized.jpg
ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183426_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Őszintén vallott az ukrán miniszter a súlyos helyzetről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27736_resized.jpg?avcount=1714805110
origo.hu

Hatalmas titkokat árultak el a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182728_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marco Rossi örömhírt kapott: a bőség zavarával kell megküzdenie

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tűz

Elzárkózásra szólították fel egy magyar település lakóit, nagy baj történt

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hGw6ED5SYZ1qMoV0LO3bRqw4hyUngYnmJIOcrBjCkR8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxZWU3MDg5ZTU4ZTRiYmZhNzU0YTU0MTNmNmQyYTZm.jpg
Gyász

16 hónapon keresztül küzdöttek az édesanya életéért, aki egy egyszerű megfázással fordult orvoshoz