Aktuális

Így készül a világhírű tokaji aszú

Címkék
szőlőTokaj

Gergály Judith

Létrehozva: 2018.10.14.

A világhírű tokaji  borvidéken jártunk, ahol beleshettünk, hogyan készül a szintén világhírű tokaji aszú. Ez az a bor, amihez nem csak egyedi borászati technológia, egyedi klíma és talaj is kell: és Tokajban minden adott a különleges borokhoz.

A Tokaji borvidéken közel 5700 hektáron termesztenek szőlőt, 27 falu hatá­rában. A világ első zárt borvidéke 1737 óta, akkoriban a helyi termelők kérték a királyt, hogy védje meg a területet azáltal, hogy titkos királyi leiratban lezárta a borvidéket.

A jobbnál jobb díjnyertes száraz borok, a késői szüretelésű vagy a szamorodni ellenére a világon Tokaj mégis az aszúboráról lett híres az évszázadok alatt. Ez a bor minden tekintetben nagyon különleges ajándéka a természetnek, csak ezen a vidéken készíthető. Hogy mi a titka, abba dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke avatott be minket. Elárulta, hogy tokaji aszút már a 16. században is készítettek, 1571-ben említik először a Garay család hagyatéki papírjaiban.

– Ez a világ legkülönlegesebb borászati technológiája, máshol ilyen nincs, nagyon munkaigényes, sok szorgalom és kitartás kell hozzá. Az aszúszemek képződéséhez egy speciális mikro­klíma szükséges, ami adott Tokaj-Hegyalján. A térség mikroklímája azért különleges, mert itt van a Bodrog és a Tisza, a két folyó folyamatos párát biztosít a borvidéknek, ez le­hetővé teszi az aszúsodás folyamatát – magyarázza a borász. Az érett szőlőszemeket megtámadja a szürke penész, és egy úgynevezett nemes töppedés alakul ki. A mézédes, aszúsodott szemeket egyenként kell leszedni a fürtről.

– A szemenként kiszedett aszúszemeket a borászatban gyűjtjük addig, amíg fel nem dolgozzuk. Egy jó alapbort készítünk, azt ráöntjük az aszúszemekre. Kö­rülbelül 1 napos áz­tatás után a ráöntött bor kinyeri az aszúszemek zamatát, utána kipréseljük, és fahordóba kerül, ahol éveken át érlelődik a bor, és utána palackozzuk. Az idei szüret bora leghamarabb több mint három év múlva kerülhet forgalomba – tette hozzá dr. Molnár Péter.

Az aszút az időjárástól és azok képződési ütemétől függően folyamatosan szüretelik. Ottjártunkkor a Patricius Borház szőlőiben szedték a Zéta aszúsodott szemeit. Valóban nagyon aprólékos, szaporátlan munka, sok türelem kell hozzá, egy láda egy nap alatt telik meg. A borászat munkájába is bepillantást nyerhettünk, a szakértő hangsúlyozta: évszázadok óta ugyanúgy ké­szülnek a borok.

– Ma is követik a hagyományrendszert, csak a legmodernebb technológia bekapcsolásával. Például ma már nem fa, hanem acél présekkel préselnek,de ugyanúgy fahordókban érlelik éveken át, mint régen.

Ami a borvidék másik nagy erőssége, az a talaj. Több mint 400 vulkán alakította ki annak idején Tokaj-Hegyalját, attól függően, hogy melyik területen áll a szőlő, a vulkanikus talajból az adott ásvány bekerül a szőlőbe, és más zamatot ad a bornak is. Tokajban körülbelül 200 borász készít aszút, és mindegyik más egy kicsit. Nemcsak a ta­lajtól függ, attól is, hogy ki mennyi ideig érleli, milyen az alap­bor. Annyi bizonyos: érdemes megkóstolni. Sajtokhoz például jól passzol, mint például a rokfort, libamáj mellé szintén jó, gyümölcs alapú desszertekhez, amik nem túl édesek, de akár húsokhoz vagy ázsiai csípős ételekhez is.    

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27699_resized.jpg?avcount=1714717212
origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183581_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183460_auto_resized.png
metropol.hu

Nincs kegyelem: zivatar, eső, felhőszakadás – 15 vármegyére adtak ki riasztást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183516_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179726_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Bálint Antónia kihátrált az eljegyzéséből: "Letettem az asztalra a jegygyűrűmet, és eljöttem"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714717212
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/VRqql23OjRTVvfQWpcb01yDZ817z3w6b-0PBSKQuxuM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3ZDM3ZjAyY2RkZjQ0N2M5MmQ2MTNmNWFhMjQ5ZTZh.jpg
Exkluzív interjú

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
BÉKE

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó