Aktuális

Kudarcaiból merített erőt kutatásaihoz Karikó Katalin

Bors

Létrehozva: 2021.01.14.

Különleges képességekkel nem rendelkezem. Inkább kitartó és szorgalmas vagyok, olyan, aki a körülmények hatására jobban kapaszkodik, mint a többiek – mondta Karikó Katalin, a vakcina kifejlesztője a Forbesnak.

Forrás: AFP

A Pfizer-Biontech koronavírus elleni vakcina sikere nagyrészt a világhírű magyar biokémikus nevéhez kötôdik: az általa kifejlesztett oltóanyagot már Magyarországon is használják. Karikó Katalinról a Forbes amerikai üzleti magazin közölt portrét és készített vele interjút. A professzort a Nobel-díj várományosaként emlegetik.

Kíváncsi gyerek voltam, mint a többiek, semmi különleges. Első osztályban nem tartoztam a legjobbak közé, mert óvodásként nem tanultam meg olvasni

– mondta a 65 éves professzor, akit a Nobel-díj várományosaként emlegetnek.

A magazin megemlíti, hogy Karikó a több mint kétórás Skype-beszélgetésük alatt egy pillanatra sem akar többnek tűnni egyszerű, lelkes és szorgalmas kutatónál, akit egész életében a kíváncsiság hajtott.

Disznószív az apától

Édesapja hentesként dolgozott és a természet iránt érdeklődő kislányának először egy disznószíven mutatta meg a vér alvadását. Kislányként nyolcadikban megnyerte a megyei élővilágversenyt, aztán országos harmadik lett, általános iskolásként a gimnázium biológia szakkörébe járt. A József Attila Tudományegyetem (ma Szegedi Tudományegyetem) biológia szakán folytatta. Aztán 1978-ban a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasaként kezdett dolgozni a Szegedi Biológiai Központban.

Egyetemi éveire így emlékezett:

Van, akinek sok minden megadatik már az elején, mégsem tudja előnyére fordítani. Amikor az egyetemet kezdtem, nem beszéltem egy szót sem angolul, a pipettát sem tudtam kezelni, örökké azon igyekeztem, hogy utolérjem a többieket.  

Kemény évek

A 70-es, 80-as években még alig lehetett tudni valamit a vakcina lelkérôl, az mRNS-ek működéséről, aminek kutatása Karikó Katalin nevéhez fűződik. De hol jut szerep az mRNS.nek? Olyan védőoltásban, ami a hagyományos oltóanyagokkal ellentétben nem elölt, vagy legyengített vírust tartalmaz, hanem egy vírus fehérjéjének hírvivô RNS-ét. Ez az alapja a sikeresen kidolgozott vírus elleni vakcinának is. Akkoriban egy szegedi laborban is dolgozott már ezen, azonban az intézetből egy létszámleépítés után elküldték. Ekkor, 30 évesen került ki a philadelphiai Temple Egyetemre.

A kezdeti, amerikai évekre így emlékezett:

Mindig RNS-sel foglalkoztam. Mi már 1986-ban kezeltünk HIV-fertőzötteket duplaszálú RNS-sel – mondja, bár ez a terápia nem bizonyult sikeresnek. Később a Pennsylvania Egyetem kutatója és oktatója lett. 1989-től havonta írta a pályázatokat, ám egyet sem nyert el, ezért 1995-ben lefokozták professzori állásából, a fizetése kevesebb volt, mint a mellette álló technikusé.

Hogy valaki elérjen valamit, az nem egy sétagalopp. A lényeg, hogy a kudarcok ellenére mennyire tudja megtartani a lelkesedését – magyarázta, mi lendítette át a nehéz esztendőkön. Az áttörést végül egyik kutatótársával, Drew Weissmannal érte el. A tudományos szakma már 2010-ben tudott munkásságuk közös, de Karikó egyéni eredményeiről is. A világhírnevet azonban a koronavírus-járvány megállítására kifejlesztett vakcina hozta el a magyar tudós számára. Ezek után írta ki a Twitterre Richard Dawkins, a világ egyik leghíresebb evolúcióbiológusa Karikóról: Adjatok ennek a nőnek Nobel-díjat!

Erdő közepén él

A professzor harminc éve él magyar férjével Philadelphia közelében, egy hatalmas erdő közepén. Bár a cég ügyei gyakran szólítják Európába, a járvány időszakát az USA-ban tölti. Lányuk, Zsuzsanna kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok volt evezős. Az amerikai színekben versenyző Zsuzsa kriminológia mesterszakot végzett. Ma üzletkötő egy mRNS-t gyártó cégnél San Diegóban.

A magyar professzor küzdelmes életútjáról és sikereiről az amerikai Time magazin eheti számában ír. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145088_auto_resized.jpg
origo.hu

Ismert édesanyjával fotózták a Next Top Model Hungary sztárját - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713584410
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143473_auto_resized.jpg
life.hu

Most lehet félnivalója Tom Cruise-nak: lánya, a 18 éves Suri boríthatja a bilit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139025_auto_resized.jpg
ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713584410
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713584410
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713584410
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145120_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól