Aktuális

Koronavírus-járvány: nyárra véget érhet a rémálom

Bors

Létrehozva: 2021.02.13.

Egyre nagyobb azoknak a száma, akik fertőzés vagy oltás által, de sikeresen védettséget szereztek a koronavírus ellen. Ez a szám nyárra akár a 70 százalékot is elérheti, s ha ez megtörténik, az végre megálljt parancsol a járvány terjedésének.

Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora szerint, akár már négymillió magyar is áteshetett a koronavírus fertőzésen – derült ki egy beszélgetésből, a rektor és Marofka Ferenc az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának tisztviselője között. Optimista számítások alapján ez akár azt is jelenthetné, hogy a magyar lakosság 40 százaléka is átvészeléses védelmet szerzett a koronavírus ellen. Természetesen a valóság valószínűleg valamivel árnyaltabb, ám a jelenlegi adatok bizakodásra adnak okot.

Így működik az immunitás

Ha a koronavírus elleni immunitásról esik szó, mindenki az antitestekre gondol, pedig a szervezetben nem csak ez a védekezési mechanizmus működik.

A koronavírus elleni immunitás három szinten működik. Ezek közül a legismertebb az ellenanyagok vagy antitestek által biztosított immunitás. – Ezeknek a többsége a vérben illetve a szövetekben van. Ezek akadályozzák meg, hogy a vírus szétáradjon és betegséget alakítson ki a szervezetben – magyarázta Dr. Rusvai Miklós virológus professzor a Borsnak.

– A másik típusú immunitás a sejtes immunitás. A sejtes immunitás során

az immunsejtek elpusztítják a szervezetnek azokat a fertőzött sejtjeit, melyek gyakorlatilag vírusgyárrá változtak, ezzel elérik, hogy kevesebb vírus képződjön.

– A szervezet harmadik védekező rendszere a nyálkahártya immunitás. Ezt speciális ellenanyagok amelyek a nyállal, orrváladékkal termelődve tulajdonképpen már a nyálkahártyák felszínén megakadályozzák azt, hogy a szervezetbe kerüljön a vírus - sorolta a szakember és hozzátette, ez utóbbi csak a fertőzés által jöhet létre a szervezetben.

25 százalékos védettség?

A vakcina hatására csak a vérben lévő ellenanyagok által létrejött immunitás és a sejtes immunitás alakulhat ki, de ezek közül, egyszerű mérési módszerekkel csak az elsőt lehet vizsgálni.

– Ha mind a négymillió ember, aki a becslések alapján átesett a fertőzésen megszerezte volna mindhárom immunitást, az valóban negyven százalék lenne, azonban egyelőre csak az antitestes védelem bizonyítható. Az már köztudott, hogy a fertőzésen átesetteknek csak nagyjából 25 százalékában termelődik megfelelő szintű ellenanyag, így a legpesszimistább nézet szerint a fertőzésen átesettek 25 százaléka védett.

Természetesen nem kizárt, hogy a maradék 3 millió ember szerzett sejtes immunitást és nyálkahártyaimmunitást is, de ezt egyelőre a virológus szerint nem lehet bizonyítani.

Minden bizonnyal a valós adat valahol a két érték között lehet.

– Ha mondjuk a becsült négymillió átfertőzöttből kétmillió szerzett védettséget és hozzávesszük az átoltottakat is, nagyjából 25 százalékos lehet a lakosság védettsége, ami így sem alacsony érték. Bízom benne, hogy Merkely doktoréknak lesz lehetőségük, hogy megismételjék a tavaly tavaszi felmérésüket, hisz ez alapján biztosabb adatokra derül majd fény a védettség tekintetében.

Bőségesen lesz vakcina

Dr. Rusvai Miklós nagyon optimista. Úgy véli a járvány mindenképpen megáll a nyár folyamán.

Ha felgyorsulnak az oltások, ha nem, nyárra mindenképpen megáll a járvány terjedése. – Ha csepegtetve érkeznek a vakcinák, néhány héten belül újra felfuthat a járvány, ezzel viszont tovább nő a fertőzésen átesettek száma, amivel emelkedik a lakosság immunitása. Ez az immunizálódás nagyobb áldozatokkal járó módja, hiszen a járvány felfutásával több lesz a beteg és az elhunytak száma is nő.

Ha az oltások jó ütemben jönnek, akkor viszont széles körben lehet immunizálni a lakosságot, amivel szintén nő a védettséget megszerzők száma, de az egészségügy terhelésének fokozódása nélkül.

Rusvai Miklós szerint nagyjából a lakosság három százaléka szerzett eddig védettséget oltás útján.

Én abban bízom, hogy nyárra az országban a lakossága immunitása eléri a 70 százalékot és ezzel elérjük a nyájimmunitásnak azt a szintjét, ami már megállítja a járványt. Úgy gondolom, ekkor a maszk végre feleségessé válik– zárta a virológus, aki szerint ősszel már bőségesen lesz vakcina, így a rizikócsoportok újra megkaphatják az oltást. Hozzátette: ha olyan új mutánsok jelennek meg, amelyek ellen nem védenek a jelenlegi vakcinák más forgatókönyvvel kell számolni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17195300_auto_resized.jpg
origo.hu

Ha ezután nem rúgják ki a Manchester United bohócedzőjét, akkor soha

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27843_resized.jpg?avcount=1715052312
origo.hu

Döbbenetes fordulat: az Egyesült Államok bevonulhat Ukrajnába

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191430_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17194930_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Pankotai Lili megcsúszott, de úgy tűnik, sikerült elballagnia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188005_auto_resized.jpg
ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187841_auto_resized.jpg
vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27844_resized.jpg?avcount=1715052312
origo.hu

Durván visszavágott Kecskés Enikő állításaira T. Danny

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185029_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Nagy a felháborodás az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27821_resized.jpg?avcount=1715052312
she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1715052312
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17193926_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Íme a négy legmakacsabb csillagjegy mind közül – Köztük vagy?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/0ZHgeER_i9SPxS_DP184yK0quCG0SPsOGMAxWbjZP0s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiYTc4NTQ4NzYwNzQwYzQ5YTRiMTM3NzJjOGVhYTI3.jpg
Felháborító

„Anya, ne ijedj meg, de frontálisan ütköztünk” – Ismét részeg sofőr okozott balesetet

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/qYCz1Dg2gMn1pAjWIIg0vY-AYYhyswRJ29WclA5cKv8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZlYWI0NzY0MTE2ZjQyN2M5Yjk5MmYzNDg0NWIxMTg3.jpg
Tragédia

Szalántai hármas tragédia: szerelmével együtt babájukat is halálba vitte luxusautójával a magyar sportoló?