Kórháznak adták a történelem egyik legokosabb emberének lélegeztetőgépét

Stephen Hawking családja ezzel segít a brit egészségügynek az új koronavírus elleni harcban.
Stephen Hawking családja ezzel segít a brit egészségügynek az új koronavírus elleni harcban.

A világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking 2018. március 14-én, 76 éves korában hunyt el, és halála után családja minden olyan eszközt és berendezést visszaadott, amelyet az ápolásához a brit állami egészségügyi szolgálattól (NHS) kaptak. A BBC azt írja, hogy a család most azokat az eszközöket – így egy lélegeztetőgépet is – az államnak adták, amiket korábban saját pénzükből vásároltak meg.

Az örökösök a lélegeztetőgépet a koronavírus elleni harc jegyében a cambridge-i Royal Papworth kórháznak adományozták. A világtörténelem egyik legokosabb emberének tartott Hawking a Cambridge Egyetemen szerezte PhD-fokozatát, és harminc éven át volt az intézmény matematikaprofesszora, valamint ő alapította és vezette az Elméleti Kozmológiai Kutatóközpontot.

Stephen Hawking 2018-ban, 76 évesen hunyt el © AFP

Hawkingnál 22 éves korában diagnosztizáltak súlyos amiotrófiás laterálszklerózist (ALS), és orvosi csoda volt, hogy a professzor több mint 50 éven át normális életet élt, sőt, egészen haláláig folytatta tudományos munkásságát. Egy súlyos tüdőgyulladás miatt 1985-től csak egy csövön keresztül tudott lélegezni, és egy elektronikus hangszintetizátor segítségével volt képes kommunikálni.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 10 ezer lélegeztetőgép elérhető, miközben Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint a jelenlegi járványhelyzetben körülbelül 18 ezer darabra lenne szükség. A keddi adatok szerint egy nap alatt 778 fővel nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunyt betegek száma Angliában, így összesen már 15 607 ember halt meg a fertőzésben.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors