Nem vállalta az orvos a HIV-fertőzött Sándor műtétjét

27 éve fertőződött meg HIV-vírussal Kalányos Sándor. Annak ellenére, hogy rendszeresen szedi az előírt gyógyszereket és így nem fertőz, rengeteg megaláztatásban részesül. 

27 éve fertőződött meg HIV-vírussal Kalányos Sándor. Annak ellenére, hogy rendszeresen szedi az előírt gyógyszereket és így nem fertőz, rengeteg megaláztatásban részesül. 

Hogyan fertőződött meg?

Egy szerb-horvát fiú partneremtől 1990-ben. Nem mondta meg, hogy védekeznünk kéne, és másoknak is továbbadta.

Mennyi idő múlva vette észre?

Három év múlva egy szűrésen derült ki. Fáradékony lettem és állandóan lázas. Mivel egészségügyit végeztem, felvetődött bennem, hogy ez is lehet az ok. A főorvos elsőre azt mondta, hogy eltörött a kémcső, kéne egy újabb vizsgálat, de én azt válaszoltam, hogy inkább mondja meg az igazságot.

Addig hány embernek adta tovább?

Senkinek. Monogám voltam, őt szerettem.

Tizenhét éve ez még egy halálos betegség volt. Hogyan dolgozta fel?

Nem tragikusan. Aztán egy este egy buli után nagyon szúrt a mellkasom, nem kaptam levegőt. Bevittek kórházba, ahol elmondtam, hogy HIV-pozitív vagyok. Egy hónapig tartott, amíg rendbe jött a tüdőm. Utána még hatszor kerültem a tüdőmmel kórházba.

Sándor 27 éve fertőződött meg. Számos gyógyszert szedett, kísérleti szerektől a bevált orvosságokig © Móricz István

Mikortól kapott a HIV-re gyógyszert?

1996-ban, naponta kétszer. Akkor még ezek kísérleti szerek voltak, sok mellékhatással. Az egyik aftát okozott a torkomban, és a fekélytől már nyelni sem tudtam.

Mikor jöttek ki azok a gyógyszerek, amik már reményt nyújtottak?

2002 körül. Addig többször volt, hogy abba akartam hagyni.

A partnereinek elmondta, hogy HIV-es?

Igen, és vagy elfogadja, vagy továbbáll.

Milyen falakba ütközött?

Egyszer lett volna egy tüdőműtétem, de nem volt orvos, aki vállalja. Volt, aki a vizsgálat után mindent fertőtlenített, pedig tudnia kéne, hogy nem fertőzök. Egy fogászaton csak egy gézdarabot kellett volna a számban kicserélni, de kiszólt az orvos, hogy maga AIDS-es, várja meg a rendelés végét. Volt olyan asszisztens, aki a vizsgálati lapomra nagy betűkkel ráírta, hogy AIDS, és azt lobogtatta. Amikor ezeket szóvá tettem, utólag mindig bocsánatot kértek.

Sándor már megszokta, hogy beszólogatnak neki © Móricz István

Tudott így munkát vállalni?

Korábban a vendéglátóban dolgoztam, de sajnos több betegségem miatt, aminek nincs köze a HIV-hez, leszázalékoltak, és nem tudok elhelyezkedni. Bár a gyógyszert ingyen kapom, a 26 ezer forintos segély semmire sem elég. Hajléktalanszállón lakom, a bejelentkezésnél ott is el kellett mondanom, hogyha rosszul leszek, és orvost kell hívni, tudjanak róla. Sajnos nem maradt a négy fal között, és kaptam negatív beszólásokat, főleg nőktől. Hogy éhen ne haljak, kukázásra szorulok. Mivel hajléktalanszállón lakom, amikor átmeneti segélyt kérek, nem adnak, mert azt gondolják, a szállón nem vagyunk rászorulva. Egyszer majdnem kiutaltak nekem egy önkormányzati szoba-konyhás lakást, de az átmeneti szálló biztonsági őre, ahol akkor éltem, nem tudta, ki vagyok, és nem jutott el hozzám az értesítés, így lecsúsztam róla. Talán egyszer lesz kiút – mondta keserűen Sándor.

Senkit sem kímél

Freddie Mercury évekig titkolta, halála előtt egy nappal vallott őszintén betegségéről. Az ő idejében nem voltak még kísérleti gyógyszerek, a fájdalomcsillapítók sem segítettek szenvedésein. Betegsége következtében teljesen megfakult.

Magic Johnson amerikai kosárlabdázó 1991-ben, Mercury halálának évében vonult vissza HIV-fertőzöttsége miatt. Az eredményes irányító még párszor pályára állt, de évek óta az AIDS megelőzésének szószólójaként ismert.

Mercuryt, Johnsont és Sheent sem kímélte a betegség © AFP

Charlie Sheen 2015 novemberében vallotta be egy reggeli műsorban, hogy HIV-fertőzött. Azért döntött a nyilvánosság mellett, mert többen zsarolták, hogy világgá kürtölik állapotát. Azt állítja, senkit sem fertőzött meg, bár számít perekre, mivel számos szexpartnere volt.

Teljes életet élhetnek

A HIV-vírus az AIDS tünetegyüttes kórokozója. Szexuális úton a nemi váladék közvetítésével vagy fertőzött vérrel, például közös tű használatával drogfogyasztók között terjedhet. A HIV-fertőzöttek kezelésének célja a vírusok számának csökkentése. A mai gyógyszerek lehetővé teszik a teljes tünetmentességet és a fertőzés továbbadásának megakadályozását. Teljes élet élhető, de a fertőzést időben észlelni kell, és fontos a gyógyszer pontos szedése.