Aktuális

Így készül a világhírű tokaji aszú

Címkék
szőlőTokaj

Gergály Judith

Létrehozva: 2018.10.14.

A világhírű tokaji  borvidéken jártunk, ahol beleshettünk, hogyan készül a szintén világhírű tokaji aszú. Ez az a bor, amihez nem csak egyedi borászati technológia, egyedi klíma és talaj is kell: és Tokajban minden adott a különleges borokhoz.

A Tokaji borvidéken közel 5700 hektáron termesztenek szőlőt, 27 falu hatá­rában. A világ első zárt borvidéke 1737 óta, akkoriban a helyi termelők kérték a királyt, hogy védje meg a területet azáltal, hogy titkos királyi leiratban lezárta a borvidéket.

A jobbnál jobb díjnyertes száraz borok, a késői szüretelésű vagy a szamorodni ellenére a világon Tokaj mégis az aszúboráról lett híres az évszázadok alatt. Ez a bor minden tekintetben nagyon különleges ajándéka a természetnek, csak ezen a vidéken készíthető. Hogy mi a titka, abba dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke avatott be minket. Elárulta, hogy tokaji aszút már a 16. században is készítettek, 1571-ben említik először a Garay család hagyatéki papírjaiban.

– Ez a világ legkülönlegesebb borászati technológiája, máshol ilyen nincs, nagyon munkaigényes, sok szorgalom és kitartás kell hozzá. Az aszúszemek képződéséhez egy speciális mikro­klíma szükséges, ami adott Tokaj-Hegyalján. A térség mikroklímája azért különleges, mert itt van a Bodrog és a Tisza, a két folyó folyamatos párát biztosít a borvidéknek, ez le­hetővé teszi az aszúsodás folyamatát – magyarázza a borász. Az érett szőlőszemeket megtámadja a szürke penész, és egy úgynevezett nemes töppedés alakul ki. A mézédes, aszúsodott szemeket egyenként kell leszedni a fürtről.

– A szemenként kiszedett aszúszemeket a borászatban gyűjtjük addig, amíg fel nem dolgozzuk. Egy jó alapbort készítünk, azt ráöntjük az aszúszemekre. Kö­rülbelül 1 napos áz­tatás után a ráöntött bor kinyeri az aszúszemek zamatát, utána kipréseljük, és fahordóba kerül, ahol éveken át érlelődik a bor, és utána palackozzuk. Az idei szüret bora leghamarabb több mint három év múlva kerülhet forgalomba – tette hozzá dr. Molnár Péter.

Az aszút az időjárástól és azok képződési ütemétől függően folyamatosan szüretelik. Ottjártunkkor a Patricius Borház szőlőiben szedték a Zéta aszúsodott szemeit. Valóban nagyon aprólékos, szaporátlan munka, sok türelem kell hozzá, egy láda egy nap alatt telik meg. A borászat munkájába is bepillantást nyerhettünk, a szakértő hangsúlyozta: évszázadok óta ugyanúgy ké­szülnek a borok.

– Ma is követik a hagyományrendszert, csak a legmodernebb technológia bekapcsolásával. Például ma már nem fa, hanem acél présekkel préselnek,de ugyanúgy fahordókban érlelik éveken át, mint régen.

Ami a borvidék másik nagy erőssége, az a talaj. Több mint 400 vulkán alakította ki annak idején Tokaj-Hegyalját, attól függően, hogy melyik területen áll a szőlő, a vulkanikus talajból az adott ásvány bekerül a szőlőbe, és más zamatot ad a bornak is. Tokajban körülbelül 200 borász készít aszút, és mindegyik más egy kicsit. Nemcsak a ta­lajtól függ, attól is, hogy ki mennyi ideig érleli, milyen az alap­bor. Annyi bizonyos: érdemes megkóstolni. Sajtokhoz például jól passzol, mint például a rokfort, libamáj mellé szintén jó, gyümölcs alapú desszertekhez, amik nem túl édesek, de akár húsokhoz vagy ázsiai csípős ételekhez is.    

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162053_auto_resized.jpg
origo.hu

Hihetetlen, hogy milyen medencéket hozott létre a feltörő termálvíz - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27465_resized.jpg?avcount=1714137912
origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165157_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokkolta a rajongókat: felnőtt tartalmak gyártásába kezdett a Szomszédok sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164686_auto_resized.png
hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162281_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27464_resized.jpg?avcount=1714137912
origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162794_auto_resized.jpg
astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714137912
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714137912
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714137912
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros