A mediterrán ételek harminchárom százalékkal, azaz egyharmaddal csökkenthetik a depresszió kockázatát – derült ki egy új kutatásból.
A londoni egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a különböző étrendek milyen hatással vannak az emberek mentális egészségére, és arra jöttek rá, hogy a változatos zöldségeket, gyümölcsöket és halakat tartalmazó ételek jelentősen csökkentik a depresszióra való hajlamot.
A kutatás során negyvenegy, már korábban közzétett tanulmányt vizsgáltak, kapcsolatot keresve a táplálkozás és a mentális betegségek kialakulása közöt. A felmérésben 32,908 felnőttet kérdeztek meg világszerte, és az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy a szegény, egészségtelen táplálkozás jócskán megnöveli a depresszió kialakulásának kockázatát. Ez persze eddig is sejthető volt, arra viszont a kutatók sem számítottak, hogy ezzel egyidőben a mediterrán ételek kiemelkedően magas pozitív hatását fedezik majd fel.
– Az új bizonyítékok arra utalnak, hogy az agy és a bél kapcsolata kulcsfontosságú szerepet játszik a mentális egészségben, és hogy ezt gasztrointesztinális baktériumok modulálják, melyet mi maguk is befolyásolhatunk étrendünkkel – mondta a kutatás vezetője Dr. Lassale.
(via DailyMail)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.