Aktuális

Karanténhajón végzett magával a magyar idegenvezető - Eluralkodott rajta a bezártság

R. K.

Létrehozva: 2020.05.12.

Nem bírta tovább a bezártságot az a 29 éves férfi, aki öngyilkos lett a kabinjában egy karanténhajón. Pedig József hamarosan hazatérhetett volna.

Borzalmas tragédia rázta meg az egyik óceánjáró luxushajó dolgozóit. A Carnival Breeze a koronavírus-járvány miatt immáron két hónapja lehorgonyozva várt a kikötési engedélyre Közép-Amerikában, a Bahama-szigeteknél.

A fedélzeten egy magyar idegenvezető, Sz. József is dolgozott. A 29 éves férfi három éve, egészen pontosan 2017 januárjában szerződött le a világ legnagyobb óceánjáró vállalatával, a Carnival Corporationnel. A flottához tartozó és a világot járó Carnival Breeze dolgozójaként az volt a feladata, hogy amikor kiköt a hajó egy városban, akkor bemutassa az utasoknak a helyi nevezetességeket.

Napok óta nem látták

A hajón már csak az 1300 fős személyzet tartózkodott, a turistákat a járvány kezdetén azonnal leszállították. Szerencsére a dolgozók közül senki sem kapta el a fertőzést, de így sem köthettek ki. Egy hete viszont jó hírt kaptak: elindulhatnak Angliába, egészen pontosan Southampton város kikötőjébe, ahonnan az utasokat hazaviszik.

Már csak néhány nap volt hátra a kikötésig, amikor a személyzetnek gyanús lett: napok óta nem hallottak József felől, és a belépőkártyáját sem használta sehol. Végül má­jus 9-én bementek a kabinjába, ahol holtan találták. A kollé­gái és a barátai szerint a magyar férfi önkezével vetett véget az életének.

Csak a nyílt vizet látják

A halál pontos oka még ismeretlen, de a családot már értesítették a tragédiáról.

– Mindenkit sokkolt a hír, el sem hisszük, hogy ez megtörténhetett. József egy rendkívül jó ember volt, semmi előjele nem volt a tragédiának. Jó csapattag volt, és egy fantasztikus ember. Mélyen lesújtott minket a halála – mondta a legénység egyik tagja, aki jól ismerte a magyar férfit. Szerinte nem egyszerű meg­birkózni a jelenlegi helyzettel, sokan lesznek depressziósak, hiszen csak a nyílt vizet látják, elszigetelve élnek a külvilágtól.

Rizikófaktor a karantén

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint óriási az öngyilkosság rizikófaktora azoknál az embereknél, akik karanténba kerülnek vagy korlátozzák őket a szabadságukban.

– Ha valakit a szabadságában korlátoznak, és távol kerül a szeretteitől, az feszültséget, szorongást szül, valamint pszichés terhet helyez az ember vállára. A koronavírus-járvány ezt a terhet még inkább fokozza, a karantén már maga egy rizikófaktor, és a szóban forgó férfi sajnálatos esete is ezt támasztja alá.

Tengerbe vetette magát

Sajnálatos módon egyre többen vetnek véget életüknek azok közül, akik egy óceánjáró fogságába kerültek. Józsefen kívül egy ukrán lány is öngyilkos lett, aki a napokban a Regal Princess nevű hajóról vetette magát a vízbe. Úgy volt, hogy hazamehet, de végül lesújtó hírt kapott, ugyanis törölték a repülőjáratát, vélhetően ezt nem tudta feldolgozni. Mentőcsónakkal sikerült megtalálni a testét, de már halott volt. Rajta kívül még egy 26 éves lengyel férfi is önmaga ellen fordult az egyik óceánjárón.

Nem tudta megfelelő módon kezelni a bezártsággal járó szituációt, és úgy érezhette, hogy nincs más kiút, csak az öngyilkosság. Gyaníthatóan mentális problémákkal küzdött, kezeletlen depresszióval, ami végül tragédiába torkollott – mondja a Borsnak a szakértő. 

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja (mobilról is) a 116-123-as, ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel az ongyilkossagmegelozes.hu-t

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151547_auto_resized.jpg
origo.hu

Elzárták az amerikai államtitkoktól a kiállhatatlan Oppenheimert

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153824_auto_resized.png
metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153858_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151984_auto_resized.jpg
life.hu

Victoria Beckham a férje hátán távozott a százmilliós szülinapi partijáról - Fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154463_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Közel az ukrán összeomlás? Négy frontszakaszon tört előre az orosz hadsereg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27337_resized.jpg?avcount=1713855310
origo.hu

Meglepő dolgot tett a súlyos beteg Károly király

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153926_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szeretetükkel üldözik a rajongók a Házasság első látásra sztárjait

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713855310
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147642_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153981_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját Ördög Nóra a hotelszobában: amit ott látott, az agyába égett örökre

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RpK43kOjPm17KZpBfnCH32ag2ofUfOeH_U2NmxctGEU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmOTRiYWU4OWExMjQ3N2I5NDk2ZmE5NmY5OTcwODk5.jpg
Emberölés

Elképesztő, mivel védekezik a férjét szíven szúró demecseri édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/netYebUjrgmZbsRFr0R9fYtvjyS1C31K5UFH_RR30Z4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ1NWJhYmE0ZGExNjQyMTQ4M2JhOTg0Y2JjNTAyODUz.jpg
tragédia

Pokoli nap Magyarországon: két halálos tűz is életet követelt