Aktuális

Így lesz egészséges az ebéd: alternatív alapanyagok a konyhában – nemcsak diétázóknak, de akár karácsonyra is

Bors

Létrehozva: 2020.12.11.

Az egészségtudatos táplálkozás egyre nagyobb teret hódít, noha sokan az alternatív alapanyagok otthoni felhasználását még mindig a fogyókúrával, esetleg egy hangzatos diétával hozzák összefüggésbe, ami lemondásokkal, vagy egyenesen önsanyargató életmóddal jár. Pedig az egészséges élelmiszerekből is lehet finomakat alkotni a konyhában, új ízeket fedezhetünk fel, gazdagodik, színesedik a menüpaletta, sőt a családi recepteket is egészségesebbre lehet hangolni anélkül, hogy bárki is észrevenné.

Forrás: UNSPLASH

Mindenki otthon sütött

A járványhelyzetben még jobban fókuszba kerültek az egészségvédő, vitamindús termékek, arról nem beszélve, hogy a karantén és a home office hatására a közösségi oldalakat elárasztották a házi sütésű kenyerek, kiflik fotói, pörögtek a jobbnál-jobb receptek, a gasztronómiai szárnypróbálgatások eredményei. Sokan itt nem álltak meg, hanem megpróbálták kombinálni a kettőt és egészségesebbé tenni a főztjüket, amire korábban sem az idejükből, sem az energiájukból nem futotta.

– Az ünnepek nem kifejezetten a fogyókúráról szólnak, ilyenkor mindig valami különlegesség vagy családi recept alapján készült „klasszikus” fogás kerül terítékre. Az alkalomra hivatkozva hajlamosabbak vagyunk a „túltöltekezésre”. Persze nem csak azért érdemes egészségesebb alapanyagokat, például hidegen sajtolt olajokat, magliszteket használni, hogy könnyebben elnyomjuk a bűntudatunkat, hanem a felismerés miatt is: aki egyszer megtapasztalja, milyen különlegesek és finomak ezek az alapanyagok, a későbbiekben is ragaszkodni fog hozzájuk. Főleg, ha azt is megtudja, mennyivel egészségesebbek nagyüzemi, finomított társaiknál! – vallja Pinczés Marianna, táplálkozási szakértő.

Jó és rossz zsírok

Szerencsére ma már evidencia, hogy szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükségünk van zsírokra, melyek közül a telítetlen zsírsavak számítanak egészségesebbnek. Azt is sokan tudják, hogy a növényi olajok rendkívül gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ráadásul olyan kuriózum is akad köztük (pl. hidegen sajtolt lenmagolaj), melynek esszenciális Omega-3 zsírsavtartalma verhetetlen.

A nagyüzemi olajokkal ellentétben a hidegen sajtolt olajok mentesek mindenféle vegyi beavatkozástól és hőkezeléstől, kizárólag mechanikus úton nyerik ki azokat a magokból, így csordultig teli vannak egészségvédő anyagokkal és vitamintartalmuk sem károsodik. Az olajok antioxidáns hatású E-vitamin-tartalmából és bioaktív hatóanyagaiból remekül profitálhatunk, ha salátáink és ételeink utóízesítésére, dekorálására használjuk azokat, némelyikükben pedig nyugodtan süthetünk-főzhetünk, így a rántott fogásokról sem kell végleg lemondanunk, főleg, ha sütőben készítjük.

Apró trükkök – nagy eredmények

Ha a nagyüzemi étolajat hidegen sajtoltra cseréljük, ha a panírozáshoz, habaráshoz, süteményekhez gluténmentes magliszteket használunk, már jóval egészségesebbé, tápanyagdúsabbá, illetve gluténmentessé tettük az adott fogást. Nem beszélve arról, hogy a diétára kényszerülők számára ízben is nagyszerű alternatívát kínálhatunk, mert maglisztjeink mind a vegán táplálkozásba, mind a zsírszegény, a ketogén vagy a paleo diétába remekül beilleszthetőek – állítja Pinczés Marianna, akinél 18-féle magból sajtolnak olajat, illetve őrölnek magliszteket ia lehet vásárolni.

Különleges lisztek

A magliszteknek is megvan a maguk előnye, egyesek ásványi anyagokban, nyomelemekben, mások vitaminokban, fehérjékben, rostokban gazdagok, illetve egyéb, egészségvédő anyagokat tartalmaznak. A használatuk sem ördöngösség, csak meg kell tanulni a dolog csínját-bínját.

A bázislisztekkel például egy az egyben lecserélhető a fehérliszt, ha sütésről van szó, másokkal viszont csak bizonyos százalékban, így nem árt egy kis kísérletezés. Ami szintén meglepő velük kapcsolatban, hogy a fehérliszttel ellentétben „nyersen” is fogyaszthatóak, pl. zabkásába, turmixba, smoothie-ba keverve.

Ha szeretnénk az ünnepi desszerten egy kicsit könnyíteni, akkor egy diótorta esetében adja magát, hogy diólisztet használjunk, mely azontúl, hogy gluténmentes, zsírszegény is, hiszen nem a dió lisztté őrlésével készítjük, hanem az olajsajtolás „zsírtalanított” présmaradványát őröljük lisztté – mondta a szakember. A maglisztek segítségével meglepően egyedi finomságok készülhetnek, ilyen például a mindössze 3 összetevőből álló napraforgólisztes kréker, mely remekül hozza a klasszikus szotyi ízt, ezáltal felidézve gyerekkorunk önfeledt pillanatait.

RECEPT: Napraforgólisztes kréker - gluténmentes

Hozzávalók (személyenként): 100 g napraforgómagliszt * 100 g cheddar sajt * 60 g vaj

Elkészítés: Hideg kézzel vagy mixerrel összemorzsoljuk a lisztet és a sajtot egy csipet só hozzáadásával. A hideg vajat felkockázzuk, és szintén belemorzsoljuk. Ha szükséges, pici vizet adhatunk hozzá, majd az egészet gyúrjuk össze és pihentessük egy órán át a hűtőben. Nyújtsuk ki a tésztát két sütőpapír között (így nem ragad le), majd derelyevágóval vagy késsel vágjuk csíkokra. Nyújtás közben napraforgómagot is szórhatunk rá. 180˚C-on, légkeveréssel kb. 10-12 percig süssük.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089302_auto_resized.png
origo.hu

Ez maga a földi pokol: a világ legforróbb városában madarak hullanak az égből, és halak sülnek meg a tengerben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26444_resized.jpg?avcount=1711630820
origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090466_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089168_auto_resized.png
metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085164_auto_resized.jpg
vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26445_resized.jpg?avcount=1711630820
origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088339_auto_resized.jpg
travelo.hu

Húsvét közeledtével virágba borul az Adria Királynője Horvátországban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711630820
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088876_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/HyNg7fMTwOcmysaFuxIGq_lc50m6cYrG6-8FVKJIdcI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM0MmI0Y2EwM2NjMzQyMjA5OGVkMzNhMTA5YjFkOTIy.jpg
Búcsú

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány