Ilyen még nem volt: elmaradt a gyilkosság New Yorkban

Nemhogy gyilkosság, de még csak lövöldözés vagy késelés sem történt New Yorkban november 26-án. Ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa a világ egyik legnagyobb városában.
Nemhogy gyilkosság, de még csak lövöldözés vagy késelés sem történt New Yorkban november 26-án. Ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa a világ egyik legnagyobb városában.

Még a sokat látott New York-i rendőrök is meglepődtek, amikor rápillantottak a hétfői bűnözési statisztikákra. A világ egyik legnagyobb, 8,2 milliós városában ugyanis november 26-án egyetlen gyilkosság sem történt. Vasárnap éjjel fél tizenegytől egészen kedd délelőttig erôszakos bűncselekményektôl mentes volt a város. Sem lövöldözés, sem pedig késelés sem történt, csupán családi perpatvarok és lopások.

A New York Daily News megpróbált utánajárni, mikor élhettek meg utoljára ehhez fogható napot, de még a veterán zsaruk sem ­em­lékeztek ilyenre. A városi ­kapitányság szóvivője, Paul Browne szerint fogalmuk sincs, minek köszönhető a bűnözés visszaszorulása.

Szintén nem tudott felidézni hasonló dátumot Tony Repetto történész sem, aki több könyvet is írt már a New York-i rendőrség elmúlt 70 évéről. - 1990-ben biztosan nem volt ilyen nap, mert abban az évben rekordszámú gyilkosság történt, összesen 2245 embert öltek meg. Akkoriban voltak olyan kerületek, ahol az anyák a fürdőkádban altatták a gyereküket, nehogy egy eltévedt golyó eltalálhassa őket – mesélte a történész.

Idén jelentősen, 23 százalékkal esett vissza az ­em­ber­ölések száma New Yorkban. A rekordot egyébként egy 16 éves fiú veszélyeztette, aki lőtt sebbel érkezett meg hétfő éjjel egy kórházba, de végül kiderült, hogy saját magát sebesítette meg, véletlenül sült el a kezében a pisztoly. A gyilkosságmentes napnak 37 óra után, kedd délelőtt 11 óra 20 perckor lett vége, egy 27 éves fiatalt lőttek agyon ­Brook­lynban.