Aktuális

Bérkoldusok verik át a budapesti járókelőket

Bors

Létrehozva: 2021.04.13.

Fejkendős, toprongyos nők koldulnak, rózsafüzérrel a kezükben. Térdre borulva kéregetnek, előttük egy rossz helyesírással megírt tábla. A látszat azonban csal: elmaszkírozott külföldi srácok ők, akiket reggelente kisbusz szállít a VIII. kerületből a város különböző pontjaira, hogy kolduljanak.

A szemfülesebb városi utazónak Budapesten hamar feltűnhetnek, az azonos betűtípussal, és szóhasználattal akkurátusan megírt egyentáblácskák, melyek különböző indokokra hivatkozva szólítják meg a járókelőt némi adomány reményében.

Bentley-vel jár a főnök

Egyik olvasónk lett figyelmes a napokban egy, a VIII. kerületben közlekedő román rendszámos furgonra, ami minden reggel megáll egy Diószegi Sámuel utcai ház előtt és felveszi utasait. A rosszul öltözött és koszos társaság mankókkal, tolókocsikkal, olykor kutyákkal és csecsemőkkel a hóna alatt várakozik a beszállásra. Van köztük női ruhába bújt férfi is. Nagy a sietség, ugyanis indul a nap. 

Mikor büntethető a hajléktalan

A koldulást, a szabálysértésekről szóló törvény szabályozza. Az követ el szabálysértést, aki gyermek társaságában, illetve közterületen vagy nyilvános helyen koldul, olyan módon, hogy a járókelőket, illetve a nyilvános helyen lévőket pénz átadására szólítja, vagy házról házra járva kéreget. Tehát ha valaki csendben, az embereket csupán egy táblára írt feliraton keresztül megszólítva kér segítséget, az nem követ el törvénysértést.

Olvasónk, aki a környéken lakik már betéve tudja, hogy hová mennek.

– Mostanában a Nyugati Pályaudvar környékén, a Hungárián, ott a kőbányai útnál és a Thökölyn kéregetnek. Ott szoktam látni őket. Kint vannak egész nap úgy este hatig, aztán hozzák vissza őket. Itt van a szállásuk.

Napi 180 ezret keres a csapat

A Bors információi szerint Budapesten legalább négy koldusmaffia dolgozik, ezek tömörítik a kéregetők nagy részét. A szervezők főként a hajléktalanok köréből toboroznak, de szép számmal hoznak külföldről is bérkoldusokat, akiket időről időre frissítenek, nehogy túlságosan megszokott legyen az arcuk az aluljárókban. Közülük több szakadt női ruhába öltözött férfi.

Ezeket az embereket el is szállásolják, mindennap munkába szállítják és elszámoltatják a napi bevétellel. Ami nem ritkán eléri a 25-30 ezer forintot is, ami egy 5-6 fős csapattal napi 180 ezer forintos bevételt jelenthet a főnöknek. Ezért alaposan ellenőrzik a koldusokat, s könyörtelenül megtorolják, aki saját zsebre dolgozik, és nem adja le a bevételt.

114 cég egy ember nevén

A kéregetésből befolyó pénz csak egy része a bevételeknek, ugyanis az ebben a bizniszben dolgozó „menedzserek" felismerték, hogy a hajléktalanok igazolványait és adatait felhasználva cégeket lehet alapítani, és csalásokat lehet velük elkövetni. 

Budapesten van olyan hajléktalanszálló, ahová 72 cég van bejegyezve, ezeken persze nem lehet behajtani a több száz milliós adósságokat. Akad hajléktalan, aki egymaga 114 céget hozott létre, s ezektől több mint ezer másik vállalkozás fogadott be fiktív számlákat, ami három év alatt kétmilliárd forint adóbevételtől fosztotta meg az államot.

– Este, amikor megjön a busz, azonnal jönnek át a boltba. Csak a felső polcról válogatnak. Viszik a rövidet, a drága csokoládét. Van pénzük. Sokszor ordítanak egymással, ha már napközben beittak – magyarázta lapunknak egy VIII. kerületi kisbolt eladója.

Mint mondja műszak után sok pénzt hagynak nála a bérkoldusok, akik gyakran lerészegednek. Napközben és este is ihatnak, de illumináltak nem lehetnek, mert az rontja az üzletet.

Jól ismerik a törvényt

– A közterületi kéregetés tagadhatatlanul zavaró jelenség. A koldulás, – ha nem jár együtt súlyosabb cselekménnyel, – szabálysértést valósíthat meg. Koldusmaffiára, szervezett bűnözői körökre utaló információja a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak nincs. A város azon területeit, ahonnan panasz, bejelentés érkezik, az illetékes rendőrkapitányságok visszatérően ellenőrzik. A BRFK ugyanígy ellenőrizni fogja a napilapban megjelent információkat is – írta a BRFK a válaszában.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713523810
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27208_resized.jpg?avcount=1713523810
origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143524_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fülig érő vigyorral közölte a boldog örömhírt Schobert Lara: összejött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142958_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140755_auto_resized.jpg
ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137514_auto_resized.jpg
vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27207_resized.jpg?avcount=1713523810
origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713523810
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143251_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143250_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cV_zKLJtUUAr_iyQKgLleOIJLP242xQtyUMr7jzKHzY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RiNTBiYWU1YzZkYjRmMGE5MDg3Yjk3N2YxYjM3OTY2.jpg
béke

Orbán Viktor üzent a magyaroknak: "Csak a béke!"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/-JKg0O5mjMpAgSst6AB5EeypzTRT_q8XzMD_huMzjak/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYTdhZGQ2Zjc2MDRmOGFiMmUzZjRlYmIwM2I0YTRi.jpg
politik

A közelgő európai választásokról tett bejelentéseket Orbán Viktor