Aktuális

Mosás helyett vasalással fertőtleníthető a ruha

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.02.05.

Ön milyen gyakran dobja a mosógépbe például a sapkáját és a kesztyűjét a téli időszak alatt? Hemzsegnek a kór­okozók a ruháinkon!

Belegondolt már abba, hogy mennyi baktérium és vírus telepedhet meg a sapkáján vagy a kabátján? A tömegközlekedési eszközök a legveszélyesebb helyek a kórokozók szempontjából. A legnagyobb probléma, hogy ezek a ruhadarabok közvetlenül a bőrünkkel érintkeznek: lehet, hogy pont a sálja miatt nem tud felgyógyulni a betegségből. A helyzet azért nem egyszerű, mert dr. Bense Tamás családorvos szerint a túlzásba vitt fertőtlenítés pedig allergiához vezet. Mikor, mit és hogyan mossunk otthon?

Sapka, sál

Hajlamosak vagyunk ezekről megfeledkezni, pedig a kiegészítőknek hatalmas a rizikófaktoruk. A külvilágból és a saját bőrünkről is összegyűjtik a kórokozókat. 

– Gondoljunk csak bele, hogy például csak egy beszélgetés során mennyi baktérium kerülhet a sálunkra és a kabátunkra. Ha egy méternél közelebb áll a másik fél, akkor a beszéd során a sokszor láthatatlan fröcsögő nyállal is rengeteg fertőző anyag kerül a ruhánkra.

De ha csak közlekedünk, akkor is ragad ránk kosz vagy baktérium. Pontosan ezért azt javaslom, hogy a sálat, sapkát vagy olyan ruhaneműt, amely kívül van, heti gyakorisággal tisztítsuk ki – magyarázta dr. Bense, majd hozzátette, hogy mosni sem feltétlenül szükséges, ha az anyag bírja a hőt, akkor vasalóval is fertőtleníthetünk. 

Kabát

A téli, vastag kabátoknál nem szoktunk túlzásba esni a tisztítással kapcsolatban. Sok esetben csak azelőtt mossuk, hogy bekerülne a szekrénybe a következő szezonig, de jobb esetben egyszer bedobjuk a mosógépbe a tél közepén vagy az elején. Pedig a kabátunk rengeteg mindenhez hozzáér a közlekedés vagy akár a vásárlás során is. A doktor szerint ha hetente nem is, de legalább kéthetente irány a forgótárcsa vagy a tisztító, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. 

Kesztyű

Nem jó, ha a kesztyűt a használat után a zsebünkbe dugjuk, mivel ha utána a csupasz kezünket bújtatjuk be a zsebbe, akkor rögtön ráragadnak a baktériumok. Ezeket innen már nagyon könnyen továbbvihetjük az arcunkra, szánkra, vagy akár a szemünkre. Ha otthon a fűtőtestben körülbelül 60 fokos víz kering, akkor éjszakára tegyük rá a kesztyűt, így a meleg hatására reggelre a víz elpárolog belőle, a kórokozók pedig elpusztulnak. A mosásról azonban itt sem szabad megfeledkezni. Heti rendszerességgel dobjuk be a szennyesbe.

Alsóneműk 

A testünkkel közvetlenül érintkező ruházatok mind nagyon gondos tisztítást és fertőtlenítést igényelnek.

Dr. Bense szerint a bugyit, alsónadrágot, zoknit, melltartót akár naponta többször is cserélhetjük, főleg, ha fizikai munkát végzünk. Mosni pedig legalább 60 fokon kell, hogy minden kórokozó elpusztuljon. Ugyanez igaz a törülközőkre is. A doktor azt tanácsolja, hogy hármat használjunk: egyet hajmosáshoz, egyet az arcra és egyet a testre.

Tavaszi ruhák

Igaz, hogy a nem hordott ruhákat általában kimosva, tisztán rakjuk el pihenni a következő szezonig, azonban nem árt felfrissíteni, ha újra elővesszük ezeket. Ha mosni nem is akarjuk, akkor egy vasalás vagy gőzölés biztosan nem árt. Utóbbinál elég, ha egy gőzölős vasalóval végigfutunk a ruhán, így még a vállfáról sem kell levennünk. Ahogy jön a jó idő, a ruhák mehetnek ki a teraszra is, mivel a nap ultraibolya sugarai is fertőtlenítő hatásúak, a friss levegő pedig elűzi az állott szagot az anyagból. 

Ágynemű, pizsama

A redőkkel teli ágyunk szinte paradicsom a baktériumoknak, már csak azért is, mert az izzadságunk nagyon jó környezetet teremt számukra. Viszont nemcsak a testünkről, hanem a környezetünkből is sok mikróba kerül az ágyra.

A szakértők szerint hetente egyszer ki kellene cserélnünk a lepedőnket és a pizsamánkat is. A takarót, párnát minden esetben tegyük ki ilyenkor szellőzni, hogy az anyagban megbúvó baktériumok és a por is eltűnjön. Ezeket ugyanis, ha alvás közben közelről folyamatosan belélegezzük, akkor akár allergiás reakciót is kiválthatnak. 

Fotók: Thinkstock

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141550_auto_resized.jpg
origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713573610
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141579_auto_resized.png
metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143247_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142412_auto_resized.jpg
hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713573610
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713573610
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713573610
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól