Optimistábbá tesz bennünket a Patkány éve

Január 25-én beköszönt a kínai újév, ami egészen 2021. február 11-ig tart, és ezúttal a Patkány, egészen pontosan a Fém Patkány esztendeje lesz.
Január 25-én beköszönt a kínai újév, ami egészen 2021. február 11-ig tart, és ezúttal a Patkány, egészen pontosan a Fém Patkány esztendeje lesz.

Az ezotéria ismerői tudják, hogy a kínai naptár a holdfázisokra épül: a holdévben 12, nagyjából 29 és fél napos hónap van. A kerekítés kedvéért hasonlóan a nyugati naptárhoz, hat 29 napos „kishónapra” és hat 30 napos „nagyhónapra” tagolódik. Körülbelül háromévenként pedig megtoldják egy kiegészítő hónappal, de ezek nem szabályosan követik egymást. A kínai holdév általában később kezdődik, mint a nyugati napév.

Az állat megítélése

Magyarországon és más nyugati kultú­rákban a patkány nem tartozik a kedvenc állataink közé, sőt koszosnak, gonosz élősködőnek, vagyis taszítónak, ártalmasnak tartjuk, és harcolunk ellene. A keleti mitológiában viszont sok minden másként van, mint a nyugatiban. Például nálunk a sárkány többnyire a gonosz megtestesítője – a magyar népmesékből is így ismerjük –, Kínában azonban a bölcsesség és segítőkészség szimbóluma. Hasonló a helyzet a patkánnyal is, amely a kínaiak szerint a nyugodt gyarapodás jelképeinek egyike, a megújulás szimbóluma, utóbbit támasztja alá, hogy horoszkópjukban a Patkány az első jegy. Azt mondják, hogy általánosságban 2020 a kiegyensúlyozott gyarapodás, a megújulás, az újrakezdés éve lesz. Úgy tartják, hogy a Patkány éve a legmegfelelőbb arra, hogy a régi álmokat valóra váltsuk, valami teljesen új dologba kezdjünk, ami megváltoztatja, előreviszi életünket.

© MTI

A jegy jellemzői

Tapasztalatból is tud(hat)juk, hogy a patkány gyorsan alkalmazkodik környezetéhez, legyen az falu vagy város, mindenütt megél. A Patkány jegy szülöttei is ilyen szívósak: bármilyen helyzetbe kerülnek, a végsőkig elszántan küzdenek, mert hisznek abban, amit csinálnak. Az ezotériával foglalkozók szerint a Patkány gyorsan felismeri a különféle helyzetekben rejlő lehetőségeket, váratlan szituációkban is hamar rájön a nehézségekre és az előnyökre. Intelligens, kitűnő szervező. Kapcsolataiban tisztességes, ezt várja el másoktól is, és nem szereti, ha visszaélnek a bizalmával. Könnyen barátkozik, társaságban kedvelik. Jó társalgó, van humora, kedves, figyelmes. Fontos számára a biztonság, megértésre vágyik, óvja a magánéletét. A szerelemben szenvedélyes. Kapcsolatainak kezdetén érzelmei lángolnak, de ha odaadását nem viszonozzák, megneheztel. Mivel érzelmi hullámhegyek és hullámvölgyek jellemzik, ezért kapcsolatai törékenyek. Gyengéd és szerető társ tud lenni, ha megkapja a számára fontos biztonságot. A szemrehányásokat nehezen viseli. Munkáját energikusan, rugalmasan végzi, viszonylag könnyen veszi az akadályokat. Főfoglalkozása mellett gyakran dolgozik egyéb feladatokon is. Kitűnő író, újságíró, ki­adó, zenész és sportoló is válhat belőle. Jól bánik az emberekkel, ért a taktikázáshoz is. Ha kollégái viselkedésében kivetnivalót talál, túl élesen fogalmazza meg bírálatát, pedig némi türelemmel és megértéssel többre menne. Pénzügyi érzéke fejlett. A Patkány a fekete színhez kötődik, amely a hagyomány szerint a megbecsülés és a méltóság jelképe.

© MTI

Mit hoz számunkra?

A Patkány jin tendenciájú, északi eredetű és a téli napforduló szülötte. 2020 a Fém Patkány éve, a fémé pedig az este, az ősz és a hideg. A Fém Patkány évének a csúcspontja az ősz, ilyenkor számos sorsfordító döntés születik. A jóslatok szerint 2020-ban sok szívszorító pillanat vár ránk, azonban ezt az évet inkább a remény, az öröm és az optimizmus jellemzi majd. Az emberek általában több időt szánnak szabadidős tevékenységekre, többet járnak szórakozni és utaznak a világban. A legtöbb embernek pozitív energiákkal teli időszak lesz, örömteli eseményekkel. Általában minden jegy szülöttének hasznot hoz a Patkány éve, anyagilag is jobb helyzetbe kerülhetnek. A feszültséget a nyugalom követi. Csökken az erőszak mértéke a világban – ám a fém elem másfajta végzetet hordoz. Nem fegyverektől, hanem hidegháborútól és nyelvi konfliktusoktól lehet tartani. 2020 a víz éve is. Virágzó gazdaságot, jólétet ígér, viszont a munkahelyi és egzisztenciális sikereket az emberi kapcsolatok és az egészség sínyli majd meg.

Születési naptár

1900. január 31.–1901. február 18. – Fém Patkány
1912. február 18.–1913. február 6. – Víz Patkány
1924. február 5.–1925. január 24. – Fa Patkány
1936. január 24.–1937. február 11. – Tűz Patkány
1948. február 10.–1949. január 29. – Föld Patkány
1960. január 28.–1961. február 15. – Fém Patkány
1972. február 19.–1973. február 2. – Víz Patkány
1984. február 2.–1985. február 19. – Fa Patkány
1996. február 19.–1997. február 6. – Tűz Patkány
2008. február 7.–2009. január 25. – Föld Patkány
2020. február 25.–2021. február 11. – Fém Patkány

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors