Vigyázat! Ha ezt eszi, hamarabb elkapja és jobban megszenvedi a Covidot

Vigyázat! Ha ezt eszi, hamarabb elkapja és jobban megszenvedi a Covidot

evés
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 11. 11:30
<p>Megjelent egy friss tanulmány a Gut tudományos folyóiratban, amely arról ír: ha valaki egészségesen étkezik, 40%-kal kevesebb eséllyel kapja el a koronavírust, mint az egészségtelenül étkezők. Moharos Melinda dietetikus szerint ez nem „ördögtől való”, a szakember azt is elárulta, mit kell ehhez enni.</p>
Bors

Kiderült, nagyon is számít a helyes életmód abban, hogy elkapjuk-e a koronavírust. A Gut folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis a növényalapú, jó minőségű étrendet fogyasztók 10 százalékkal kevesebb eséllyel kapják el, mint a rosszabb étrenden élők, és 40 százalékkal kevesebb az esélye annak, hogy súlyos tüneteket produkáljanak.

Friss étel kontra feldolgozott élelmiszer

A kutatók több mint 600 ezer személy adatait nézték át, és összevetették, hogy a táplálkozás hogyan függ össze a koronavírus-fertőzéssel. Ez az első kutatás, ami összekapcsolja az egészséges táplálkozást a betegség esélyeivel. A szakértők az étrendek minőségét figyelték, a magas minőségű diétákban sok volt a zöldség, a gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és olajos hal. Egyértelmű, hogy a rossz minőségű változat ennek ellenkezője volt, és rengeteg feldolgozott élelmiszert tartalmazott.

Így néz ki a „mediterrán étrend”

– A fentebb hivatkozott „magas minőségű étrend” alapvetően megfelel az ún mediterrán étrendnek, és összhangban van a jelenlegi táplálkozási ajánlásokkal, azaz: zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona alapú, hetente többszöri halfogyasztással (kiegészülve a hüvelyesekkel, olajos magvakkal és sovány állati eredetű fehérjeforrásokkal: tej, tejtermék, hús) – sorolta Moharos Melinda dietetikus a Borsnak.

A vitamin, ásványianyag a fontos

– Az ilyen vegyes táplálkozásnak köszönhetően eleve magasabb a szervezetünk vitamin- és ásványianyagellátottsága, szemben azzal, ha sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk és mellette kevés zöldség-gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona szerepel a tányérunkon. Az étrend magasabb antioxidáns-, flavonoid-, polifenol tartalma védő hatású a gyulladásos folyamatokkal szemben, és kedvező a szív és érrendszer szempontjából is – részletezte a szakértő.

A túlsúlyosak vannak veszélyben

– Önmagában sajnos egyetlen diéta sem véd a koronavírussal szemben, azonban a megfelelő tápláltsági állapot és a vírusfertőzés súlyossága közötti lehetséges kapcsolatot már korábban is megfigyelték. 2020-ban is számos hazai és külföldi cikkben lehetett olvasni róla, hogy az elhízott, illetve a jelentősebb túlsúllyal rendelkező fertőzöttek körében általában súlyosabbak voltak a koronavírus tünetei, mint „normál” testalkatúak esetében, például a lélegeztetőgépekre is nagyobb arányban kerültek túlsúlyos betegek. Az elhízáshoz gyakran társulnak egyéb betegségek, mint pl. a II. típusú cukorbetegség és a magasvérnyomás, a statisztikák szerint ezeknek a kórképeknek az esetében is általában súlyosabb volt a COVID-19 fertőzés lefolyása – hívta fel a figyelmet Moharos Melinda.


 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.