Magyar bárónő alkotta meg a világ első szuperhősét

A világ legismertebb magyar írója, akinek a nevét itthon alig ismerik. Orczy Emmáról nemcsak egy krátert neveztek el a Vénuszon, de még Zorrót is neki köszönhetjük, ami, ha festônek áll, sosem történik meg...
A világ legismertebb magyar írója, akinek a nevét itthon alig ismerik. Orczy Emmáról nemcsak egy krátert neveztek el a Vénuszon, de még Zorrót is neki köszönhetjük, ami, ha festônek áll, sosem történik meg...

Leghíresebb könyvét az Egyesült Államokban a világirodalom kétezer legfontosabb műve közé sorolták, de nem az olvasó hibája, ha itthon még nem hallotta Orczy Emma nevét. A kalandos életű bárónő egy pici Heves megyei községből indulva Londonban futott be sikeres írókarriert. Kamaszkora óta írt angolul, a legtöbb könyve pedig nem jelent meg magyarul, mégis a Vénuszig szárnyalt a pályája: szó szerint, egy krátert neveztek el róla a bolygón.

Festés helyettpénzre volt szükség

Emma Magdolna Rozália Mária Jozefa Borbála – a nemesi Orczy család egyetlen gyermekeként ezen a néven látta meg a napvilágot Tarnaörsön 1865 szeptemberében. Édesanyja Wass Emma grófnő volt, édesapja báró Orczy Félix zeneszerző, olyan barátokkal, mint Liszt Ferenc vagy Wagner.

Orczy Emma (1865–1947) egy pici Heves megyei községben, Tarnaörsön született © Divany.hu

A kis Emma a mai Abádszalók területén gyerekeskedett, ám egy elszámolási vita miatt a családnak el kellett hagynia a birtokot. Nyakukba vették Európát, egy brüsszeli és egy párizsi kitérő után a család Londonban telepedett le. Emmát tizenöt évesen a festés érdekelte, egy művésziskolában ismerte meg későbbi férjét is, aki azonban illusztrátorként nem keresett valami jól. Emma inkább az akkor népszerű ponyva felé fordult, ami könnyű és gyors pénzt ígért.

Neki köszönhetjük Zorro figuráját

Első kötete viszonylag későn jelent meg, már 33 éves volt, amikor a Régi tündérmeséket kiadták Angliában. A korban divatos és népszerű detektívtörténetek is megihlették: a Ferenc József gyertyatartói című könyv azonban szintén nem aratott nagy sikert. Elkezdett dolgozni egy átgondoltabb, színesebb, kalandosabb történeten: megírta a Vörös Pimpernelt.

A legendás Zorro-tévésorozat: 1957–1961 között Guy Williams bújt az álruhás nemes köpönyegébe, amit Orczy Emma talált ki © AFP

Bár sok kiadó visszautasította, 1903-ban óriási siker lett: a dúsgazdag és mulya, de éjjelente hősnek álló arisztokrata története világhírnevet hozott Orczy Emmának. 116 éve megszületett hát a világ legelső szuperhőse. Színdarab lett belőle, amit négy éven át telt házzal játszottak, tizennégy nyelvre lefordították, írtak belőle musicalt, forgattak belőle mozi- és tévéfilmet. Az amerikai Johnston McCulley erre a karakterre bö­kött rá, amikor Zorrón dolgozott – a szintén gaz­dag, látszólag fogalmatlan álruhás nemes figuráján.

Övé az első női detektív is

A bárónő az első világháború alatt létrehozott egy olyan női szervezetet, aminek tagjai férfiakat igyekeztek toborozni a katonaság számára. Időnként gyötörte a honvágy, így gyakran hazalátogatott. Hetven­évesen is aktívan írt, sőt Hollywoodban is megvetette a lábát: az egyik Pimpernel-filmnek maga írta a forgatókönyvet Kor­da Sándor produceri se­gít­sé­gével, Leslie Howard, azaz Steiner László főszereplésével. Emma a detektívtémában is úttörő volt: az ő nevéhez fűződik az első önálló női nyomozó karakter a Lady Molly of Scotland Yard-gyűjteményben.

Orczy Emma 77 éves volt, amikor férje elhunyt. Öt évvel élte túl. Halála elôtt még kiadta Az élet láncszemei című önéletrajzát. Egyetlen gyermekük született, John Montagu Orczy-Barstow, aki édesanyját követve szintén író lett.