Aktuális

Hiába a vakcina, szakemberek szerint a maszkok és a távolságtartás még jó ideig velünk marad

Bors

Létrehozva: 2020.12.29.

Történelmi jelentőségű esemény, hogy végre megkezdődtek a koronavírus elleni oltások, ám továbbra is fegyelmezettségre van szükség. Míg a lakosság immunizálása el nem éri a 60-70 százalékot, az alapvető járványvédelmi szabályok biztosan velünk maradnak.

Forrás: Pexels.com

December 26-án Magyarországon is megkezdődött az egészségügy dolgozók immunizálása és a vakcinával kapcsolatos tapasztalatok nagyon pozitívak.
Magyarország a vakcinázás során is a biztosra ment, hiszen nem használták fel az összes beérkezett vakcinát, hanem félretették a felét a beoltottak második adagjaként – magyarázta a BorsOnline-nak dr. Rusvai Miklós virológus professzor, aki szerint azért dönthettek így a szakemberek, hogy ha bármiféle fennakadás keletkezne a szállítási láncban, a beadott oltások ne mehessenek kárba.

– A már beoltottakat a beoltást követő 21. napon kell újraoltani, amikorra valószínűleg már új szállítmány is érkezik, ám az oltóhelyek inkább a tökéletes biztonságra mentek. A beadásokkal kapcsolatos tapasztalatok nagyon biztatók, hiszen továbbra sem lépett fel mellékhatás a beoltottak között – lelkendezett dr. Rusvai, aki maga is alig várja, hogy megkapja az oltást.

Bár a jövőre nézve hatalmas dolog a vakcinázás megindulása, a szakember továbbra is kellő óvatosságra inti a lakosságot.

Mindaddig, míg az átoltottság nem éri el a 60-70 százalék közötti értéket, viselni kell a maszkot, ha biztonságban akarjuk tudni magunkat.Jelenleg a magyar lakosság körülbelül 20 százaléka esett át a fertőzésen, de közülük jóindulatú becsléssel is csak kétharmaduk a védett. Ha az oltások jó tempóban zajlanak is majd, idő kell, míg elérjük ezt az értéket, főleg úgy, hogy az oltás önkéntes, ami egyébként mindenképpen helyes – magyarázta dr. Rusvai Miklós, aki elárulta, hogy a járványügyi helyzet nagyon kedvezően alakul idehaza.

Ha a kedvező adatok miatt fel is oldják a zárlatot, az alapvető szabályok – maszkviselés, fokozott személyi higiénia, távolságtartás – még jó ideig velünk maradna

– világított rá a virológus, aki azt is elárulta, hogy attól, hogy valaki be van oltva, továbbra is terjesztheti a vírust.

– Ha valaki a családban már megkapta az oltást és védetté vált, továbbra is nagyon oda kell figyelnie mindaddig, míg van a családban olyan, aki nem védett. Ez különösen kisgyermekes családoknál, kismamáknál, immunbetegeknél jelenthet problémát, hiszen ők egyelőre nem kaphatnak az oltásból. Ilyenkor célszerű a munkából hazatérve azonnal kezet, arcot és fogat mosni, és csak utána megpuszilni a családot. A vakcina egy segédeszköz abban, hogy a szervezet könnyebben legyőzze a vírust, megakadályozza a betegség súlyossá válását, vagy a halált. Amíg van járvány, oltott emberben is megtelepedhet a vírus, amit cseppfertőzéssel ugyan úgy továbbadhat, noha nála nem okoz betegséget – zárta a virológus, aki szerint akkor lehet igazán fellélegezni, mikor a szakemberek bejelentik, hogy az ország elérte a nyájimmunitás megfelelő szintjét és a járvány terjedése megállt.

Természetesen a vírus továbbra is itt marad, de ha nem talál elegendő közeget a szaporodáshoz, a járvány megszűnik.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714056613
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714056613
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160781_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714056613
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27438_resized.jpg?avcount=1714056613
origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra