Aktuális

Márton-nap: savas gyümölcsök passzolnak a libasülthöz

Bors

Létrehozva: 2019.11.09.

Ha nagy a család, se biztos, hogy elfogy egy egész liba. Meg hát hiába a sok bolti akció ilyenkor, Márton-nap környékén, azért megkérik az árát a szárnyas minden porcikájának. Jobban jár, ha az egész madár helyett csak azokat a részeket veszi meg, amit szeretnek.

Forrás: Shutterstock

Meczker Tamás: Mell rozéra 

A kacsamell és a libamell között gyakorlatilag nincsen különbség. A Bécsben elismert szakács, Meczker Tamás is előszeretettel süt libamellet. Szerinte nem is érdemes túlbonyolítani, félóra alatt össze lehet dobni köretestül, mindenestül.

– Fontos, hogy szépen, egyenletesen ir­daljuk be a libamellünket, de ennél is lényegesebb, hogy hideg serpenyőben süssük. Így nem fog gyorsan kérget kapni, szépen lassan ki fog sülni a zsírja. Rozéra érdemes sütni, mint a kacsát. Ami a fűszerezést illeti: só és bors mellett rozmaringgal és kakukkfűvel lehet megbolondítani, de jól áll neki egy kis fokhagyma és boróka is. Köretnek remekül passzol hozzá egy sütőtök-, cékla- vagy édesburgonya-püré, de párolt, savas gyümölcsök és citrusok is nagyon fel tudják dobni – ajánlja a séf.

Buday Péter: Fűszeres töltött libanyak

A mesterszakács imádja a töltött libanyakat, de hangsúlyozza: nagyon kell figyelni, hogy ki ne durranjon. A liba nyaki bőre kell hozzá, magából a húsos nyakból meg isteni levest főzhet az ember, vagy visszatöltheti a bőrbe.

– A libanyakat fordítsuk ki, hártyázzuk le, és távolítsuk el a felesleges zsírokat. Készíthetünk egy zsemlés-libahúsos-fűszeres tölteléket, amit benyomkodunk a nyakba, majd ez mehet a húslevesbe. Rövid főzés után vegyük ki, majd be vele a sütőbe, és kész is van hamar. A másik lehetőség, hogy egyből a sütőbe kerül a nyakunk. Ekkor a töltelékbe pirítsunk hagymát, tegyünk hozzá májat, gombát. Fűsze­rezzük majoránnával, sóval és borssal. Keverjük össze a beáztatott zsemlével, majd töltsük be a libanyakba. Figyeljünk rá, hogy lazán töltsük be, és tojás se menjen a töltelékbe, mert attól biztosan kidurran! Sü­tés közben vajjal kenegessük, és tálaljunk hozzá bármilyen sült zöldséget vagy gyümölcsöt.

Hagymás tört krumpli libazsírral

A libából semmi sem vész kárba. A hagyományos hagymás tört krumpli is a kisült libazsírtól lesz az igazi. Egy jó adag zsírt fel kell forrósítani, a felkockázott vöröshagymát pedig szép üvegesre párolni benne. Ha egy kis sót szór a hagymára, akkor nehezebben ég le. Amikor úgy látja, kész a hagyma, szedje rá a leszűrt főtt burgonyát, és hagyja, hogy még egyszer megroggyanjon az egész! A krumpli kissé lekerekedik, összetörik, de ez a köret így tökéletes.

Bódi Margó: Comb, mell, máj, háj kacsasütőben

Bódiéknál minden évben összeül a család egy jó Márton-napi libavacsorára. Akár tízen is vannak az asztal körül, ennek ellenére Bódi Margó sem vesz egész libát. A combot, a mellét, a húsos hájat, a májat külön vásárolja meg. 

– Alaposan megmosok és megtisztítok mindent, besózom, és tudom, hogy a profi szakácsok szerint nem kellene Vegetát használni a sütéshez, de én na­gyon szeretem az ízét. Úgyhogy azzal is be­dörzsölöm. Nem állok neki azonnal kisütni: ha például reggel befűszereztem, akkor nagyjából 11 óra felé. Van egy nagy kacsasütőm, abba beleteszem a hájat és a húsokat. Betolom a sütőbe, ott szépen aranybarnára pirul az egész a kisülő zsírban – magyarázza Margó, aki zenész létére igen jól és sokat is főz.

– Ha kisült a hús, kipakolom egy kis időre, és kisütöm a májat is. Annyi darabra vágom, ahányan leszünk, beleteszem a zsírba, és megy a sütőbe. Utána összepakolok mindent a kacsasütőbe, és már csak melegen tartom, míg jönnek a gyerekek. Párolt káposzta helyett cukormentes vegyes savanyúságot, céklát, a gyerekek barackkompótot esznek hozzá.    

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166619_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161123_auto_resized.jpg
life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166528_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714168817
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164113_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714168817
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714168817
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714168817
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai